Geld besparen met verlichting: 5 tips

Verlichting is natuurlijk noodzakelijk om in huis te kunnen functioneren en draagt daarnaast ook een steentje bij aan een fijne sfeer. Maar wanneer er regelmatig lampen in huis branden gaat de energierekening ook wel wat omhoog. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je huis voldoende verlicht is en je toch wat op de rekeningen bespaart? We geven je een aantal praktische tips die je direct toe kunt passen.

Geld besparen met verlichting 5 tips

1. Kies voor LED verlichting

LED lampen zijn ontzettend duurzaam: zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Een LED lamp is wat duurder in aanschaf, maar gaat jaren mee (en hoeft de komende tijd dus ook niet vervangen te worden) en verbruikt veel minder energie. Dit maakt LED lampen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Vervang je alle lampen in huis voor LED lampen? Dan kun je een paar tientjes op de rekening besparen!

2. Ga voor dimbaar

Naast de installatie van LED lampen kunnen ook dimmers een groot verschil maken in je kostenplaatje. Wanneer een lamp niet op vol vermogen hoeft te branden wordt er minder energie verbruikt, en hoef je dus minder te betalen. Daarnaast zijn er maar genoeg locaties waar verlichting op volledig niveau niet nodig is; die plafondlamp in de woonkamer mag gerust gedimd worden naar een sfeervol niveau. Ga dus op zoek naar led spotjes die dimbaar zijn om zo voordelig mogelijk te verlichten!

3. Een slim systeem

Er zijn allerlei slimme systemen ontwikkelt: waaronder het slimme verlichtingssysteem. Met dit systeem zorg je ervoor dat alle lampen in de woning aangesloten zijn op hetzelfde netwerk en via dezelfde app of afstandsbediening te bedienen zijn. Dit betekent dat je de verlichting op afstand aan- en uit kunt zetten, maar ook kunt dimmen of zelfs van kleur kunt veranderen. Zo bespaar je op de kosten én heb je de sfeer in huis in eigen hand!

4. Installeer bewegingssensor

Er zijn een aantal ruimten in huis waar verlichting sporadisch nodig is en regelmatig vergeten wordt. Denk bijvoorbeeld aan de zolder of de opbergruimte onder de trap. Door op dit soort plekken bewegingssensoren te installeren voorkom je dat lampen onnodig lang branden en heb je altijd direct verlichting wanneer je een ruimte betreed.

5. Gebruik de kracht van de zon

Heb je ook buiten regelmatig verlichting aan staan? Vervang de lampen hier dan voor solar lampen. Deze gebruiken de energie van de zon om de hele nacht te branden, en kosten je hierdoor helemaal niets op de energierekening!


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners