Goedkoopste zorgverzekering vergelijken

Waar vind je de goedkoopste zorgverzekering?

Zo tegen het einde van elk jaar breekt de 'zorgverzekeringkoorts' weer uit. Elk jaar is er weer veel te doen over de goedkoopste of beste zorgverzekering en waar je deze het beste kan vergelijken. Moet je overstappen, het eigen risico verhogen of juist verlagen? Ook aanvullende verzekeringen en de premie voor het volgende jaar zijn dan belangrijk nieuws. Het is goed om op tijd na te denken over wat je wilt met je zorgpolis in het nieuwe jaar. Aanpassen, overstappen of alles hetzelfde laten? De premie voor de goedkoopste en beste zorgverzekering en de eigen bijdrage is één van de grootste kostenposten die er is in een huishouding.

Tegenwoordig is er zoveel keus bij het zoeken naar de beste en goedkoopste zorgverzekering dat ik het een goed idee vind om jou als lezer een beetje op weg te helpen bij de keuze van je zorgverzekering. Hieronder geef ik je een aantal tips die je helpen om de juiste keuze te maken. Wanneer je meer wilt weten kan je ook een bezoekje brengen aan onze speciale zorgverzekering pagina. Veel succes met je keuze!

Een zorgverzekering is er in verschillende soorten.

De zorgpolis is er in drie soorten namelijk:
De restitutiepolis. Met deze polis kan je je zorgverlener zelf kiezen.
De naturapolis. Bij deze polis moet je gebruik maken van de zorgverlener van de verzekeringsmaatschappij. Zij sluiten dus contracten af met ziekenhuizen.
De budgetpolis. Dit is een soort naturapolis maar dan met zeer beperkte keuze.

Zorgverzekering. Wat zijn de kosten?

Bijna alle zorgverzekeringmaatschappijen hanteren verschillende premies voor het basispakket. De kosten verschillen ook per soort zorgverzekering. Meestal is een restitutiepolis goedkoper dan een naturapolis en een budgetpolis is meestal het goedkoopst.

Zorgverzekering. Wat valt er onder de dekking?

In principe dekt elke zorgverzekering alle zorgkosten uit het basispakket. De ziektekostenpolis verschilt voornamelijk in waar je terecht kan voor je zorg. Let dus goed op voordat je een keuze maakt voor een zorgverzekering. Kijk of de verzekeraar van jouw keuze in het volgende jaar een contract heeft met de zorgverlener waar je op dit moment onder behandeling bent. Het is dus verstandig om de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering goed hierop na te kijken. Natuurlijk kan je je ook nog aanvullend verzekeren voor ziektekosten die buiten het basispakket van je zorgverzekering vallen. Eventueel per lid van je gezin afzonderlijk. Wat hier allemaal wel of niet onder valt verschilt ver ziektekostenverzekeraar.

Zorgtoeslag

Je kan in bepaalde gevallen een bijdrage krijgen in de kosten voor je zorgverzekering. Dit heet zorgtoeslag. De hoogte van deze zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en stijgt jaarlijks mee met de zorgkosten. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden is iets lager dan 1.200 euro per jaar. Dit komt neer op bijna 100 euro per maand. Heb je een huishouden met meerdere personen dan is de maximale zorgtoeslag ongeveer 2.160 euro. Dit is ongeveer 180 euro per maand. Hoe lager het inkomen, hoe hoger het toeslagbedrag. Jaarlijks stijgt de hoogte van de zorgtoeslag, omdat de premies van de zorgverzekering stijgen. Dit is gedaan om mensen met een lager inkomen te compenseren voor de extra premiekosten.

Zorgverzekering. De hoogte van het eigen risico.

Het minimale eigen risico voor je zorgverzekering veranderd jaarlijks. De afgelopen jaren lag deze rond de 385 euro. Dit betekent dus dat je de eerste 385 euro die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Let op! Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Bijvoorbeeld een bezoekje aan je huisarts valt niet onder het eigen risico. Je hoeft overigens niet bij de keuze van een zorgpolis te vergelijken wat wel of niet onder het eigen risico valt. Dit is namelijk bij elke basis ziektekostenverzekering hetzelfde.

Je kunt per polis ook je eigen risico verhogen met 500 euro tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je het eigen risico, hoe lager de premie voor je basisverzekering. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af of het goed is om voor een hoog eigen risico te kiezen. Verwacht je veel zorgkosten in het komende jaar is het verstandiger om je eigen risico zo laag mogelijk te houden.

Verwacht je niet veel zorgkosten in het komende jaar, dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Je weet van te voren al wat je maximale financiële schade is. Dit is namelijk maximaal 500 euro meer dan je anders had uitgegeven. Maar vergeet niet dat je van dit bedrag al een gedeelte hebt bespaard doordat de kosten van de basispremie lager was. Zorg er wel voor dat je in staat bent om het extra eigen risico van maximaal 500 euro in 1 keer te kunnen betalen. Kies en hoger eigen risico bij jouw zorgverzekering Het eigen risico is voor veel mensen een belangrijk keuzeonderdeel van hun zorgverzekering. Wanneer je er over nadenk om je eigen risico aan te passen is het goed om in de eerste plaats naar je eigen huidige gezondheid te kijken en natuurlijk hoe gezond je bent geweest de afgelopen jaren. Ben je echt een heel gezond mens en heb je de afgelopen jaren niet veel gehad? Dan kan een hoger eigen risico een goede keuze zijn. overigens staat tegenover een hoger eigen risico ook een lager premie. Onderzoek eens de verschillende gevolgen bij verschillende eigen risico’s.

Eigen ervaring met zorgverzekering.

Bij mijn eigen zorgverzekering scheelde een verhoging van het eigen risico ongeveer de helft aan premie. Dus een verhoging van het eigen risico met 200 euro leverde een premiebesparing op van 100 euro. Wanneer je een normaal inkomen hebt, redelijk gezond bent (en denkt te blijven) en je bent in staat om indien nodig het eigen risico alsnog te betalen is het waard om een hoger eigen risico te overwegen.
Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.
© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners