5 tips bij de aanschaf van radiatoren

Bijna welke woning bevat radiatoren. Ze vormen de standaard verwarmingsbron in de meeste huizen. Hoewel vloerverwarming radiatoren overbodig maakt, zul je ze nog steeds gebruiken in de ruimtes zonder vloerverwarming. Zijn jouw radiatoren aan vervanging toe? Of heb je radiatoren nodig voor je nieuwbouw woning? Check deze 5 tips bij de aanschaf van radiatoren.

5 tips bij de aanschaf van radiatoren 1

1. Hoeveel vermogen heb je nodig?

Elke radiator heeft een eigen hoeveelheid vermogen. Dat is de hoeveelheid warmte die met een bepaalde snelheid wordt afgegeven aan de ruimte. Het vermogen van de radiator wordt aangegeven in Watt. Voordat je een radiator aanschaft, bereken je eerst per ruimte hoeveel vermogen je nodig hebt. Dit hangt af van de inhoud van de ruimte, de temperatuur die je wilt bereiken en de hoeveelheid isolatie die je hebt.

2. Verschillende soorten radiatoren

Er zijn diverse soorten radiatoren. Het meest gebruikt is de paneelradiator. Deze bestaat uit één of meer panelen die achter elkaar geplaatst zijn. De paneelradiator is het meest efficiënt en daarom ook het meest gebruikt in woningen. Er zijn ook decoratieve sierradiatoren, maar dat zijn in essentie meestal paneelradiatoren met een andere look. Als laatste heb je nog buisradiatoren: die bestaan uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Ze worden veel gebruikt in de badkamer, maar zijn minder efficiënt dan andere radiatoren.

5 tips bij de aanschaf van radiatoren 2

3. Sierradiatoren: waar moet je op letten?

Er zijn heel veel soorten sierradiatoren. Zo heb je hoge zuilen, hoekradiatoren, radiatoren met een gladde plaat of juist een met bijzondere golven. Werken al die radiatoren even goed? Het antwoord is eenvoudig: nee. Hier moet je op letten:

  • Het vermogen van de radiator. Dit ligt bij sierradiatoren vaak wat lager dan bij gewone radiatoren, omdat ze door hun design wat minder effectief zijn.
  • Sommige sierradiatoren zijn juist beter dan de bekende paneelradiatoren. Zo is bekend dat een Jaga radiator door zijn slimme design de ruimte veel sneller en efficiënter kan opwarmen dan een standaard radiator.
  • Let goed op de kwaliteit! Er worden overal sierradiatoren aangeboden, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Kijk goed naar het product voordat je het koopt. Lees ook reviews als die er zijn. Let tenslotte goed op de garantietermijn: hoe langer deze is, hoe beter de kwaliteit van de radiator. Brugman radiatoren worden bijvoorbeeld geleverd met een garantie van 10 jaar, wat laat zien dat de radiatoren van zeer goede kwaliteit zijn.

4. Een radiator ombouw: doen of niet doen?

Tegenwoordig is het heel normaal om een radiator ombouw te plaatsen. Deze wordt gemaakt van MDF en is vaak sierlijk afgewerkt. Zo zie je de lelijke radiator niet meer zo opvallend in de kamer staan. Maar er is een groot nadeel. Door de houten ombouw duurt het langer voordat de warmte van de radiator wordt doorgegeven aan de ruimte. bovendien verlies je op deze manier ook energie. Dus hoewel het een stuk mooier is dan de standaard radiator, toch is het geen goede manier om gas te besparen. Je kunt beter gaan voor een mooie sierradiator, aangezien je dan niet onnodig energie verliest.

5. Verschillende kleuren radiatoren

Vroeger was een radiator altijd gebroken wit. Dat is tegenwoordig wel anders: ze zijn er in allerlei kleuren. De kleur maakt eigenlijk ook niet uit, alleen bij aluminium radiatoren. Die worden namelijk een stuk minder efficiënt als ze geschilderd worden, dus een goede aluminium radiator is aluminium-grijs. Gewone paneelradiatoren en designradiatoren kunnen in elke denkbare kleur worden geleverd. Let erop dat er wel goede verf of een goede coating wordt gebruikt, want de verflaag heeft het zwaar te verduren door de grote temperatuurverschillen!

Een radiator aanschaffen is bijzonder. Je kiest een item dat eigenlijk standaard in elke woning zit. Misschien heb je zelfs nog nooit nagedacht over je radiatoren. Het is dan leuk om te zien hoeveel keus er eigenlijk is. Je ontdekt meer over de werking van radiatoren, het vermogen en over de uiterlijke vormen


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners