Hoe werkt online mediation bij scheiden

Het initiatief voor een echtscheiding komt niet altijd van beide kanten. Als een van jullie het besluit neemt en de partner is het daar niet mee eens, betekent het niet dat het automatisch een vechtscheiding zal worden. Ook als het wel een gezamenlijke beslissing is, kunnen er punten zijn waar je discussie over hebt en het niet eens wordt met elkaar. Dit belemmert het scheidingsproces. Als jullie kinderen hebben, wil je vaak op de best mogelijke manier uit elkaar. Professionele begeleiding van een mediator kan daarom uitkomst bieden.

Rol van een mediator

Wanneer je online mediation inschakelt, ga je aan de slag met een professional en worden alle afspraken omtrent de scheiding gemaakt onder begeleiding van die persoon. Het hele proces wordt gefaciliteerd door de mediator. Alle bijeenkomsten zijn gezamenlijk. Een mediator richt zich enkel op het proces en bemoeit zich niet met inhoud. Naast veel juridische kennis, heeft een mediator ook communicatieve vaardigheden. De mediator bijsturen als dat nodig blijkt of helpt jullie zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. Maar jullie bepalen zelf wat je afspreekt en vastlegt. De rol van een mediator is dus anders dan de rol van bemiddelaar. Deze richt zich namelijk ook op de inhoud en probeert invloed uit te oefenen. Bovendien treedt een bemiddelaar ook op als spreekbuis voor beide partijen omdat er bij bemiddeling bijna altijd sprake is van separate gesprekken. De mediator richt zich alleen op het proces.

rechtsinfo scheiden

Voorwaarde voor online mediation

De belangrijkste voorwaarde als je gaat scheiden met de hulp een online mediator is dat je beiden bereid bent mee te werken. Tijdens de sessies moet je altijd op en eerlijk kunnen zijn. Hebben jullie kinderen? Deze zullen in het gehele proces altijd op de eerste plaats moeten staan.

Voordelen mediation

Er zitten een aantal grote voordelen aan samen scheiden met een mediator:

• Neutraal en onpartijdig
Een mediator is altijd neutraal en onpartijdig.

• Maatwerk
Er is altijd sprake van maatwerk. Jullie spreken samen af wat en hoe alles vastgelegd wordt. De afspraken zijn gericht op jullie situatie en wat daar het beste bij past. De mediator begeleidt jullie hierin en geeft sturing waar nodig.

• Focus op proces
Een mediator zal zich nooit met de inhoud bemoeien, alleen het proces. Hij of zij zal nooit zijn eigen mening geven of invloed proberen uit te oefenen op een van jullie beiden.

• Samen
De gespreken met de mediator zijn altijd samen. Jij en je aanstaande ex-partner voeren de gesprekken gezamenlijk onder begeleiding van de mediator.

• Conflict oplossend
Bij mediation wordt altijd uitgegaan van de kracht van zelf oplossend vermogen van het echtpaar dat gaat scheiden. Bij conflicten helpt de mediator hoe je samen oplossingen kunt vinden.

• Relatie centraal
De relatie met elkaar blijft centraal staan. Zeker als er kinderen in het gezin zijn. Dan is het wel zo fijn dat jullie na de scheiding nog goed met elkaar kunnen communiceren.

Kosten

De kosten van mediation zijn ongeveer gelijk aan die van een advocaat, soms zelfs goedkoper. Je hoeft alleen nu niet ieder een eigen advocaat in te schakelen omdat je samen met een mediator het scheidingsproces doormaakt. Het hangt helemaal van jullie zelf af hoeveel sessies er nodig zijn om tot goede afspraken te komen. Het voordeel is wel dat jullie de kosten delen.

rechtsinfo scheiden

Nadelen mediation

Mediation kent ook nadelen. De grootste is misschien wel dat je samen de sessies doet en dus altijd open en eerlijk moet zijn. Als de scheiding niet jouw beslissing is, zal je ook moeten blijven proberen de emoties niet te tonen. Ook zal de mediator niet met een oplossing komen als jullie ergens niet uit komen. Hoogstens krijg je wat tips hoe je wel tot die oplossing kunt komen. Een ander nadeel is dat je mee moet denken in elkaars welzijn. Dus ook nadenken over bepaalde voordelen voor je aanstaande ex. Anders lukt het echt niet tot een gezamenlijke oplossing te komen. Want als je er niet samen uitkomt, zal je alsnog naar de rechter moeten met je eigen advocaat. Het traject zal dan dus nog langer duren en nog meer geld gaan kosten.

Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners