Bijna welke woning bevat radiatoren. Ze vormen de standaard verwarmingsbron in de meeste huizen. Hoewel vloerverwarming radiatoren overbodig maakt, zul je ze nog steeds gebruiken in de ruimtes zonder vloerverwarming. Zijn jouw radiatoren aan vervanging toe? Of heb je radiatoren nodig voor je nieuwbouw woning? Check deze 5 tips bij de aanschaf van radiatoren.
Elke radiator heeft een eigen hoeveelheid vermogen. Dat is de hoeveelheid warmte die met een bepaalde snelheid wordt afgegeven aan de ruimte. Het vermogen van de radiator wordt aangegeven in Watt. Voordat je een radiator aanschaft, bereken je eerst per ruimte hoeveel vermogen je nodig hebt. Dit hangt af van de inhoud van de ruimte, de temperatuur die je wilt bereiken en de hoeveelheid isolatie die je hebt.
Er zijn diverse soorten radiatoren. Het meest gebruikt is de paneelradiator. Deze bestaat uit één of meer panelen die achter elkaar geplaatst zijn. De paneelradiator is het meest efficiënt en daarom ook het meest gebruikt in woningen. Er zijn ook decoratieve sierradiatoren, maar dat zijn in essentie meestal paneelradiatoren met een andere look. Als laatste heb je nog buisradiatoren: die bestaan uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Ze worden veel gebruikt in de badkamer, maar zijn minder efficiënt dan andere radiatoren.
Er zijn heel veel soorten sierradiatoren. Zo heb je hoge zuilen, hoekradiatoren, radiatoren met een gladde plaat of juist een met bijzondere golven. Werken al die radiatoren even goed? Het antwoord is eenvoudig: nee. Hier moet je op letten:
Tegenwoordig is het heel normaal om een radiator ombouw te plaatsen. Deze wordt gemaakt van MDF en is vaak sierlijk afgewerkt. Zo zie je de lelijke radiator niet meer zo opvallend in de kamer staan. Maar er is een groot nadeel. Door de houten ombouw duurt het langer voordat de warmte van de radiator wordt doorgegeven aan de ruimte. bovendien verlies je op deze manier ook energie. Dus hoewel het een stuk mooier is dan de standaard radiator, toch is het geen goede manier om gas te besparen. Je kunt beter gaan voor een mooie sierradiator, aangezien je dan niet onnodig energie verliest.
Vroeger was een radiator altijd gebroken wit. Dat is tegenwoordig wel anders: ze zijn er in allerlei kleuren. De kleur maakt eigenlijk ook niet uit, alleen bij aluminium radiatoren. Die worden namelijk een stuk minder efficiënt als ze geschilderd worden, dus een goede aluminium radiator is aluminium-grijs. Gewone paneelradiatoren en designradiatoren kunnen in elke denkbare kleur worden geleverd. Let erop dat er wel goede verf of een goede coating wordt gebruikt, want de verflaag heeft het zwaar te verduren door de grote temperatuurverschillen!
Een radiator aanschaffen is bijzonder. Je kiest een item dat eigenlijk standaard in elke woning zit. Misschien heb je zelfs nog nooit nagedacht over je radiatoren. Het is dan leuk om te zien hoeveel keus er eigenlijk is. Je ontdekt meer over de werking van radiatoren, het vermogen en over de uiterlijke vormen