Wat is een flitsscheiding

Tot 1 maart 2009 was het nog mogelijk om buiten de rechter om te scheiden. Het was een snelle manier van scheiden, zonder gang naar de rechter. Maar hoe ging dat in zijn werk? Een gemeenteambtenaar zette het huwelijk om in een geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerd partnerschap kon daarna snel ontbonden worden door bijvoorbeeld een notaris. Door een wetswijziging is de flitsscheiding bij een gemeenteambtenaar sinds een paar jaar helaas dus niet meer mogelijk.

De vernieuwde flitsscheiding

De flitsscheiding was eigenlijk de snelste en makkelijkste manier van scheiden buiten de rechter om. Het was makkelijk, op voorwaarde dat je samen geen kinderen had. Want dan moet er altijd een ouderschapsplan worden opgesteld, wat door de beoordeeld en bekrachtigd moest worden. Maar wat is nu het beste alternatief voor de flitsscheiding?

rechtsinfo scheiden

Online echtscheiding

Het beste alternatief voor de flitsscheiding is de online echtscheiding. Hierbij regel je alles zelf, online samen met je aanstaande ex-partner. Jullie hebben samen de controle over de scheiding. Je ontvangt digitaal de benodigde documenten die je moet invullen. In deze documenten leg je alle afspraken vast. Daarna stuur je de documenten terug, samen met een aantal andere verplichte papieren zoals uittreksel van de burgerlijke stand, en een juridisch specialist zal ze alles beoordelen voor hij/zij ze indient bij de rechtbank. Je hoeft dus zelf helemaal niet naar de rechtbank toe. Als de rechter de scheiding heeft uitgesproken ontvang je vanzelf de beschikking. De scheiding is pas officieel als de beschikking is ingeschreven bij de gemeente.

Voor wie

Online scheiden is niet voor iedereen geschikt. Het kan alleen als je nog goed met elkaar kunt overleggen, bereid bent naar elkaar te luisteren en als het moet, compromissen te sluiten. Samen moet je tot goede, werkbare afspraken komen. Het kan een goede start zijn voor ouders met jonge kinderen om ook na de scheiding nog goed met elkaar overweg te kunnen.

Voordelen

Online scheiden kent drie grote voordelen:

  • Snel: binnen enkele weken kan de scheiding geregeld zijn;
  • Goedkoop: je betaalt enkel een vast bedrag, geen extra kosten achteraf;
  • Makkelijk: je maakt samen alle afspraken en legt deze vast, zoals jullie dat willen.

Nadelen

Ook kunnen zijn er nadelen te benoemen:

  • Het kan alleen als je op goede voet uit elkaar gaat. Met ruzie of discussie gaat het niet lukken;
  • Je moet hulp zoeken voor bepaalde zaken, zoals een makelaar of taxateur voor het woonhuis als dat verkocht moeten worden.

Hulp bij scheiden

Als je het liefst snel wilt scheiden en het samen wilt regelen, maar je komt er op een aantal punten niet uit? Dan kan je ook een mediator inschakelen. Net als bij een online scheiding ga je samen aan de slag om persoonlijke afspraken te maken en zal ook na de scheiding de relatie tussen beiden stukken beter zijn dan wanneer je de scheiding uitvecht voor de rechter. Ook bij een mediator bepaal je samen wat er afgesproken wordt. De mediator bemiddelt enkel bij bepaalde punten. Zodra je daaruit bent gekomen, helpt de mediator ook bij de rest van de scheiding en kan je na een aantal gesprekken ook snel gescheiden zijn mét een beetje extra hulp.

rechtsinfo scheiden

Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners