Bespaar ook met een warmtepomp

Nog steeds behoren de uitgaven voor energie tot de hoogste uitgaven binnen het gezin. En energie wordt steeds duurder. Vooral de energie die opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. Tijd om over te stappen naar een meer duurzame manier van energie opwekken. Bijvoorbeeld door over te schakelen op een warmtepomp.

Bespaar ook met een warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht. Wanneer het buiten warmer wordt dan 4 graden gaat de warmtepomp je woning verwarmen. Het grote voordeel hiervan is dat je daardoor minder gebruik hoeft te maken van je eigen cv-ketel. Op deze wijze kan je tot wel 70% beparen op het gasverbruik in je woning. En dat is veel geld.

Hoe werkt een warmtepomp?

De meeste huizen in Nederland worden verwarmd met aardgas. Hiervoor hebben mensen een cv-ketel in hun woning. De komende decennia zullen steeds meer huizen gebouwd worden die niet meer op het aardgasnet zijn aangesloten. Nederland moet overstappen naar meer duurzame vormen van energiegebruik. Dat kan onder meer door het gebruik van een warmtepomp. De warmtepomp van Greenchoice haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens toegevoegd aan het water in de cv-ketel. Hierdoor hoeft je cv-ketel het water minder te verwarmen en wordt je woning één of zelfs twee stappen energiezuiniger. Vergelijk het pompen van warmte met een koelkast.

De voordelen van een warmtepomp

Het plaatsen van een warmtepomp heeft voordelen en nadelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Voordelen:

1 Energiebesparing
Het grootste voordeel van een warmtepomp is natuurlijk dat je een bijdrage levert aan een betere wereld. Je hoeft minder of helemaal geen fossiele brandstoffen te meer te gebruiken. Je draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en de opwarming van de aarde in het algemeen.

2 Waardevermeerdering van je huis
Nu al je woning van het aardgas af en voorzien van een warmtepomp. Dat zal er zeker voor zorgen dat potentiële kopers van je huis er meer voor over hebben. Je huis wordt dus meer waard en makkelijker verkoopbaar.

3 Minder onderhoudskosten
Ook een goede warmtepomp heeft onderhoud nodig. In de praktijk is dit wel minder en goedkoper dan een traditionele cv-ketel.

4 subsidies
De overheid stelt subsidies ter beschikkeing voor de aanschaf van een warmtepomp. Hierdoor verdien je je investering sneller terug.

5 verwarmen en koelen
Warmtepompen kunnen ook je huis koelen. Wanneer je een goede warmtepomp hebt kan je besparen op de aanschaf van een airco en zomers van de koelte in huis genieten.

6 Constante temperatuur in huis
Een ander voordeel van de warmtepomp is dat je hiermee de temperatuur in huis heel constant kan houden. Je doet dit met een hybride warmtepomp op je bestaande radiatoren of met een all-electric warmtpomp.

De nadelen van een warmtepomp

Natuurlijk zitten er ook wel nadelen aan de aanschaf van een warmtepomp. Hieronder vind je de vijf belangrijkste:

Nadelen:

1 De relatief hoge investeringskosten
Een warmtepomp is ondanks de subsidiemogelijkheden toch nog een flinke investering. Kosten liggen doorgaans tussen de 4.000 en 7.000 euro. De kosten voor een all-electric warmtepomp kunnen oplopen tot wel 12.000 euro.

2 Geluid
Een warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Deze laatste maakt geluid. Vraag aan je leverancier hoeveel decibel een warmtepomp maakt.

3 Installateur nodig
De warmtepomp is een stukje techniek dat op de juist wijze geplaatst moet worden. Hiervoor is dus een gecertificeerde installateur nodig.

4 Ruimte
Warmtepompen hebben ruimte nodig. Je huis moet er geschikt voor zijn. Zeker wanneer er ook een boiler geplaatst moet worden.

5 Isoleer je woning
De werking van een warmtepomp wordt afhankelijk van het gebruikte systeem in hoge mate bepaald door de isolatie in de woning. In sommige gevallen moeten daar extra maatregelen voor getroffen worden wat de investering duurder maakt.

De overheid betaalt mee

Controleer goed of je gebruik kan maken van investeringssubsidies zoals de 'Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)' bij de aanschaf van een warmtepomp. Besluit je een warmtepomp af te nemen, dan scheelt dit tot €1.700,- bij de aanschaf. Omdat de overheid de aanschaf van warmtepompen erg belangrijk vindt is er heel veel geld vrijgemaakt om de aanschaf van warmtepompen te stimuleren. Zorg dus dat je er op tijd bij bent om de subsidie veilig te stellen.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners