Besparen op uw energierekening in 2019

De energierekening wordt ook in 2019 weer fors duurder. Dat komt door zowel stijgende leveringstarieven als energiebelastingen. Vooral de ODE stijgt sterk. Deze subsidie betaalt u om de overgang naar duurzame energie te bekostigen. Toch is het voor een boel Nederlandse huishoudens niet nodig in 2019 meer te gaan betalen voor energie. Veruit de meeste Nederlandse huishoudens zijn namelijk nog nooit overgestapt van energieleverancier of krijgen energie geleverd op basis van een modelcontract. Deze huishoudens betalen al teveel voor energie en kunnen met een overstap zelfs meer besparen dan de stijging van de energierekening.

Welkomstkorting bij overstap van energieleverancier

Wanneer u overstapt naar een nieuwe energieleverancier, ontvangt u vaak een welkomstkorting die al snel oploopt tot enkele honderden euro's. Deze welkomstkorting is verantwoordelijk voor een groot deel van het bedrag dat bespaard kan worden. De korting wordt aan het einde van het jaar verrekend op de jaarafrekening. Moet u bijvoorbeeld €20 bijbetalen, maar bent u overgestapt naar een energieleverancier met een welkomstkorting van €250? Dan krijgt u €220 terug en hoeft dus niet bij te betalen. Sluit u een contract af met een looptijd van meer dan een jaar? Dan bestaat de kans dat de welkomstkorting pas later wordt verrekend of dat deze jaarlijks voor een gedeelte verrekend wordt.

Hoe energie vergelijken?

Energie vergelijken is al lang niet meer moeilijk te noemen. Wanneer u energie gaat vergelijken, wordt de overstap namelijk voor u geregeld. U komt bij de overstap nooit zonder energie te zitten en aan de woning hoeft u niets te veranderen. Een probleem is wel dat er inmiddels meer energievergelijkers zijn dan daadwerkelijke energieleveranciers. Veruit de meeste energievergelijkers maken gebruik van dezelfde gegevens en bieden dus ook dezelfde prijzen. Het is daarom handig energie te vergelijken bij enkele verschillende websites en daarbij te kijken naar waar u het goedkoopst uit bent.

Wie regelt de overstap?

Zoals gezegd wordt de overstap volledig geregeld door uw nieuwe energieleverancier. Uw nieuwe energieleverancier zegt uw oude contract voor u op en zorgt ervoor dat de energietoevoer niet wordt onderbroken. Het enige dat u hoeft te doen is aangeven per welke datum uw energie geleverd moet gaan worden via de nieuwe leverancier. Let er wel op dat u niet voortijdig overstapt indien u nog vastzit aan een contract. De kans bestaat dat u dan een opzegvergoeding moet gaan betalen.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners