Kan je scheiden zonder advocaat

Voor het indienen van een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank, heb je een advocaat. Zelf kan je dit niet doen. Helemaal scheiden zonder advocaat is in Nederland nog niet mogelijk. Je kunt nu wel tot het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank, de scheiding zoveel mogelijk zelf regelen. Dit kan je doen door middel van een online scheiding.

De voordelen en nadelen van scheiden zonder advocaat

Er zijn diverse voor- en nadelen aan scheiden zonder advocaat te benoemen. Een van de grootste voordelen is, dat het een snelle en goedkope manier van scheiden is. Binnen twee weken na het indienen van het verzoek bij de rechtbank, kan uw echtscheiding al uitgesproken worden. Dus als je het traject daarvoor met het maken van afspraken ook snel samen kunt regelen, kan je al met een week of drie tot vijf gescheiden zijn. Goedkoop is het, nu je zelf samen de afspraken maakt, zonder dat je beiden een eigen (dure) advocaat hoeft in te schakelen. Een nadeel van scheiden zonder advocaat is als wanneer je niet samen het echtscheidingsverzoek wilt of kunt indienen. Dit een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. Scheiden zonder advocaat is ook niet mogelijk als je minderjarige kinderen hebt. Een ouderschapsplan is namelijk verplicht en dien je samen bij het echtscheidingsconvenant in te dienen bij de rechtbank. Het ouderschapsplan moet door de rechter beoordeeld en bekrachtigd moeten worden. Het is nu dus nog niet mogelijk je scheiding volledig zonder advocaat te regelen. Maar als je de rol van een advocaat zo klein mogelijk wilt houden, dan is de online scheiding de beste optie.

Voorstel van Teeven over scheiden zonder advocaat van de baan

In 2013 heeft voormalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven een wetsvoorstel ingediend dat scheiden zonder advocaat mogelijk moest maken. Het voorstel dat door staatsecretaris is ingediend bij de Tweede Kamer ziet er als volgt uit: Om te scheiden zonder advocaat, maakt je zelf een afspraak bij het gemeentehuis. Jij en je partner moeten allebei bij deze afspraak aanwezig zijn. Jullie identiteit wordt vastgesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand en vervolgens wordt gecontroleerd of zowel jij als je partner allebei akkoord zijn met de echtscheiding. Indien dit inderdaad zo is, wordt het echtscheidingsverzoek in behandeling genomen. Er wordt gecontroleerd of aan alle voorwaarden is voldaan, waarna de scheiding kan worden uitgesproken. Dit kan dan dus al binnen twee weken. De belangrijkste voorwaarden voor scheiden zonder advocaat is dat er geen minderjarige kinderen zijn en jullie beiden aan een snelle en goedkope scheiding willen meewerken.

rechtsinfo scheiden

Helaas kwam er veel weerstand op dit voorstel, van onder andere familierechtadvocaten en zelfs de Raad van State. Sinds het nieuwe kabinet in 2017 is het voorstel helemaal geschrapt omdat CDA en de ChristenUnie felle tegenstanders waren van het voorstel. De advocaat en de rechter blijven dus een rol spelen bij echtscheidingen in Nederland.

Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners