3 manieren om goedkoop je merk te beschermen

Een goede merkbescherming kan niet alleen heel wat opleveren, maar zal bovendien altijd wel in een besparing resulteren. Zo zullen jouw marketinginspanningen een stuk goedkoper worden en hoeven dure juridische conflicten zich niet op te stapelen. In principe geniet je automatisch bescherming via de Handelsnaamwet. Dat is extra goedkoop. Toch is het vrijwel altijd een stuk interessanter om jouw merknaam te registreren of dat te laten doen. Maar waar moet je nu op letten en hoe kan je dat doen? Hieronder vind je alvast drie manieren om goedkoop je merk te beschermen.

3 manieren om goedkoop je merk te beschermen

Genoegen nemen met inschrijving bij de KvK

Wanneer je jouw handelsnaam inschrijft bij de KvK, geniet je automatisch bescherming. Het blijft echter ook hier belangrijk om zelf een gedegen onderzoek te verrichten. Controleer daarom of jouw bedrijfsnaam al (deels) voorkomt in het handelsregister, beoordeel de gevonden bedrijfsnamen en controleer of jouw bedrijfsnaam al een merk- of domeinnaam is.

Jouw bedrijfsnaam zal hoe dan ook bescherming genieten en dit door de inschrijving in het Handelsregister of zelfs gewoon via de Handelsnaamwet. Toch zal die bescherming niet zo uitgebreid zijn. Zo blijft de bescherming beperkt binnen de regio waarin je actief bent en binnen jouw branche. Voor sommigen volstaat dat, voor anderen niet. Die laatste groep zal dan ook voor andere (goedkope) manieren kiezen om hun merk te beschermen.

Zelf jouw merknaam registreren

Door jouw merk te registreren geniet je geen beperking op vlak van regio en branche. Je kan jouw merk registreren binnen de Benelux, binnen Europa of zelfs een nog ruimere bescherming genieten. Jouw merknaam registreren kan je zelf online of schriftelijk afhandelen en de prijzen zijn afhankelijk van de bescherming die je wenst te genieten. Zelf een online schriftelijke aanvraag indienen kan al vanaf 240 euro.

Het grote voordeel hiervan is dat je op die manier de kostprijs beperkt tot de feitelijke kosten van de aanvraag. Het nadeel is dan weer dat je bij een afgekeurde aanvraag jouw geld niet terug zal krijgen en mogelijks alsnog beroep zal moeten doen op een specialist. Dubbel betalen, dus… Bovendien is de procedure ook gewoon allesbehalve eenvoudig, waardoor het zelf vastleggen van een merk lang niet altijd de beste keuze is.

Jouw merknaam goedkoop laten registreren via een erkend merkenbureau

Wanneer optimaal jouw merk beschermen nog steeds de prioriteit geniet, zal je altijd uitkomen bij een erkend merkenbureau. Op die manier counter je de nadelen van de twee voorgaande manieren. Een erkend merkenbureau zal namelijk een merkonderzoek uitvoeren waardoor de kans op een afwijzing veel kleiner is. Bovendien weten zij als geen ander efficiënt het volledige traject te doorlopen. Het nadeel is natuurlijk dat zij dan weer eigen kosten rekenen, waardoor de totale kostprijs in theorie altijd hoger zal zijn.

Toch kan je ook via een erkend merkenbureau jouw merknaam goedkoop laten registreren. Zo zijn er steeds meer erkende merkenbureaus die het voorafgaand onderzoek gratis verrichten. Indien er weinig slaagkans is, voorkom je dan ook nodeloze kosten. Denk echter ook aan andere voordelige voorwaarden, vaste tarieven en garanties. Merkenbureaus die werken volgens het principe no cure no pay zijn bijvoorbeeld aan een opmars bezig. Bij dergelijke merkenbureaus hoef je niks te betalen indien de aanvraag wordt afgewezen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om hun prijzen te vergelijken met die van andere erkende merkenbureaus zonder zo’n principe: soms laten zo’n verregaande garanties zich immers vertalen in wel heel hoge tarieven.

Zoals wel vaker is en blijft het goed vergelijken en het nagaan van de voorwaarden nog steeds de beste methode om een zo goedkoop mogelijke deal te sluiten. Hierbij moet je echter ook rekening houden met het onderscheid tussen een gespecialiseerd merkenbureau en een lokale advocaat die van alles en nog wat doet, maar daar hadden we het in een eerder artikel al over.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners