Vergelijkingssites hebben voordelen en nadelen

Vergelijkingssites

Dit BLOG gaat over de voordelen en nadelen van vergelijkingssites. Zijn ze objectief en welke kies je wanneer je bijvoorbeeld wilt overstappen van energieleverancier?

Zijn vergelijkingssites onafhankelijk?

Het antwoord hierop is helaas: nee. Eigenlijk zijn ze dit geen van allen. Zelfs de vergelijkingssites van een organisatie die de belangen van haar leden vertegenwoordigd is niet 100% onafhankelijk. Dit komt omdat zij geld ontvangen voor iedere klant die via hun site overstapt. Vergoedingen voor aanbieders van vergelijkingsproducten kunnen variëren van enkele euro's tot wel 100 euro per overstapper. Natuurlijk hebben consumentenorganisaties een naam hoog te houden en daarom zullen zij voorzichtig zijn met de leveranciers die zij op hun site opnemen.
Vaak is een vergelijkingssites eigendom van een bedrijf dat zelf ook deze producten verkoopt. Of ze hierbij 100% onafhankelijk kunnen blijven is zeer de vraag.

De beste vergelijkingssites

De beste vergelijkingssites zijn wat mij betreft die sites die (zoveel mogelijk) onafhankelijk zijn, alle aanbieders vertegenwoordigen en ook nog eens een onafhankelijk advies geven. In de praktijk is het heel moeilijk om te achterhalen of de door jou bezochte site aan al deze eisen voldoet. Ik geef je hier wat algemene tips en een paar controles die je kan uitvoeren om te kijken of je met een goede vergelijkingssite te maken hebt.

telefoon vergelijken

Vergelijk de vergelijkingssites

Om te beginnen adviseer ik je om, wanneer je wilt overstappen van bijvoorbeeld je energieleverancier, om een aantal verschillende vergelijkingssites te bezoeken. Alle grote bedrijven hebben verschillende contracten met vergelijkingssites. De prijzen voor hetzelfde product kunnen dus ten opzichte van elkaar verschillen.

Bereid je bezoek aan een vergelijkingssite goed voor

Bereid je bezoek aan een vergelijkingssite goed voor. Wil je wel of niet een mobieltje bij je mobiele telefoon abonnement. Ben je gevoelig voor cadeaus? Voor hoelang wil je een contract afsluiten? Over het algemeen is het zo dat hoe langer je een contract afsluit hoe goedkoper dit contract gemiddeld per maand is.

Vergelijk niet alleen de prijs

Ga niet uitsluitend op de prijs af die geboden wordt. Het is belangrijk dat je goed weet wat je krijgt voor het geld. Zij er bijvoorbeeld nog bijkomende kosten? Wat is de kwaliteit van het product. En is de prijs niet een startprijs zoals: De eerste zes maanden betaal je 30 euro minder voor je mobiele telefoon abonnement. In dit laatste geval moet je goed uitrekenen wat je gedurende de contractperiode, gemiddeld per maand betaald. Goede vergelijkingssites laten dit verschil zien.

Bezoek de vergelijkingssites op verschillende dagen

Onderzoek heeft uitgewezen dat vergelijkingssites op verschillende dagen verschillende prijzen hanteren. Het is dus goed om gedurende de week af en toe eens te kijken naar je beoogde aankoop om te zien of de prijzen nog steeds hetzelfde zijn. Vooral bij energievergelijkingssites wil dit nog wel eens voorkomen.

Je hebt altijd een aantal dagen om op je besluit terug te komen

Je hebt altijd nog een korte periode na je aankoop om op je besluit terug te komen. Vaak slaat na een aankoop of het afsluiten van een nieuw contract de twijfel toe. Dat is heel normaal. Mocht je echt na het afsluiten van een contract er vanaf willen, heb je een wettelijke termijn om je aankoop alsnog te annuleren. Doe dit wanneer je kort na je aankoop veel spijt krijgt of je gewoon bedenkt.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.


© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners