Waarom het verstandig is om geld te sparen

Economisch gezien zit Nederland alweer een paar jaar in de lift, maar tot nu toe merkte iedereen daar weinig van in zijn portemonnee. Nu er echter steeds meer Cao-afspraken zijn gemaakt over stijgende lonen in 2019 kan het zijn dat je eindelijk netto weer wat (meer) overhoudt iedere maand. En nu kun je dat natuurlijk snel uitgeven aan leuke of luxe dingen, maar het is nog veel verstandiger dit te sparen. Hieronder lees je waarom.

Vermogensgroei door investering spaargeld

De meeste mensen kennen het spreekwoord ‘geld maakt geld’ wel. En dat is ook precies waarom het verstandig is om geld te sparen. Geld dat je niet hoeft uit te geven aan vaste kostenposten zoals hypotheek, verzekeringen, een telefoonabonnement of boodschappen (waarvoor je vele besparingstips op onze website kunt vinden), kun je investeren. Zo kun je je vermogen toch meer laten groeien dan dat het minder waard wordt door inflatie. Door je spaargeld slim te investeren kun je toch een vermogensgroei realiseren. Beter met geld omgaan levert dus geld op.

Eerder was het al rendabel spaargeld op een spaarrekening te zetten en je vermogen op deze manier jaarlijks wat te laten groeien zonder dat je er iets voor hoefde te doen. Nu het rendement op een spaarrekening erg laag is, zijn er wel andere manieren om spaargeld te laten vermeerderen. Zoals dit te investeren in vastgoed bijvoorbeeld. De woningmarkt kampt al jaren met een tekort aan huizen, wat de prijzen aardig heeft opgedreven van zowel huur- als koopwoningen. Dit tekort wordt de komende jaren nog zeker niet opgelost, waardoor investeren in vastgoed een veilige keuze is.

Geld sparen uit een passief inkomen

Stijgt jouw inkomen naar verwachting niet voldoende of wat extra te gaan sparen? Dan zijn er ook diverse mogelijkheden om eenvoudig met een kleine tijdsinvestering blijvende extra inkomsten te krijgen. Een passief inkomen genereren wordt het ook wel genoemd, en dit kan vooral gemakkelijk online. Door te adverteren voor andere partijen op een eigen website bijvoorbeeld, of een webshop op basis van het dropshipping-model op te zetten.

Ook verstandig: een financiële buffer

Investeren moet je overigens alleen met geld doen dat je niet direct nodig verwacht te hebben in de toekomst. Kun je wat gaan sparen van je maandelijkse loon of passieve inkomen, dan is het allereerst verstandig een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Het kan namelijk altijd zomaar opeens gebeuren dat je wasmachine of auto het begeeft, en dan moet je voldoende geld direct beschikbaar hebben voor een reparatie of vervanging.

Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners