Zo bespaar je op de energierekening

Vaste lasten: niemand komt er onderuit. Gelukkig zijn er wel manieren waarop veel geld bespaard kan worden. Zo kan er op water bespaard worden, maar ook op energie. Dit kan door een energievergelijker raad te plegen, maar ook door zuiniger om te gaan met energie. In dit artikel worden enkele tips benoemd die, wanneer toegepast, de energierekening omlaagbrengen.

Huishoudelijke apparaten

Wasmachines, drogers, vaatwassers en koelkasten zijn energievreters. Er kan al veel energie bespaard worden door de wasmachine alleen aan te zetten wanneer deze vol genoeg is, door de was buiten te laten drogen, door weinig vaat met de hand af te wassen en door de koelkast niet te koud te zetten en niet te dicht tegen de muur aan te plaatsen. Nog meer verschil kan gemaakt worden door een machine te kopen met een energiezuinig label. Zo draait een wasmachine met een A+++-label al veel zuiniger dan zijn B-gelabelde broertje.

Isolatie

De Nederlandse woningen zullen in de toekomst volledig gasloos worden. Hierdoor zal de energierekening stijgen. Een huishouden zal immers in de meeste gevallen met behulp van elektriciteit verwarmd moeten worden. Om een torenhoge energierekening in de toekomst voor te zijn, zijn velen al hun huis gaan verbouwen, zodat hun woning meer warmte vast kan houden. Denk hierbij aan isolatie van spouwmuren, binnen- en buitenmuren, het dak en de vloer. Ook het vervangen van dubbelglas door HR+++-glas helpt om meer warmte vast te houden.

Zelf energie opwekken

Natuurlijk is de beste manier om op energie te besparen, door zelf energie op te wekken. De meest bekende en voorkomende manier is het gebruik van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen is een behoorlijke investering, maar veel huiseigenaren zien de voordelen in van het opwekken van energie en zijn bereid, wanneer nodig, een lening af te sluiten voor hun zonnepanelen. De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren, maar in veel gevallen verdienen de panelen zichzelf terug in zes tot acht jaar. Aangezien ze zo’n 25 jaar meegaan, zal een huiseigenaar ervan uit kunnen gaan dat hij of zij ongeveer 18 jaar van gratis stroom kan genieten.

Hoe het besparen van energie bekostigen

Sommige stappen die een huiseigenaar kan ondernemen om geld te besparen op energie zijn volledig gratis, terwijl andere een flinke duit kosten. Aangezien de overheid energiezuinigheid wil aanmoedigen, zijn er voor veel verbouwingen die tot energiezuinigheid leiden subsidies beschikbaar. Dit helpt al een groot deel van de kosten te dekken. Aangezien het bezuinigen op energie als een investering wordt bezien, kiezen ook veel huiseigenaren ervoor een lening af te sluiten, omdat de uiteindelijke besparing opweegt tegen de kosten, inclusief de te betalen rente.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners