Online scheiden

Als jij en je partner gaan scheiden, breekt er een lastige periode aan. Het is emotioneel, maar ook chaotisch omdat er veel geregeld moet worden. Daarom is belangrijk dat jullie beiden weten wat een scheiding precies inhoudt, hoe het proces verloopt en wat er allemaal geregeld moet worden. Tegenwoordig is het mogelijk op allerlei manieren van elkaar te scheiden. Zo is er de ‘ouderwetse‘ manier waarbij je een advocaat inschakelt, die een overeenkomst opstelt voor de rechtbank zodat de rechter er vervolgens een uitspraak over kan doen. Maar als jij en je aanstaande ex-partner samen goede afspraken kunnen maken, kan je ook online scheiden. Dit is de snelste en goedkoopste manier van scheiden in Nederland zonder ingewikkelde gesprekken met advocaten of een rechter. Je hebt zelf de controle, want je regelt de scheiding bijna helemaal zelf, samen.

Voorwaarden online scheiden

Als je online wilt scheiden, zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

 1. Jullie zijn het er allebei mee eens dat jullie gaan scheiden;
 2. Jullie zijn beiden bereid je in te lezen in het online scheidingsproces en weten wat het inhoudt;
 3. Jullie hebben beiden de Nederlandse nationaliteit (of woont al 12 maanden aantoonbaar in Nederland) en spreken de Nederlandse taal;
 4. Jullie kunnen zelf afspraken maken over zaken als: inboedelverdeling, het vermogen, pensioen, alimentatie, de woning;
 5. Als er minderjarige kinderen zijn, kunnen jullie samen een ouderschapsplan opstellen;
 6. Jullie zijn het eens over de afspraken die worden vastgelegd in de documenten die je toegestuurd krijgt.

rechtsinfo scheiden

Voordelen online scheiden

Er zitten een aantal voordelen aan een online scheiding ten opzichte van een ‘ouderwetse’ scheiding:

 • Het is een snelle manier van scheiden, de snelste in Nederland, meestal met een doorlooptijd van 4 of 5 weken;
 • Het kost veel minder geld dan een normale scheiden (een advocaat of mediator hoeft niet ingeschakeld te worden), voor een vast bedrag;
 • Het is afstandelijker; hierdoor emotioneel minder zwaar omdat er geen gesprekken zijn met een advocaat of mediator die alle details van jullie scheiding wil weten;
 • Er is een extra controle op alle stukken.

Werkwijze online scheiden

Een online echtscheiding is snel afgewikkeld meestal na ongeveer 5 weken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid samen om tafel gaat wanneer je alle documenten in orde gaat maken. De volgende documenten moet je allemaal indienen bij het verzoek tot echtscheiding:

 • Uittreksel van de akte van huwelijkse voorwaarden
  De rechtbank heeft deze straks nodig. Je kunt het uittreksel opvragen bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Het document kost ongeveer € 10,- tot €15,- en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd hoef je geen uittreksel in te dienen.

 • Geboorteakte(s) kind(eren)
  Als jullie minderjarige kinderen hebben, dien je ook hun geboorteaktes mee te sturen. Deze kun je opvragen bij de gemeente waar het kinderen geboren zijn. Ook dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden en kost ongeveer € 10,- tot €15,-. Bij meerjarige kinderen is een uittreksel niet nodig.

 • Ouderschapsplan
  In dit plan leggen jullie de gemaakte afspraken vast over de minderjarige kinderen. Jullie dienen vast te leggen welke afspraken er gemaakt zijn over het gezag, de alimentatie, de zorgregeling, de manier hoe jullie met elkaar communiceren als het over de kinderen gaat, enzovoort. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle rechten en plichten van ouders na een scheiding.

 • Echtscheidingsconvenant
  Hierin leg je alles vast wat jullie hebben afgesproken over de zaken als de woning, de inboedelverdeling, het vermogen, pensioen en alimentatie (kinder- en partneralimentatie). Het echtscheidingsconvenant is daarom een van de belangrijkste documenten bij een echtscheidinsprocedure.

 • rechtsinfo scheiden

  Al deze stukken heeft de rechtbank straks nodig om de scheiding uit te kunnen spreken. Na de uitspraak van de rechter wordt de scheiding verwerkt in de registers van de burgerlijke stand. Als dat gedaan is, ben je officieel gescheiden.

  Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

  Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners