Budget en begroting: 5 tips voor je eigen financiële administratie

Wil je onbezorgd kunnen leven? Met een heerlijk gevoel van rust of door een mooie reis te maken? Dit heb je helemaal zelf in de hand, maar dan moet je wel budgetteren en begroten. Je doelen komen sneller dichterbij, als je je financiële zaken goed op orde hebt. Vind je dit lastig? Budgetteren en plannen is makkelijk als je je er even goed in verdiept. Hieronder lees je 5 tips over hoe je zo slim mogelijk budgetteert.


De voordelen van slim budgetteren

  • Een gevoel van rust zonder financiële zorgen
  • Je hebt meer grip hebt op je geld
  • Mooie doelen bereiken is gemakkelijker door extra financiële ruimte
  • Onverwachte tegenvallers kun je eenvoudiger opvangen

Slim leren budgetteren: 5 tips

    1.   Zet al je inkomsten op een rij;
Wil je budgetteren, dan is het allereerst belangrijk om te weten hoeveel inkomsten je hebt. Kijk hierbij niet alleen naar je loon, maar ook naar vakantiegeld, bonussen, toeslagen, de maandelijkse teruggave van hypotheekrente en bijvoorbeeld huurinkomsten. Door dit alles op een rij te zetten, zet je de eerste stap in het krijgen van meer grip op je geld.

    2.   Maak je uitgaven inzichtelijk, grote en kleine;
Bij veel mensen is het geld aan het eind van de maand op, zonder dat ze precies weten waaraan ze het allemaal hebben uitgegeven. Het is ook niet ongewoon dat uitgaven onderschat worden. Zet daarom ook al je uitgaven eens op een rij. Het is vooral belangrijk hier eerlijk in te zijn. Kijk dus niet alleen naar vaste lasten zoals huur en de energierekening, telefoonkosten en vervoer, maar ook naar uitgaven aan uitgaan, eten en die espresso die je regelmatig koopt. Ga je eerlijk budgetteren, dan zie je dat uitgaven vaak hoger uitvallen.Vooral veel voorkomende kleine impulsaankopen, tikken op den duur behoorlijk aan.

    3.   Een financieel overzicht downloaden of maken;
Heel belangrijk bij budgetteren is te zorgen voor overzicht. Verzamel dus de hierboven genoemde inkomsten in uitgaven in een overzicht. Je kunt een begroting bijvoorbeeld in een Excel sheet zetten. Maar er zijn ook diverse andere websites die je hierbij kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld het ‘Huishoudboekje’, dat wordt geadviseerd door het Nibud. Dit financieel overzicht geeft je een perfect inzicht in je financiën en budget.

    4.   Spaar maandelijks 10 procent van je inkomsten;
Leer je slim budgetteren, dan zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om 10 procent van je inkomsten te sparen. Veel mensen laten zich namelijk verleiden het geld uit te geven dat ze ‘over’ hebben aan het eind van de maand. Het handigst is het geld dat je wil sparen direct na het storten van je loon of het ontvangen van andere inkomsten direct op een aparte rekening te zetten. Zo kom je minder snel in de verleiding dit direct uit te geven, maar houd je het apart voor leuke dingen of onverwachte uitgaven zoals een beurt van de auto of de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

    5.   Wekelijks je saldo en uitgaven controleren.
Hierboven werd al genoemd hoe belangrijk het is om goed overzicht te hebben als je slim wil begroten en budgetteren. Leer jezelf daarom aan om wekelijks je rekening en begroting te controleren. Zo zie je of je saldo, inkomsten en uitgaven wel kloppen. Nog een voordeel is dat je op deze manier bijvoorbeeld sneller een ‘vergeten’ abonnement tegenkomt.


Wat is een begroting eigenlijk? En hoe verschilt het met budgetteren?

In een begroting zet je alle inkomsten en uitgaven op een rij. Door te budgetteren kun je eenvoudig geld opzij zetten, of binnen je mogelijkheden een mooi doel behalen. Heb je door hoe je slim moet budgetteren? Dan kan BinckBank je helpen met het behalen van je doelen. Bijvoorbeeld door je spaargeld te beleggen. Wil je starten met beleggen in aandelen bij BinckBank? Dan hebben ze een handig stappenplan om je hierbij te helpen.

Onthoud wel altijd dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Je inleg kan rendement opleveren, maar de kans bestaat ook dat het minder waard wordt.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners