Zelf besparen op de energiekosten

Meestal tegen het einde van het jaar word je door energieleveranciers bedolven onder reclames waarin ze je vertellen hoeveel je zou kunnen besparen door over te stappen op een andere leverancier. Hoewel het kritisch kijken naar welke energieleverancier het beste bij jouw situatie past altijd goed is, zijn er nog een aantal andere stappen die je kunt ondernemen om te besparen op de energierekening.

zelf besparen op de energiekosten

Het gemiddelde huishouden betaalde, afhankelijk van het type woning, tussen de €98,83 en de €244,85 per maand in 2017 aan energiekosten. Jaarlijks komt dit neer op tussen de 1200 en 3000 euro (Bron). Met de toename van het aantal elektrische apparaten per huishouden wordt verwacht dat dit bedrag de komende jaren niet minder zal worden. Genoeg om op te besparen dus, in dit artikel bespreken we een aantal tips om je hierbij te helpen.

Tip 1: Maak inzichtelijk wat de grootste energieverbruikers zijn.

Veel mensen hebben geen idee waar het grootste gedeelte van de energierekening naartoe gaat. Alleen naar het wattage van elektrische apparaten kijken is ook niet genoeg, zo kunnen apparaten waarvan de software niet up-to-date is veel meer verbruiken dan op het label is aangegeven. Het komt ook regelmatig voor dat een koelkast bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is, hierdoor wordt aanzienlijk meer energie verbruikt dan men zou verwachten. Met behulp van een stopcontact kWh-meter kun je eenvoudig het actuele verbruik van apparaten meten. Plaats de meter in stopcontact en plaats vervolgens de stekker van het apparaat in de kWh-meter.

Tip 2: Pak eerst de grote energieverbruikers aan.

Vaak zijn dit de apparaten die constant aan staan, denk aan de koelkast of de vriezer. Door in plaats van een koelkast van 200W te kiezen voor een koelkast van 150W, kun je op jaarbasis al zo’n 100 euro besparen. Met de gemiddelde levensduur van een vriezer in acht genomen, kan dit toch flink schelen in de portemonnee.

Tip 3: Probeer sluipverbruik te verminderen.

Het gemiddelde huishouden is jaarlijks zo’n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Sluipverbruik komt voor wanneer elektrische apparaten in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Door sluipverbruik te minimaliseren kun je naar schatting tot wel 90 euro per jaar besparen.

Tip 4: Maak gebruik van domotica.

Onder domotica verstaan we alle slimme schakelaars, op afstand bedienbare rolluiken en dergelijke die het besturen van elektrische apparaten zoals verlichting en televisies vereenvoudigen. Door gebruik te maken van tijdschakelaars, kun je niet meer vergeten de lampen uit te doen en ga je gegarandeerd besparen op je energierekening. Naast geld besparen is het ook erg praktisch. Bij webshops als Elektramat vind je meer handige oplossingen om te besparen op je energierekening.

We hopen je middels dit artikel een paar bruikbare tips te hebben gegeven zodat je kunt gaan besparen op de energierekening. In eerste instantie lijkt het niet veel, maar door de jaren heen kan het oplopen tot een flink bedrag en het is slechts een kleine moeite!Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners