5 tips om extra te besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goed idee voor zij die willen besparen op hun energierekening. Toch lopen ze tegen een aantal beperkingen aan: ze wekken voornamelijk overdag energie op. En dat is vooralsnog het moment waarop we niet thuis zijn en dus net het minste energie verbruiken. Gelukkig kan je een en ander doen om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen. Onderstaande 5 tips helpen jou alvast verder.

5 tips om extra te besparen met zonnepanelen

De salderingsregeling

De salderingsregeling ken je waarschijnlijk al. Het is een ideale manier om het rendement van jouw zonnepanelen te optimaliseren. Hierbij lever je ongebruikte stroom terug aan het stroombedrijf. In ruil krijg je daarvoor dezelfde prijs per kilowattuur. Echter gaat de salderingsregeling binnenkort op de schop en wordt het omgeruild voor een terugleversubsidie die naar alle waarschijnlijkheid een stuk kariger zal zijn. Bovendien moet je ook nog eens over een digitale stroommeter beschikken. Net daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere manieren waarmee je extra kan besparen met jouw zonnepanelen.

Een powerwall of thuisbatterij

De verbruikscijfers ogen niet rooskleurig. De gemiddelde Nederlander zou immers slechts 30% van de opgewekte energie zelf verbruiken. Dat dat cijfer nog wat groeimarge heeft, is een understatement. Neem bijvoorbeeld Duitsland waar dat percentage minstens dubbel zo hoog ligt (men spreekt er van 60 tot 80%). Hun geheim? De thuisbatterij. De thuisbatterij slaat het teveel aan energie immers op, zodat je er ook ’s avonds of ’s nachts gebruik van kan maken. Vooralsnog was zo’n thuisbatterij in Nederland niet zo interessant, maar met het wegvallen van de salderingsregeling zal het automatisch aan belang winnen. Reken voor een goede thuisbatterij wel op een fikse investering van enkele duizenden euro’s.

Slim verbruiken

Niet alleen een thuisbatterij kan dat percentage verder de hoogte injagen. Er bestaan immers uiteenlopende technische hulpmiddelen om slimmer te verbruiken. De wasmachine of de elektrische boiler wordt dan ingeschakeld wanneer de zon schijnt, zelfs wanneer je op dat moment niet thuis bent. Ook dergelijke systemen zijn in Duitsland al heel gewoon. Maak je de investering liever niet? Veel toestellen zoals vaatwassers of wasdrogers beschikken ook zelf al over een uitgestelde inschakeloptie. Net voor je naar het werk vertrekt, kan je dan een en ander manueel instellen.

Elektrisch verbruik opkrikken

Mogelijks heb je nog een aantal toestellen die niet op elektriciteit werken. Terwijl jij een energieoverschot hebt, betaal je gewoon verder voor gas en brandstof. Dat is uiteraard onlogisch. In de praktijk kan je dus eenvoudig besparen op gaskosten. Wanneer je toestellen vervangt, opteer je daarom voor elektrische varianten. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een gasboiler door een elektrische boiler. Maar ook de grasmaaier, de scooter of zelfs de auto kan je vervangen door een elektrisch broertje.

Creatief omspringen met energie

Tot slot bestaan er nog verschillende andere ¬creatieve manieren om jouw energieoverschot in contanten om te zetten. Zo kan je de overtollige stroom bijvoorbeeld gebruiken om cryptomunten te minen met behulp van jouw eigen computer. Vervolgens kan je net zoals een Bitcoin trader echt winst boeken door op het geschikte moment te verkopen. Minstens even interessant is het initiatief van Powerpeers. Door de zelfopgewekte stroom te delen via Powerpeers krijg je immers 4 eurocent per kilowattuur gedeelde stroom. En ja, dit komt bovenop de huidige saldering- en terugleveringvergoeding.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners