Vier geweldige tips om op stookkosten te besparen

Vier geweldige tips om op stookkosten te besparen

Het is in veel huishoudens weer schrikken als de jaarlijkse energierekening op de mat valt. Wéér hoger dan vorig jaar. Hoog tijd om te beginnen met besparen op de energierekening. Lees in dit artikel 4 tips die zorgen dat jouw energierekening voortaan lager uitvalt.

Tip 1 - ga slim om met de verwarming

Verreweg de gemakkelijkste manier om snel energie en dus geld te besparen, is om de verwarming een graadje lager te zetten. Wie de temperatuur één graad laat zakken, bespaart per lagere graad maar liefst 7% op de stookkosten per jaar. Dat is natuurlijk eenvoudig verdiend. En tegelijk beter voor het milieu! Daarnaast is het slim om in de herfst- en wintermaanden ongeveer anderhalf uur voordat je gaat slapen de verwarmingsketel alvast een stuk lager te zetten, naar 16 of 17 graden. Qua warmte en comfort merk je hier nauwelijks iets van, omdat de woonruimte na het zachter zetten van de verwarming nog een tijd op temperatuur blijft.

Tip 2 - zorg voor goede isolatie

Het is de laatste jaren een veelbesproken investering: isolatie. Zeker in oude huizen valt er veel winst te behalen met nieuwe isolatie. Het is namelijk zonde om warmte die je net hebt opgewekt verloren te laten gaan. Wist jij dat een huis zonder dakisolatie zo’n 30% van de warmte via het dak verliest? Het dak isoleren is ook niet eens een heel lastig karwei, dus het loont zeker om nieuw isolatiemateriaal aan te brengen. Ook spouwmuurisolatie is erg belangrijk om de warmte in een huis te behouden. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is echter wel wat lastiger dan bij het dak. Ondanks dat nieuwe isolatie een goede investering is, duurt het wel een aantal jaar voordat je alles hebt terugverdiend. Zie isolatie daarom als een langetermijninvestering.

Tip 3 - verwarm alleen ruimtes die je gebruikt

Kamers die niet gebruikt worden, hoeven niet per se verwarmd te worden. In die betreffende ruimten is het verstandig om de thermostaatkranen die op de radiator zitten in de vorstbescherming stand te zetten. Meestal is dit het sterretje op de verwarmingsknop. Zo voorkom je dat het té koud wordt in de kamer door bevriezing, terwijl je tegelijk aanzienlijk minder verstookt!

Tip 4 - installeer een slimme meter

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker verschijnen: de slimme meters. Ook met de slimme meter is het een stuk makkelijker besparen op de stookkosten. Zo leert de meter uit zichzelf jouw leefpatroon kennen, waardoor de verwarming geen seconde onnodig brandt. Ondanks dat kom je toch altijd thuis in een lekker warm huis. Ideaal en wel zo comfortabel.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners