Geld besparen: kies voor rittenregistratie

Wie in een auto van de zaak rijdt, maar deze ook privé gebruikt, betaalt hierover een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto aan het rijk. Dit wordt bijtelling genoemd. Het privégebruik van de auto van de zaak wordt door de fiscus namelijk als loon in natura gezien, en we weten allemaal dat er over loonbelasting moet worden betaald. Dit vastgestelde percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt daarom opgeteld bij het loon van de werknemer en elke maand verrekend met de loonbelasting.

Geld besparen: kies voor rittenregistratie

Weinig privégebruik? Geen bijtelling!

Bijtelling betaal je dus enkel wanneer je de auto van de zaak ook regelmatig privé gebruikt, en met regelmatig wordt meer dan 500 kilometer per kalenderjaar bedoeld. Wie daaronder blijft, wordt vrijgesteld van bijtelling. Hoe hoog het percentage is dat je betaalt wanneer je deze grens overschrijdt, is afhankelijk van de uitstoot van de auto waarin je rijdt. Vanaf 2018 zijn er nog slechts twee tarieven: 4% voor voertuigen die volledig elektrisch zijn en dus helemaal geen CO2 uitstoten, en 22% voor alle andere voertuigen.

Rittenregistratie

Dankzij deze interessante regeling kun je flink besparen wanneer je onder de 500 kilometer aan privéritten per jaar blijft met de auto van de zaak. Uiteraard vraagt de Belastingdienst je wel om aan te tonen dat dit daadwerkelijk zo is. Het is daarom belangrijk om alle kilometers en ritten die je maakt heel nauwkeurig te registreren, en daarbij duidelijk onderscheid te maken tussen privé- en zakelijke kilometers. De Belastingdienst kan deze gegevens elk moment bij je opvragen en zijn tevens van belang voor je eventuele werkgever, die een boete zou kunnen krijgen wanneer de registratie niet klopt en deze vervolgens op de werknemer kan verhalen. Met een goede en complete rittenadministratie kunnen dus zowel boetes als bijtelling worden voorkomen, wat je een hoop geld scheelt.

Bespaar tijd, stress en geld met een ritregistratiesysteem

Waarschijnlijk heb je als werknemer of zelfstandige ondernemer met een auto van de zaak wel iets beters te doen dan elke gemaakte rit met de hand te noteren in een schriftje of Excelbestand. Bovendien stelt de Belastingdienst specifieke eisen aan de rittenregistratie die niet bij iedereen bekend zijn, waardoor het zomaar zou kunnen dat de administratie waar je veel kostbare tijd in hebt gestoken door de fiscus wordt afgekeurd. Gelukkig zijn er diverse handige hulpmiddelen te koop waarmee je het jezelf een stuk gemakkelijker maakt, zoals software, apps en ritregistratiesystemen. Met een ritregistratiesysteem met GPS heb je nauwelijks meer omkijken naar deze administratie. Er wordt een kastje ingebouwd dat alle kilometers en ritten automatisch registreert en vervolgens kun je deze gegevens via een online account bekijken en downloaden. Er zijn diverse bedrijven die deze service voor een vast laag bedrag per maand aanbieden. Let er goed op dat de aanbieder die je kiest in het bezit is van het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Zo weet je zeker dat er een sluitende rittenregistratie wordt gemaakt die wordt geaccepteerd door de Belastingdienst en je dus aan kunt tonen dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Een voorbeeld van een veilige aanbieder is RitAssist Rittenregistratie.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners