Besparen met een duurzame woning

Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu, het is uiteindelijk ook goed voor je portemonnee; je gaat besparen op je energierekening. Er zijn kleine en grote stappen die je kunt ondernemen om je woning duurzamer te maken. De grotere stappen zijn even een investering, maar in zo goed als alle gevallen verdien je de investeringskosten weer terug en zijn de overige jaren pure winst. Maar er zijn ook genoeg kleinere stappen te ondernemen. Bekijk hier 8 tips die je helpen je woning een stukje duurzamer te maken.

Besparen met een duurzame woning

Tip 1: Plaats zonnepanelen op je dak

Het klinkt voor de hand liggend; zonnepanelen plaatsen. Toch heeft minder dan 16% van de mensen maar zonnepanelen. Dit is zonde, want zonnepanelen helpen sterk mee aan een duurzame woning. De productiekosten van zonnepanelen zijn met 25% afgenomen, waardoor zonnepanelen in steeds meer budgetten past en de terugverdientijd steeds korter is.

Tip 2: Isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning heeft veel impact op je energieverbruik. Laat je je dak isoleren dan kan je tot wel € 500 per jaar besparen, vervang je enkel glas door hr++ glas dan bespaar je gemiddeld € 240 per jaar of ga je voor spouwmuurisolatie dan bespaar je gemiddeld € 200 per jaar. Dit zijn projecten die je allemaal gaat terugverdienen.

Tip 3: Ga warmteverlies tegen met zonwering

Zonwering werkt niet alleen goed om de zon tegen te houden in de zomer. Wist je dat ze ook heel geschikt zijn voor het isoleren van je woning, vooral rolluiken. In de winter houden rolluiken de kou dat via ramen en kozijnen binnenkomt buiten en de warmte binnen waardoor je energierekening daalt. Daarnaast geniet jij van inbraakbeveiliging, privacy en een lekker verduisterde ruimte om in uit te slapen. Wil je het iets laagdrempeliger aanpakken dan helpen dikke gordijnen ook al.

Tip 4: Kies een modulerende thermostaat

De afgelopen jaren is het steeds meer naar voren gekomen: de slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kan je veel geld besparen op je energierekening. Let bij het aanschaffen wel op dat je slimme thermostaat ook modulair is. Een slimme thermostaat die niet modulair is kan wel je woning voorverwarmen, maar is niet per se zuiniger. Een modulerende thermostaat leert hoe snel je woning opwarmt en berekent het vermogen dat hiervoor nodig is. Zo weet je thermostaat welke watertemperatuur er nodig is in je cv-ketel om je huis op te warmen met 1 graad. Hierdoor verspil je niet onnodig energie met het uit en aanzetten van je cv-ketel.

Tip 5: Gebruik duurzame verlichting

Ook een bekende, maar veel mensen hebben er toch nog niets meegedaan. Vervang je oude gloeilampen voor duurzame LED verlichting. Combineer daarnaast de LED verlichting met sensoren, zodat het licht alleen aangaat wanneer je in de ruimte aanwezig bent. Hierdoor staat het licht niet onnodig aan.

Nog enkele kleine tips, toepasbaar in het dagelijks leven

6. Haal stekkers van opladers en van apparaten met stand-by lampjes uit het stopcontact. Dit kost allemaal energie terwijl je het niet gebruikt, zonde.
7. Douche een minuut korter, dit kan jaarlijks tot wel € 25 schelen op de energierekening. Daar kan je toch bijna weer van uit eten.
8. Zet de thermostaat 1 graad lager, of een uur voordat je naar bed gaat alvast uit. Zet daarnaast de thermostaat uit in ruimtes waar je niet bent.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners