Voedselverspilling tegengaan.

Hoe voorkom ik voedselverspilling?

Degene van jullie die zobespaarjegeld.nl regelmatig bezoeken weten inmiddels dat het onderwerp van verspilling bij verschillende onderwerpen aan de orde komt. Het is ongelofelijk hoeveel wij weggooien van wat we eerst gekocht hebben met ons zuur verdiende geld. Neem nu ons eten. Een gezin met twee kinderen geeft minstens 5.000 euro per jaar uit aan voedsel, drank, toiletartikelen en overig dagelijkse benodigdheden. En vervolgens gooien we een groot deel daarvan gewoon weg! Dit is pure voedselverspilling!

Wist je dat bijna 15% van onze boodschappen ongebruikt in de vuilnisbak terecht komt. Dat is gelijk aan ongeveer 50 kilo voedsel per persoon per jaar. En dan praten we alleen nog maar over het eten uit de supermarkt. Want voordat het eten bij u in de boodschappenwagen terecht komt hebben de boer, de supermarkt zelf, de tussenhandel en de producenten ook al voor 2,5 miljard euro aan voedsel verspilt. We praten dan over gewone boodschappen zoals: zuivelproducten, brood, groente, fruit en oliën.

voedselverspilling tegengaan

Wat kan je doen verder doen om voedselverspilling te voorkomen?

Koop om te beginnen niet te veel eten in. Probeer net voldoende boodschappen in te kopen als dat je nodig hebt. Gebruik hiervoor een boodschappenlijstje. En vervolgens zorg je ervoor dat je wat je over hebt kan bewaren. Dit doe je door het eten in te vriezen of door het in de koelkast te bewaren. Benoem vervolgens één dag in de week tot kliekjesdag. Zo voorkom je voedselverspilling.

Houdbaarheidsdatum verstreken?

Een anderen belangrijke reden om voedsel weg te gooien is omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat ontzettend veel voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken nog gewoon goed is en geschikt voor consumptie. Zelfs op zout zit tegenwoordig een houdbaarheidsdatum! Gooi dus alleen voedsel weg waarvan je geconstateerd hebt dat het bedorven is. Wanneer je voedsel netjes bewaart volgens de voorschriften kan je het best wel lang bewaren. Loop regelmatig door je voedselvoorraad heen om te zien of producten de houdbaarheidsdatum naderen. Vervolgens kan je deze producten versneld eten. Dit voorkomt weer voedselverspilling en een onnodig ritje naar de supermarkt.

Overige tips om verspilling te voorkomen.

Om verspilling tegen te gaan heb ik voor mezelf een paar basisregels bedacht die ik in de praktijk breng. Ik heb drie manieren om geld besparen. Natuurlijk kan je deze ook lezen op de verschillende pagina's van zobespaarjegeld.nl
Ik hoop dat jij als lezer van mijn blog mee gaat doen door mijn artikelen regelmatig te lezen en na te denken over wat je zelf met de besparingstips kan doen.

Hoe voorkom ik verspilling?

Hoe voorkom ik verspilling? Veel mensen willen wel minder verspillen maar weten niet hoe. Het is ongelooflijk hoeveel geld wij jaarlijks verspillen. Maar ook hoe makkelijk je veel verspilling kan voorkomen. Ik geef een voorbeeld: Ik was laatst met mijn vrouw op visite bij vrienden. Rond het middaguur vroegen zij of we zin hadden om een broodje mee te eten. Zonder van de voren te vragen hoeveel honger wij hadden ging onze kennis naar de bakker en kocht een zak vol broodjes en beleg. Tot zover natuurlijk alles prima. Maar na het eten zag ik tot mijn schrik dat al het eten dat over was in één keer de vuilnisbak in ging. Een typisch voorbeeld van voedselverspilling. Dit voorval was voor mij een goede reden om eens na te denken over wat je echt nodig hebt voordat je tot aankoop over gaat. Mijn tip om voedselverspilling tegen te gaan is dus: Koop alleen dat wat je nodig hebt en zorg ervoor dat als je iets te veel gekocht hebt dat je dit kan bewaren. Bijvoorbeeld in de vriezer. Denk eens goed na over een huishoudboekje en maak een boodschappenlijstje.. (Je kan op zobespaarjegeld.nl een gratis huishoudboekje downloaden bij inschrijving op de gratis nieuwsbrief)

Tenslotte: Verspilling kan natuurlijk bij veel meer zaken in het dagelijks leven voorkomen. Verspilling kan ontstaan door bijvoorbeeld:
- Je verlaat tijdelijk een ruimte waar licht brand zonder het licht uit te doen.
- Je laat de verwarming hoog staan terwijl je het huis verlaat.
- Pas gekochte kleding die achteraf niet bevalt vergeten terug te brengen.
- Onnodig veel te hard rijden en daarvoor een boete krijgen.
- Maar ook: Je geld op een bankrekening laten staan zonder rentevergoeding terwijl je dit geld eenvoudig (tijdelijk) op een spaarrekening kan zetten.
- Wellicht heb je nog een abonnement lopen dat je nooit gebruikt maar wel betaald. (tijdschriften, krant, sportschool, enz.)

Denk zelf ook eens goed na over voorbeelden uit je eigen dagelijkse leven. Laat je ook wel eens de kraan (te) lang openstaan als je je tanden poetst? Waterverspilling! Het water dat je betaald loopt ongebruikt de gootsteen in. Hoeveel eten gooi jij elke week in de vuilnisbak? Voedselverspilling. Misschien dat je na het lezen van mijn blog denkt: Wat een geneuzel! Het gaat allemaal maar om kleine bedragjes. Dat klopt wellicht als je praat over elke vorm van verspilling afzonderlijk. Maar als je dagelijks gemiddeld voor drie euro spullen, voedsel en energie verspilt praat je al gauw over meer dan 1.000 euro verspilling per jaar! En dat vind ik een behoorlijk bedrag om in de vuilnisbak te gooien. Ik hoop dat ik je met dit artikel over verspilling aan het denken heb gezet en dat mijn blog bijdraagt tot minder verspilling in de toekomst. Trouwens, verspilling voorkomen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook nog eens goed voor het milieu.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.


© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners