Wat is gratis scheiden

In de ogen van de meeste mensen is een scheiding erg duur. Het is niet alleen het scheidingsproces bij de rechtbank, maar ook daarna. Alimentatie, nieuwe woning, nieuwe inrichting. Dat kost allemaal geld. Maar de echtscheiding zelf hoeft niet heel veel geld te kosten. Er zijn manieren om goedkoper te scheiden, dan beiden een dure echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Gratis scheiden is in sommige gevallen ook een optie.

rechtsinfo scheiden

Hoe gratis scheiden mogelijk is

Heb je geen geld voor een advocaat of om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten om de scheiding te regelen? Dan zal de Nederlandse overheid een bijdrage doen. De overheid is van mening dat iedereen rechtsbijstand moet kunnen krijgen. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat kan dit aanvragen bij de Raad voor de Rechtspraak. Dit kan je niet zelf doen. Er gelden strenge voorwaarden en er wordt alleen een vergoeding gedaan van de advocaats- of mediatorkosten. Een eigen bijdrage en proceskosten, zoals bijvoorbeeld griffierechten dient u wel zelf te betalen. De Raad voor Rechtsbijstand is de instantie in Nederland die vervolgens bepaald of u echt in aanmerking komt en wat de hoogte van de vergoeding zal zijn.

Voorwaarde gratis scheiden

De overheid stelt een aantal eisen wanneer u subsidie aanvraagt om gratis te kunnen scheiden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het jaarinkomen van twee jaar terug (het peiljaar). Dit moet gelijk zijn aan of lager zijn dan € 25.800,-, bij echtparen met minderjarige kinderen ligt de grens op € 36.400,-. Door de subsidieregeling hoef je enkel nog de griffiekosten te betalen, waardoor de scheiding bijna helemaal gratis wordt.

echtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners