Kinderbijslag optimaal benutten en op termijn geld besparen

Dat een kind een hoop geld kost, dat zal iedere ouder bevestigen. Als ze nog baby zijn ben je al veel geld kwijt aan luiers en kleding waar ze om de paar maanden uitgroeien. Is een kind al iets ouder, dan komen daar nog een uitgaven aan bijvoorbeeld een fiets, hobby’s en uiteraard nog meer kleding. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de echt grote uitgaven voor jongvolwassenen zoals studiegeld, een rijbewijs of misschien zelfs een bijdrage bij de aankoop van een woning. Maar hoe kom je aan al dat geld?

Kinderbijslag optimaal benutten en op termijn geld besparen

Hoeveel wordt er uitgegeven voor een kind?

Word je vader of moeder, dan houd je er waarschijnlijk wel al rekening mee dat een kind je uitgaven beïnvloeden gaat. Of je veel of weinig uitgeeft aan je kind bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor nieuwe dure merkkleding, maar ook tweedehands kleding kopen. Dat scheelt al een hoop. Maar dat een kind geld kost, dat staat vast. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen uitgegeven wordt aan een kind.

Kinderbijslag in Nederland

De Nederlandse overheid steunt ouders financieel gelukkig wel. Daarom ontvangen ouders elke kwartaal kinderbijslag. Hier kunnen ze bijvoorbeeld schoolgeld of -spullen voor kopen, of kleding. De hoogte van de kinderbijslag kun je berekenen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De hoogte is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Nu in 2018 kun je nog rekenen op een bedrag van 201,05 tot 287,21 euro per kwartaal. In 2019 wordt de kinderbijslag verhoogd en zal het gaan om 216,58 euro tot 309,40 per kwartaal.

Verdien je echter voldoende om de uitgaven voor je kind(eren) te betalen van je inkomsten? Dan is het ook een mogelijkheid de kinderbijslag opzij te zetten voor grotere toekomstige uitgaven. De kinderbijslag nu beleggen voor je kind, maakt het mogelijk later zijn of haar studie te betalen, of financiële hulp te bieden bij een woningaankoop.

Rekenvoorbeeld sparen t.o.v. beleggen voor je kind

Gaan we al rekenen met de cijfers die gelden vanaf 2019, dan ontvang je tot de achttiende verjaardag van je kind in totaal 18.069 euro. Gemiddeld heb je maandelijks bijna 84 euro die je zou kunnen inleggen. De spaarrente is momenteel erg laag. Als je met een huidige rente van 0,2 procent rekent, zou je na achttien jaar 18.476 euro hebben. De inflatie is hoger, dus eigenlijk is het spaarpotje alleen maar in waarde gedaald.

Omdat je spaart voor iets dat verder in de toekomst ligt, zou je ook het geld kunnen beleggen. Daarmee zou het eindbedrag hoger kunnen uitvallen, waarmee grotere doelen zoals studeren binnen handbereik komen. Beleg je iedere maand automatisch het eerder genoemde bedrag van 84 euro? Dan heb je bij een gemiddeld rendement van 4,95 procent na achttien jaar al 28.997 euro. Door te beleggen kun je dus een grotere spaarpot voor je kind creëren, maar dit is ook wel weer risicovoller dan sparen.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners