Kun je geld besparen door fiscaal partners te worden?

Het fiscaal partnerschap wordt voor veel samenwonende stellen als een logische volgende stap gezien. Maar de geruchten over de mogelijkheden tot fiscale besparingen maken de uiteindelijke keuze moeilijk te maken. Want bespaart een fiscaal partnerschap je nu geld, of gaat het juist meer kosten? We nemen alle relevante informatie over fiscaal partnerschap in dit artikel met je door.

Geld besparen door fiscaal partners te worden

Wanneer ben je fiscaal partner?

Wanneer je getrouwd bent, of bij een geregistreerd partnerschap, ben je automatisch fiscaal partners van elkaar. Misschien zit je wel te denken om een samenlevingscontract aan te gaan met jouw partner. Ook in dit geval zal je fiscaal partners van elkaar worden. Als je meer tips wilt over dit onderwerp is het goed even de samenlevingscontract handleiding door te nemen.

Sta je op hetzelfde adres ingeschreven of heb je een gemeenschappelijke rekening? Dan ben je nog niet automatisch fiscaal partners van elkaar. Ook wanneer je met meerdere huisgenoten op eenzelfde adres staat ingeschreven, zonder een verdere relatie te hebben, ben je geen fiscaal partner van elkaar.
Sta je op het punt om te gaan samenwonen? Dan is het goed na te gaan of je fiscaal partner van elkaar wilt worden. In de checklist van samenwonen vind je trouwens een volledig overzicht van de punten waar je aan moet denken als je gaat samenwonen. Handig!

De voordelen van fiscaal partnerschap

Het fiscaal partnerschap brengt een aantal voordelen met zich mee. Je doet de belastingaangifte namelijk samen. Hierdoor kun je de aftrekposten, het vermogen en de inkomsten onderling verdelen. Je kan de aangifte dus zo indelen dat het maximaal belastingvoordeel oplevert. Stel dat de partner met het hoogste inkomen de aftrekposten opgeeft, geldt direct het hoogste tarief voor deze aftrekposten. Dit betekent dat je meer geld terug krijgt, dan wanneer je de aftrekposten toe zou passen bij de partner met het laagste inkomen. Op deze manier kun je dus inderdaad geld besparen door een fiscaal partnerschap aan te gaan.

De nadelen van fiscaal partnerschap

En toch kan het fiscaal partnerschap ook nadelen met zich meebrengen. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een of meerdere toeslagen. Met het fiscaal partnerschap kan jullie maximaal inkomen veranderen. Daardoor kan het zomaar zijn dat je deze toeslagen verliest. Veel toeslagen werken namelijk met een bovengrens: een grens die jij met je enkele inkomen niet behaalde. Maar wanneer het fiscale partnerschap aangegaan wordt, geldt jullie totale inkomen. Dit betekent dat deze bovengrens zomaar eens behaald zou kunnen worden, en je de toeslagen verliest.

Heb ik een fiscaal partnerschap?

Wil je toch even zeker weten of jij en je partner wel, of geen fiscaal partner van elkaar zijn, dan kun je via de consumentenbond een korte test doen, en weet je het zo.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners