Zo bespaar je geld met een waterontharder

Een gemiddeld Nederlands gezin zou jaarlijks 80 tot 90 euro kunnen besparen door een waterontharder te plaatsen. Hierdoor heeft een waterontharder een mooie terugverdientijd. Om te begrijpen waar dat getal vandaan komt, moet je vooral weten wat de nadelige gevolgen zijn van kalk in het leidingwater. Kalk in het leidingwater zorgt ervoor dat we meer energie verbruiken, dat toestellen sneller stuk gaan en dat we meer zeep nodig hebben. Een waterontharder beperkt deze kosten.

Besparen op de energierekening

Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Battelle Institute blijkt dat boilers tot 50% minder energie verbruiken bij zacht water. Onder meer wasmachines en vaatwassers verbruiken duidelijk ook minder energie wanneer je een waterontharder plaatst. Dat komt omdat kalk isolerende eigenschappen heeft. Wanneer kalkaanslag zich op warmtewisselaars nestelt, wordt de warmte minder goed overgebracht. Hierdoor heeft de installatie meer energie nodig om het water op te warmen. Bij een kalkafzetting van slechts 1,6 mm bedraagt het rendementsverlies al 11%. De warmtewisselaar moet veel meer moeite doen en heeft meer energie nodig.

Het is een probleem waar alle apparaten die warm kraantjeswater opwekken last van hebben. Zelfs de waterkoker zal minder energie verbruiken wanneer je een waterontharder plaatst. Uit onderzoek blijkt dat de jaarlijkse energierekening voor een gemiddeld gezin van vier personen met zo'n 40 euro afneemt als ze een waterontharder plaatsen.

Minder onderhouds- en herstellingskosten

Het gros van de onderhouds- en herstellingskosten bij warmwaterinstallaties zijn het gevolg van kalkaanslag. De exacte besparing valt natuurlijk moeilijk te begroten want het blijft natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je preventief de onderhoudstechnicus inschakelt, maar volgens eerdere onderzoeken zou een gemiddeld Nederlands gezin bij zacht water zo'n 27,5 euro per jaar minder uitgeven aan onderhouds- en herstelkosten. Hierbij werd nog geen rekening gehouden met de nadelige gevolgen van kalkaanslag in je leidingen. Ook hier kan verkalking optreden met verstoppingen als gevolg. Aangenaam is het niet. Financieel aantrekkelijk al helemaal niet.

Langere levensduur

Kalkaanslag zorgt er niet alleen voor dat het rendement van toestellen afneemt, maar het verlaagt ook drastisch de levensduur van de apparaten. De reden hiervoor is net hetzelfde als voor het energieverlies: de isolerende eigenschappen van kalk. Doordat kalk isoleert, heeft het verwarmingselement het moeilijker om zijn warmte af te geven. Het gevolg is dat het verwarmingselement voortdurend een hogere temperatuur heeft dan de werktemperatuur waarvoor het werd gemaakt, waardoor het ook sneller slijt en stuk gaat. Dit kan je voorkomen door toestellen vaker te onderhouden, maar dan krijg je opnieuw te maken met oplopende kosten. Met een waterontharder doorbreek je deze vicieuze cirkel.

Minder shampoo en reinigingsmiddelen gebruiken

De mate waarin zeepwater goed doet schuimen, wordt uitgedrukt door middel van het schuimgetal. Hoe hoger het schuimgetal is, hoe meer zeep je moet gebruiken. Het schuimgetal is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid kalk in het water. Dat komt omdat zepen in feite zouten zijn die op hun beurt kaliumionen, natriumionen en stearaationen bevatten. Als we naar de formule van stearaationen kijken, zien we dat het veel koolstofatomen bevat (C17H35COO−). Hierdoor reageren stearaationen met de vele calciumionen die we terugvinden in hard water, waardoor het gewenste effect achterwege blijft. In mensentaal kunnen we zeggen dat kalk de werking van zeep tegengaat. Daarom heb je meer zeep nodig om die remmende werking te overbruggen.

Bij waterontharding gebruikt men onthardingszout om het systeem te regenereren en de kunstharskorrels schoon te spoelen. Bij het regeneratieproces wordt het onthardingszout opgelost in water en hiermee wordt het calcium en magnesium van de kunstharskorrels afgespoeld. Het vuile water komt uiteraard niet door de kraan maar wordt apart afgevoerd naar het riool.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2020.


© 2010-2020 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners