Zo kun je geld besparen bij het verwarmen van je huis

Geld besparen bij het verwarmen van je huis

Vroeger was het binnen koud als het buiten koud was. Tegenwoordig zijn we aanzienlijk meer luxe gewend en stoken we ons huis warm als de temperaturen buiten te laag worden. Dat is wel een flinke kostenpost, want warmte kan ook weer snel vervliegen en dus moet er flink gestookt worden. Maar ook daarbij is het mogelijk om zuiniger te zijn en geld te besparen. We zetten drie voorbeelden op een rijtje van hoe je goedkoper je huis kunt verwarmen.

Zwitserse stookmethode

Heb je een houtkachel, dan kun je daar natuurlijk ook je woonkamer mee verwarmen. Om dit op een zo efficiënt mogelijk manier te doen, kun je daarbij gebruik maken van de Zwitserse stookmethode. Je bespaart daarmee op stookkosten omdat het hout een langere verbrandingstijd heeft. Het principe van de Zwitserse stookmethode is dat je tijdens het aanmaken van uw houtkachel het meest brandbare materiaal bovenaan legt. Zo ontstaat er vanaf het begin vrijwel volledige verbranding en krijg je snel en eenvoudig vuur in de kachel. Zoek op Google naar een stappenplan voor het aansteken van je houtkachel volgens de Zwitserse methode. Heb je nog geen houtkachel? Klik op de link voor een aanbod van goedkope houtkachels.

Vloerverwarming

Veel mensen zien vloerverwarming als een grote luxe. Zo houd je immers warme voeten. Maar vloerverwarming is ook in potentie een zuinigere manier om je huis te verwarmen dan met een standaard CV-systeem. Dit kan tot wel 20 procent zuiniger zijn. Perceptie speelt daarbij een belangrijke rol. Omdat je voeten warm worden, heeft je lichaam eerder het gevoel van aangename warmte. Daardoor hoef je de thermostaat minder hoog te zetten om gevoelsmatig hetzelfde resultaat te bereiken. Heb je nog geen vloerverwarming, dan is dat natuurlijk wel een flinke investering. Maar die investering gaat zich op termijn wel terugbetalen door lagere stookkosten.

Bespaar geld bij het verwarmen van je huis

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen

Elektrisch verwarmen met elektrische kachels of radiatoren is in principe een kostbare manier om je huis te verwarmen. Zulke verwarmingsinstallaties verbruiken behoorlijk veel stroom, en dat resulteert in een hoge elektriciteitsrekening. Tenzij je natuurlijk zelf die stroom opwekt met behulp van zonnepanelen. Dan kan het zo zijn dat nog maar weinig tot zelfs niets hoeft bij te betalen voor het stoken in huis. Wel is het natuurlijk zo dat zonnepanelen in de koudere maanden van het jaar minder opbrengst hebben dan in de zonnigere tijden van het jaar. Dat wil echter niet zeggen dat ze op dat moment helemaal geen stroom genereren.

Verder kun je ook je cv-installatie zuiniger laten afstellen en ’s nachts de thermostaat een paar graden lager zetten. Bij dat laatste is het van belang dat je de verwarming niet helemaal laat afkoelen, want opnieuw opwarmen vanuit een koude staat vergt veel energie.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners