Besparen op brandstof? Kies voor elektrisch rijden!

Kiezen voor een elektrische auto wordt door de overheid gestimuleerd milieuvriendelijk rijden. Het kabinet heeft in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ omschreven dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s milieuvriendelijk moeten zijn. Dat wil zeggen dat ze geen vervuilende stoffen mogen uitstoten. Dit betekent dat de overheid tot die tijd waarschijnlijk met subsidieregelingen elektrisch rijden stimuleert. Dit biedt, nog los van besparen op brandstof, een aantal financiële voordelen. Wil je ook een steentje bijdragen aan een beter milieu? Verkoop dan je oude auto en kies voor elektrisch rijden!

Kies voor elektrisch rijden!

Vrijstelling als extra stimulans

Kiezen voor volledig e-rijden betaalt zich tot in ieder geval eind 2020 terug in vrijstelling van BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen). Ook geldt over 2019 een verlaagde bijtelling. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen elektrische auto’s met een datum van eerste toelating (DET) van voor 1 januari 2019 en daarna. Koop je in 2019 een nieuwe elektrische auto dan gelden de eerste vijf jaren een verlaagde bijtelling van 4% tot € 50.000, - aankooprijs. Daarboven betaal je 22% bijtelling. Zoals als het er nu naar uit ziet, wordt deze regel in 2020 ietsjes afgezwakt.

Kun je besparen op brandstof met een elektrische auto?

Hoeveel je op brandstof kunt besparen is afhankelijk van een aantal factoren. Kies je voor 100% elektrisch, dan kies je voor 100% besparen op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Rijd je hybride dan schakelt je auto tussen accu en benzinetank als krachtbron. Natuurlijk zijn er voor een goed vergelijk meerdere punten af te wegen of je onder aan de streep goedkoper uit bent met een auto met verbrandingsmotor of een auto met een accu. Aankoopprijs, verkoopprijs, het aantal kilometers dat je rijdt, de wisselende prijzen van brandstof, onderhoud, eventuele reparatiekosten en het voordeel van subsidies en vrijstellingen zijn allemaal factoren van belang. Kijken we naar de winst op gebied van brandstofbesparing dan is het antwoord eenduidig. Door elektrisch te rijden bespaar je flink op brandstofkosten.

Hoeveel kun je besparen op brandstof als je elektrisch rijdt?

De gemiddelde stroomprijs in 2019 bedraagt per kWh €0,21 tot €0,25. Tegen een gemiddelde dagprijs van € 1,78 voor een liter benzine en € 1, 44 voor een liter diesel. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 15 kWh per 100 kilometer. Met een gemiddelde nieuwe benzineauto heb je 6 liter benzine nodig om 100 kilometer te kunnen rijden. Een dieselmotor verwerkt zijn kracht efficiënter waardoor deze gemiddeld op 4 liter per 100km nodig heeft. Daar staan wel de negatieve milieueffecten op uitstoot tegenover die met elektrisch rijden vermeden worden. 100 kilometer rijden met een elektrische auto kost op basis van de tarieven € 3,15 tot € 3,75 per 100 kilometer tegenoven € 10,68 wanneer je benzine tankt. Zelfs met € 5,76 voor een dieselauto komt de elektrisch auto nog als winnaar uit de bus.

Wil je meer informatie over elektrische auto’s en elektrisch rijden? Neem dan een kijkje op Elektrischeauto.nl.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners