Goedkoop printen: 8 tips

Goedkoop printen 8 tips foto 1

Printen kan een dure hobby zijn. De apparaten zelf zijn vaak niet zo heel erg duur, omdat het verdienmodel erachter vooral gericht is op de verkoop van inktcartridges. Daarom zijn de cartridges die je bij de aankoop van je printer krijgt ook niet volledig gevuld: de fabrikant wil dat je zo snel mogelijk nieuwe inkt moet aanschaffen. Je ontkomt er ook niet aan als je regelmatig gebruik maakt van je printer. Toch zijn er best manieren op te besparen op het printen. Daarom geven wij je acht tips voor hoe je goedkoop kunt printen.

      1. Neem geen printer waarvoor de kleuren gebundeld moeten worden

Koop in de eerste plaats een printer die de drie verschillende basiskleuren niet in één cartridge verzameld gebruikt. Wanneer er dan één op is, moet er een hele nieuwe inktcartridge voor alle kleuren in. Zo gooi je dus dure inkt weg. Kies voor een printer met één zwarte cartridge, en drie losse kleurencartridges: cyaan (blauw), magenta (roze) en geel.

      2. Koop voordeelbundels in plaats van losse inktcartridges

Wanneer één van je inktpatronen op is en je nieuwe inkt gaat kopen, is het verstandig om te kijken naar voordeelbundels, zoals de C2P42AE voor printers van HP. Je koopt dan ook meteen de andere kleuren, maar betaalt minder dan als je ze allemaal los zou kopen. Je hebt dan ook alvast vervangende inktcartridges in huis voor wanneer de andere patronen op raken.

      3. Koop niet de verkeerde inktcartridges

Zorg dat je de juiste cartridges koopt. Het lijkt voor de hand liggend, maar veel printers hebben hun eigen type cartridge. Koop dus bijvoorbeeld de C2P42AE voordeelbundel alleen als je printer de HP 932/933XL cartridge serie ondersteunt. Het is zonde om er bij het installeren van je nieuwe cartridge achter te komen dat hij niet in je printer past. Je kunt hem dan immers niet meer ruilen.

      4. Vervang je cartridge niet te vroeg

We noemden het al even: het is zonde om cartridges zoals die van de C2P42AE voordeelbundel weg te gooien als ze nog niet leeg zijn. De software die je installeert bij het in gebruik nemen van je printer houdt voor jou in de gaten hoe het zit met de hoeveelheid inkt die nog in de cartridges zit. Onder een bepaald punt zal je de waarschuwing op je beeldscherm krijgen dat er een inktpatroon bijna op is. De fabrikant hoopt wellicht dat je hem dan meteen gaat vervangen, maar dit is echt nog niet nodig. Wacht met het vervangen van een inktpatroon totdat jij in de afdrukkwaliteit gaat merken dat hij op aan het raken is. Het is immers een stuk goedkoper om één printje naar de prullenbak te moeten verbannen dan euro’s aan inkt weg te gooien.

Goedkoop printen 8 tips foto 2

      5. Geen kleurenprint als het niet hoeft

Zwarte inkt is goedkoper dan gekleurde inkt. Dat is een reden om je bij het printen af te vragen hoe belangrijk het is dat je printje in kleur is. Je kunt besparen op het verbruik van gekleurde inkt wanneer het gaat om een document met hoofdzakelijk tekst en slechts een paar afbeeldingen, zoals logo’s. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een e-mail afdrukt. Om deze instelling aan te passen, moet je voor het definitieve afdrukcommando op Printerinstellingen of iets soortgelijks klikken. Daar kun je kiezen voor afdrukken in grijswaarden in plaats van in kleur. Als het goed is komt je printje er daarna in zwart-wit uit.

      6. Gebruik de conceptstand waar mogelijk

Niet alle printjes hoeven per se op hoge kwaliteit afgedrukt te zijn. Is het enkel voor jezelf, dan kun je overwegen of een wat minder verzadigde afdrukkwaliteit ook voldoende is. Je kunt hiervoor de conceptstand aanzetten. Daarmee bespaar je behoorlijk wat inkt. Je vindt deze stand wanneer je bij het afdrukcommando op Printereigenschappen of iets soortgelijks klikt.

      7. Gebruik beide zijden van het papier

Besparen op printen hoeft niet alleen over het inktverbruik te gaan. Ook het papier dat je gebruikt om af te drukken kost immers geld. We zijn erg gewend om enkelzijdig af te drukken, omdat lang niet alle printers zelf dubbelzijdig kunnen printen. Toch is dit de moeite van het proberen waard, want het bespaart je een hoop papier. Heeft je printer geen instelling voor dubbelzijdig afdrukken, dan kun je het ook handmatig voor een dubbelzijdige print zorgen door het blaadje nogmaals te gebruiken, maar dan omgekeerd in te voeren.

      8. Moet je printer wel aan staan?

Net zoals een aantal andere apparaten in huis staat de printer bij veel mensen eigenlijk constant aan. Je kunt je afvragen of dat nodig is. Het is immers niet zo dat je de hele dag aan het printen bent. In het kader van energiebesparing en dus ook het besparen van geld kun je ervoor kiezen om je printer alleen aan te zetten wanneer je hem nodig hebt.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners