Hoe ontbind je een geregistreerd partnerschap

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat gemakkelijker en sneller wanneer jullie op een goede manier met elkaar kunnen communiceren. Want net als bij een scheiding, moet er ook bij een geregistreerd partnerschap goede afspraken worden gemaakt en verwerkt worden in een convenant.

Ontbinden geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap ontbinden kan op drie manieren: zonder rechter, via de rechter of zelf online.

rechtsinfo scheiden

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Hiervoor heb je een advocaat of notaris nodig waar je samen een overeenkomst opstelt waarin staat dat je het geregistreerd partnerschap wilt ontbinden. Verder worden in deze overeenkomst afspraken opgenomen over zaken als partneralimentatie, pensioen, de woning, de verdeling van de inboedel en alle andere bezittingen en schulden. Hebben jullie minderjarige kinderen, dan moet je wel naar de rechter.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter

Het geregistreerd partnerschap ontbinden bij de rechter is eigenlijk hetzelfde als een scheiding van een huwelijk. Als je minderjarige kinderen hebt, begint het ontbinden van het geregistreerd partnerschap met het insturen van een verzoekschrift door de advocaat naar de rechtbank. Met dit verzoekschrift stuur je het verplichte ouderschapsplan mee dat je samen hebt opgesteld. Het verzoekschrift tot beëindiging kan je samen indienen of alleen. In dat laatste geval is er sprake van een eenzijdig verzoek en zorgt je advocaat ervoor dat je partner een kopie van het verzoekschrift ontvangt. Dit doet de advocaat binnen 14 dagen na het indienen bij de rechtbank.

Geregistreerd partnerschap online ontbinden

Wanneer je in goed overleg uit elkaar gaat, kan je ook het geregistreerd partnerschap zelf online ontbinden. Dit is snel en simpel, maar bespaart vooral veel geld. Voorwaarde is wel dat er geen minderjarige kinderen zijn. Met een paar simpele stappen kan je het ontbinden zelf regelen. Je ontvangt de benodigde documenten digitaal, vult deze in en stuur ze terug. Daarna wordt alles voor je geregeld.

rechtsinfo scheiden

Inschrijving gemeente

De ontbindingsovereenkomst wordt vervolgens ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Dit moet binnen 3 maanden gebeuren. De advocaat zorgt ervoor dat de overeenkomst bij de burgerlijke stand komt. Zodra de overeenkomst is ingeschreven in de registers is het geregistreerd partnerschap officieel beëindigd. Zelf ontvang je daarna ook een exemplaar.

Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners