Budgettips voor het inrichten van je woonkamer

Het inrichten van de woonkamer is vaak een kostbaar project. Meubels zijn over het algemeen prijzig, maar ook de bekleding (zoals gordijnen) kan je een flinke som geld kosten. Hoe kun je nu een woonkamer leuk inrichten en toch vriendelijk blijven voor je portemonnee? Met onderstaande stappen kun jij je woonkamer inrichten voor een leuk budget!

Budgettips voor het inrichten van je woonkamer

Stap 1: een slimme indeling van je ruimte

De allereerste stap voor het inrichten van je woonkamer is het bepalen van de indeling. Benut de ruimte zo efficiënt mogelijk. Waar komt de eettafel? Hoeveel ruimte heb je voor de zithoek? Hoe kun je zorgen voor handige opbergruimte? Maak ook een lichtplan en stem hier je keuze in verlichting op af. Teken voor jezelf een plattegrond met de gewenste meubels: zo weet je precies wat je nodig hebt!

Stap 2: kies je woonstijl

Welke stijl wil je graag laten zien? Je vindt online volop inspiratie op woonblogs en Pinterest. Maar je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen in interieurwinkels. Inspiratie opdoen kost niks! Qua kleur is het raadzaam een neutrale basiskleur te kiezen voor je bekleding (wanden, gordijnen, vloer) en deze aan te vullen met accentkleuren in accessoires. Zo kun je op een later moment weer variëren qua kleuraccenten voor een nieuwe look.

Bespaartips voor het inrichten van je woonkamer

Stap 3: wat heb je al?

Maak op basis van stap 1 en 2 een lijstje met spullen die je nodig hebt voor je inrichting. Kijk daarna wat je al hebt. Misschien past een oude tafel wel perfect in je nieuwe stijl als je deze een ander kleurtje verf geeft. Een blik verf kost een stuk minder dan een gloednieuw meubelstuk! Online vind je genoeg DIY instructies voor het opknappen van je meubels. Streep van je lijstje af wat je al hebt, dan weet je daarna wat je nog moet aanschaffen.

Bespaartips voor het goedkoop inrichten van je woonkamer

Stap 4: eerst de basics

Bedenk welke spullen echt noodzakelijk zijn en begin met deze basics. Over het algemeen zijn dit: muurbekleding (verf of behang), vloerbekleding (laminaat, tapijt en vinyl zijn voordelige keuzes), gordijnen, een eettafel, eettafelstoelen, een bank, basisverlichting, een bijzettafel of salontafel, een televisiemeubel en een of meerdere kasten voor extra opbergruimte.

Stap 5: zoek tweedehands

Probeer de benodigde spullen eerst tweedehands te vinden. Marktplaats is hiervoor zeer geschikt. Maar je kunt ook rondvragen bij vrienden en familie. Wie weet hebben zij ergens nog spullen staan die ze nooit meer gebruiken. Breng ook eens een bezoek aan een kringloopwinkel. Als je goed zoekt, staan hier vaak nog mooie spullen bij. Je kunt de meubels van de kringloopwinkel natuurlijk nog opknappen met beits of verf!

Tips voor het inrichten van je woonkamer

Stap 6: vergelijk prijzen

Oriënteer je goed bij online en offline woonwinkels. Laat je niet te snel verleiden door mooie verkooppraatjes. Bedenk welke prijs jij ongeveer wilt uitgeven aan een meubelstuk en stem hier je keuzes op af. Heb je je favoriete meubelstukken en bekleding gevonden? Ga dan (indien mogelijk) niet direct tot aanschaf over. Bekijk welke woonwinkels regelmatig stunten met hun prijzen: dit kan je veel voordeel opleveren! Schrijf je in voor nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen. Zo heeft Kwantum wel eens een 3+1 actie voor stoelen, dit kan je goedkope eetkamerstoelen opleveren!

Stap 7: niet alles in één keer

Richt je woonkamer stap voor stap in. Begin met de basics en vul dit langzaam aan met andere benodigde spullen. Door je inrichting stap voor stap aan te pakken, hoef je niet direct een grote aanslag te plegen op je bankrekening.

Goedkoop inrichten van je woonkamer

Stap 8: maak het af met accessoires

Hoe verleidelijk het aanschaffen van veel accessoires ook is: probeer je ook hierbij te beperken tot de basics. Welke accessoires passen in je woonstijl? Stem hier je keuze in kussens, kaarshouders, vazen e.d. op af. Door accessoires slim te plaatsen heb je er vaak minder nodig! Pas ook op accessoires stap 5 en 6 toe om geen cent teveel uit te geven. Je kunt natuurlijk ook zelf mooie accessoires maken. Online vind je volop DIY inspiratie.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners