Zo bespaar je op verzekeringen

Jezelf goed verzekeren kan in geval van nood een heleboel problemen voorkomen en kan daarom op zichzelf een vorm van besparing zijn. De doorsnee Nederlander kiest er in dat kader voor om met behulp van een pakket met gemiddeld acht verschillende verzekeringen zo min mogelijk risico in het dagelijkse leven te lopen. Al die verschillende verzekeringen bij elkaar opgeteld, kosten je op jaarbasis echter wel veel geld. Besparingen zijn daarom mooi meegenomen. Hieronder vind je enkele relevante tips.

Vergelijken en switchen loont

Sommige verzekeringen zijn voor iedere Nederlander gewoon verplicht. In de eerste plaats is dat natuurlijk de zorgverzekering. Daarnaast zijn er tal van verzekeringen die eigenlijk niet nagelaten kunnen worden, zoals een WA-verzekering, een opstalverzekering en inboedelverzekering. Zonder die specifieke verzekering kom je namelijk niet in aanmerking voor een hypotheek. Ongeacht of een verzekering wel of niet verplicht is, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je altijd onwrikbaar aan dezelfde partij verbonden hoeft te blijven. Jaarlijks online premies vergelijken kan absoluut lonend zijn. Een paar euro korting per verzekering levert op jaarbasis per slot van rekening al snel enkele tientjes aan voordeel op. Kortingen kunnen nog verder oplopen door een hoger eigen risico te accepteren. Iets wat alleen verstandig is als je ook echt over voldoende financiële reserves beschikt.

Is de verzekering echt noodzakelijk?

Voor wat betreft vrijwillige verzekeringen is het altijd raadzaam om vooraf goed na te denken of je deze ook echt nodig hebt. Een annuleringsverzekering voor een uitgebreide en dure reis naar het buitenland is zonder meer een goede zet. Maar heb je ook echt een annuleringsverzekering nodig als je volgende week een midweek naar een bungalowpark op de Veluwe gaat? Soms is er ook sprake van onnodige dubbele verzekeringen waar je wel voor betaalt, maar die uiteindelijk geen nut (meer) hebben. Een goed voorbeeld daarvan is de glasverzekering. Als je van een huurhuis naar een koopwoning switcht valt glasschade standaard onder de opstalverzekering en is er niet langer een aparte glasschadeverzekering nodig.

Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks

Ben je een spaarzame Nederlander en heb je voldoende geld om de premie voor de ziektekostenverzekering en eventuele autoverzekering in één keer voor het hele jaar te betalen? Dan beloont de verzekeraar je met korting. Hoeveel korting er wordt gegeven, verschilt per verzekeringsproduct en verzekeringsmaatschappij. Maar per saldo verdien je er meer mee dan wanneer je je geld het hele jaar tegen extreem lage rentes bij de bank geparkeerd laat staan.

Kies niet voor combipakketten

Verzekeraars zetten meestal één specifieke verzekering in als lokkertje om nieuwe klanten te kunnen trekken. Ze hopen dat je vervolgens voor gemak kiest en ook al je andere verzekeringen bij hen onderbrengt. In de praktijk blijkt echter dat je juist duurder uit bent als je je aan slechts één verzekeraar verbindt. Het kost je waarschijnlijk een avondje om goed de premies en voorwaarden van de verschillende verzekeringsproducten en hun aanbieders met elkaar te vergelijken, maar het geld dat je op die manier bespaart maakt je inzet absoluut de moeite waard.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners