Wat kost een scheiding

Wanneer je gaat scheiden, moet er een heleboel geregeld worden. Bij de rechtbank, maar ook daarbuiten. Daar komen kosten bij kijken. Voor het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank heb je een juridisch expert nodig. Dat mag je niet zelf doen. In Nederland kan je verschillende manieren van hulp krijgen die je helpen bij het regelen van je echtscheiding. Deze verschillende vormen van hulp hebben ieder zo hun eigen kostenplaatje.

rechtsinfo scheiden

Echtscheidingsadvocaat

Een advocaat rekent een uurtarief. De hoogte van dat uurtarief kan variëren. Meestal varieert dit van ongeveer € 50,- per uur tot € 230,- per uur. Je hoort van tevoren altijd wat het ongeveer zal kosten. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar het bedrag versus de diensten en kwaliteit die de advocaat levert. Wanneer je geen hele ingewikkelde scheiding hebt met weinig lastige of gecompliceerde zaken, dan hoeft het uurtarief ook niet heel hoog te zijn en zal de advocaat er nog niet heel veel tijd in hoeven stoppen. Krijg je te maken met een vechtscheiding, dan wordt ingewikkelder en kan het een langdurig en kostbaar traject worden. En dus ook heel duur. Bij een advocaat moet je ook rekeninghouden met mogelijke kantoorkosten van 6%. Het btw-tarief is 21%.

Samen een gezamenlijke advocaat

Je kunt de kosten verlagen door samen een advocaat te nemen. Alle scheiding kosten deel je dan door twee. Belangrijk is wel dat je nog enigszins goed kunt communiceren met elkaar. Je moet samen met de advocaat goede besluiten kunnen nemen en deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heb je een laag inkomen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Gesubsidieerde rechtsbijstand kan je niet zelf aanvragen. Dan kan alleen een advocaat doen. Dat doet je advocaat bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Er zal altijd een eigen bijdrage worden berekend. De hoogte hiervan hangt ook af van uw inkomen en vermogen. De kosten van de scheiding worden voor jou dan dus een stuk minder.

Zonder advocaat

Helemaal scheiden zonder advocaat kan nog niet in Nederland. Het moet altijd een advocaat zijn die het verzoek indient bij de rechtbank. Er ligt momenteel wel een wetsvoorstel van oud-staatssecretaris Teeven bij de Tweede Kamer die het in de toekomst mogelijk moet maken een scheiding aan te vragen bij de gemeente. Tot die tijd komt een online scheiding het meest in de buurt van scheiden zonder advocaat. Bij een online scheiding regel je de scheiding zelf, samen met je aanstaande ex-partner. Je krijgt dan de juiste documenten die je moet invullen toegestuurd. Deze vul je in en retourneer je. Daarna wordt het echtscheidingsverzoek door een juridisch expert aangevraagd bij de rechtbank. Je hoeft dan zelf dus helemaal niet naar een rechtbank toe.

Overige kosten

Voor het scheidingsproces betaal je ook nog griffierecht. Dit is een bedrag van € 291,-. Heb je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, dan is het slechts € 79,- (2018).

Naast de kosten voor je echtscheiding zelf, zijn er meer kosten die je moet maken. Hoe zit het met de woning? Blijf jij zitten en koop je de ander uit? Moet jij op zoek naar een nieuwe woning plus inboedel? Moet je een nieuwe auto kopen? Dat zijn ook allemaal zaken waar je aan moet denken bij je scheiding. Dus je maakt niet enkel kosten voor het echtscheidingsproces bij de rechter, er komt nog veel meer bij kijken.

rechtsinfo scheiden

Rechtsinfo. Informatie en vergelijkt hulp bij echtscheiding

Het vinden van juridische hulp kan lastig zijn. Zeker bij situaties die veel impact hebben in je leven zoals een echtscheiding. Rechtsinfo vergelijkt voor jou verschillende aanbieders van juridische hulp om je te helpen bij het vinden van de juiste expert voor de beste mogelijk ondersteuning.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.
rechtsinfo scheiden

© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners