Besparen op het onderhoud van je auto

DB Online - Besparen op het onderhoud van je auto

Vaak wordt er gezegd dat een auto een slechte investering is. Het gaat dan niet om de exclusieve auto’s van meer dan honderdduizenden euro’s. Er wordt dan meestal de auto voor dagelijks gebruik bedoeld. Binnen een korte tijd is de aanschafwaarde namelijk fors verminderd. Daarnaast zorgen het brandstofverbruik, de wegenbelasting, de verzekering en het onderhoud voor kosten. Maar op het onderhoud van je auto kun je besparen.

Onderhoud van je auto zelf doen

Het onderhoud van je auto kan jaarlijks voor een behoorlijke kostenpost zorgen. De arbeidskosten van de garage moeten tenslotte worden betaald. Daarnaast berekent de garage een winstmarge op de onderdelen. Je kunt (een deel) van het onderhoud ook zelf doen. De meeste auto onderdelen zijn ook voor particulieren verkrijgbaar. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Daarnaast helpt het absoluut mee als je over goed gereedschap beschikt.

Zelf onderdelen regelen

Als je zelf je automaterialen gaat regelen is het goed dat je weet wat je bestelt. Autofabrikanten hebben tijdens de jaren van productie soms verbeteringen doorgevoerd. Ook zijn er momenten waarop zij kunnen besparen door over te gaan op andere onderdelen. Het gevolg is dan dat, op auto’s die identiek lijken, verschillende onderdelen gemonteerd kunnen zijn. Om te voorkomen dat je verkeerde onderdelen bestelt is het van belang dat je de auto goed kent. Zaken als bouwjaar, chassisnummer en kenteken moet je weten voor je gaat bestellen.

Bandenkeuze en het vervangen

Autobanden zijn jaarlijks een kostenpost als het gaat om het onderhoud van je auto. Je kunt hier op besparen. Let dan wel op wat voor band je kiest. Rij je vrijwel nooit onder gladde omstandigheden, vergeet dan winter- of 4-seizoenenbanden. Deze zijn namelijk duurder dan (normale) zomerbanden. Autobanden zelf vervangen valt voor de meeste mensen niet mee. De apparatuur is niet voorhanden. Maar je kunt vaak ook terecht bij een garage om de hoek. Je betaalt dan wel montagekosten per band. En niet iedere garage zal mee willen werken als ze niet zelf de banden mogen leveren.

Rijstijl aanpassen

De duurste onderdelen tijdens een onderhoudsbeurt zijn de slijtdelen van de auto. Je kunt hierbij denken aan de banden, remvoering en lagering. Deze drie onderdelen zijn precies de onderdelen die het meest slijten. Maar de rijstijl heeft heel veel invloed op de snelheid en mate van slijtage. Wil je besparen op het onderhoud van je auto? Anticipeer dan beter op het verkeer. Laat eerder je gas los en verlaag ook de bochtensnelheid.

Regelmatig schoonmaken

Schoonmaken beïnvloedt ook de onderhoudskosten. Maak je regelmatig de auto schoon, dan is de kans op schade aan het chassis minder. Roest krijgt minder snel een kans en bewegende delen blijven gangbaar. Regelmatig het lucht- en interieurfilter schoonhouden, voorkomt onnodig vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. De werking van de elektronica in het interieur wordt negatief beïnvloedt als er veel vuil aanwezig is. Dus af en toe even stofzuigen en het dashboard met een doekje afdoen.

Onderhoud aan een auto is belangrijk. Maar je kunt door enkele zaken zelf bij te houden, er wel op besparen. Verlies echter nooit uit het oog dat je auto veilig moet blijven. Een goed onderhouden auto biedt meer zekerheid dan een auto waar ‘je spatie zelf wel eens naar kijkt’.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners