Hoe krijg je een zo laag mogelijke rente op je lening?

Wanneer je een lening wilt afsluiten wil je natuurlijk de laagste rente, immers, een lening moet terugbetaald worden en hoe lager de rente hoe sneller je kunt aflossen. Er zijn verschillende kredietaanbieders, waaronder de grootbanken, en die hanteren allemaal hun eigen rente tarieven. In dit artikel leggen wij je graag een aantal basisprincipes uit. Hoe werkt het?

Rente

Rente is een vergoeding aan banken voor het lenen van geld, de rente is opgebouwd uit verschillende componenten. Te beginnen met de marktrente, zeg maar de inkoopprijs voor geld. Daarnaast wordt er gerekend met een risico-opslag. Helaas betaalt niet iedereen zijn of haar lening terug en lopen kredietverstrekkers daarin een bepaald risico dat zij in de rente meenemen. En als laatste nog de kosten en winstopslag. Kredietverstrekkers maken kosten voor onder andere ICT en personeel, daarnaast willen zij als gezonde onderneming winst maken. Al deze factoren bepalen het rentetarief.

Maar nu, hoe kom jij in aanmerking voor de laagste rente?

Hier is allereerst je eigen risicoprofiel bepalend, hoe oud ben je, in hoeverre heb je eerder geleend, ben je goed van betalen, heb je een vaste baan of een eigen woning? Allemaal vragen die je risicoprofiel bij de bank bepalen. Onze ervaring is, hoe meer vragen je met ‘JA’ kunt beantwoorden hoe gunstiger dit is voor de rente. Immers, iemand met leenervaring die keurig is van betalen heeft een stapje voor op diegene die voor het eerste leent. Kortom, je hebt maar beperkt invloed op deze factoren.

Hoogte van de lening

In Nederland is het vaak zo dat des te hoger het te lenen bedrag is, des te lager het rentetarief. Bij de hogere bedragen, in de regel vanaf 20.000 of 25.000 euro, ligt het punt waarop de rentes lager worden. De rente varieert op dit moment tussen de 4,5% en 10%.

Vooral de leningen met een lager bedrag en een korte looptijd (hoge maandtermijn) kennen een hoger rentetarief. De kredietverstrekker verdient dan gewoon minder aan rente inkomsten. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij credit card maatschappijen, postorderbedrijven en rood standen.

Vergelijken en overstappen?

Het komt er op neer dat je in Nederland een veelvoud aan banken en kredietverstrekkers hebt die je allemaal aan een lening kunnen helpen. De ene tegen een lagere rente als de andere. Wij raden je aan daarom altijd te vergelijken, want naast een lage rente zijn de voorwaarden minimaal net zo belangrijk. Bijvoorbeeld als het gaat om boetevrij aflossen. Frisia Financieringen heeft speciaal voor het vergelijken van de verschillende leningen een pagina ingericht, hier kun je berekeningen maken en leningen vergelijken op rente en voorwaarden.

Heb je al een lening? Dan kan het interessant zijn om eens te bekijken of dit tegen een lagere rente kan worden overgesloten. Wat dat per maand of jaar scheelt, kun je bij Frisia berekenen. Geheel vrijblijvend uiteraard.
Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners