Hier moet je op letten bij een zakelijke rekening

Als ondernemer kan je eigenlijk niet zonder zakelijke rekening. In vergelijking met bankrekeningen voor particulieren, heb je bij zakelijke rekeningen vaker te maken met bijkomende kosten. Kosten per transactie bijvoorbeeld, maar er zijn ook zakelijke rekeningen waarbij je een soort abonnement afsluit. In dit artikel ontdek waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke rekening en hoe je hiermee kunt besparen.

db online - zakelijke rekening

De juiste bank

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als de juiste bank. Er bestaan er overigens wel heel veel. Dat heeft een voordeel. Je hebt een hoop keus en kunt zo op zoek gaan naar de voor jou meest voordelige bank. Daar is een hulpmiddel voor. Je een in jouw ogen interessante zakelijke rekening vergelijken met andere zakelijke rekeningen. Zo heb je meteen een mooi overzicht van wat de verschillende rekeningen kosten. Onthoud wel dat de goedkoopste optie niet altijd de beste en op termijn de meest voordelige optie is.

Over de tarieven

Iedere grote bank biedt rekeningen voor zzp’ers aan. De Rabobank bijvoorbeeld heeft een gratis rekening, maar daar betaal je wel 39 eurocent per transactie. Bij veel andere banken betaal je een vast bedrag, en krijg je 1.000 transacties per jaar gratis. Maar er zijn nog andere opties. Een Duitse Bank (N26) is helemaal gratis. Een gratis rekening met kosten per transactie is voordelig als je weinig transacties hebt. Verder maakt het voor de kosten nog uit of je een winkel met pinautomaat hebt en of wilt kunnen incasseren bij je klanten. Laat je daarom goed voorlichten.

Sparen

Geen bespaartip dus, maar een spaartip. Door naast een zakelijke betaalrekening ook meteen een zakelijke spaarrekening af te sluiten, kan je het voor jezelf een stuk makkelijker maken. Die rekening kan je bijvoorbeeld gebruiken om de af te dragen BTW apart te zetten. Ook kan je met jezelf afspreken dat je iedere maand een vast bedrag op de spaarrekening zet. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor zzp’ers die naast hun eigen bedrijf ook nog een vaste baan hebben.

Is het echt nodig?

Het zal je misschien verrassen, maar een zakelijke rekening is helemaal niet verplicht voor ondernemers. In veel gevallen is het wel slim om een zakelijke rekening te openen, maar het kan ook zonder. Voor kleine ondernemers, met bijvoorbeeld 1 transactie per maand, kan het voordeliger zijn om geen zakelijke rekening af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat dit best een warboel kan worden als je je belastingaangifte gaat doen. Daarom is het in vrijwel alle gevallen beter om een zakelijke rekening te openen. Maar het is dus geen verplichting.

Het belangrijkste bij het openen van een zakelijke rekening is de keuze van de bank. Dat klinkt logisch en is het eigenlijk ook. Door de pakketten en vooral de prijzen daarvan te vergelijken, kan je een gunstige deal afsluiten.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis Excel huishoudboekje 2023.
© 2010-2023 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners