Hypotheek besparingstips, advies en informatie.
Hypotheekvormen en de laagste hypotheekrente.

Vergelijk je hypotheekrente. Je bespaart hiermee veel geld.

Vergelijk je hypotheekrente. Als je weet hoeveel je maximaal kunt lenen weet je ook welke maandlasten hierbij horen. Zorg dat je zeker weet dat je deze lasten ook in de toekomst kunt blijven betalen. Vergelijk actuele hypotheekrentes! Dit doe je tegenwoordig makkelijk online. Er moet bestedingsruimte overblijven om bijvoorbeeld je auto te vervangen of het huis te onderhouden. Kijk goed naar de laagste rente en maak gebruik van online hypotheekvergelijking om je maandlasten te berekenen.

Sluit je hypotheek goedkoop online af

Sluit je hypotheek online af. Ga op zoek naar de laagste online tarieven wanneer je weet wat je wilt. Vergelijk de verschillende hypotheekaanbieders en maak vervolgens de beste keuze.


Een hypotheek aanvragen met BKR registratie, kan dat?

Je hebt een huis op het oog en wilt een hypotheek afsluiten. Dat gaat om veel geld, en dus houden kredietverstrekkers graag een slag om de arm. Natuurlijk is de hoogte van je inkomen van belang.......... lees hier verder.


Hypotheekverstrekkers vergelijken kan je veel geld besparen

Een hypotheek krijgen om een huis te kunnen kopen blijft soms een ingewikkelde klus, maar wordt steeds toegankelijker gemaakt voor iedereen. Een klein nadeel blijft dat er een hoop verschillende hypotheekverstrekkers zijn..... lees hier verder.


Huurtoeslag in vrije sector

Ben je opzoek naar een nieuw huis en wil je gaan huren? Het is dan interessant om uit te zoeken of je voor het potentiele huurpand recht hebt op huurtoeslag. Ook als je huurt in de vrije sector is er een mogelijkheid voor huurtoeslag!......... lees hier verder.Welke hypotheekvormen zijn er?

DE ANNUÏTEITENHYPOTHEEK
Bij een annuïteitenhypotheek vindt er tijdens de looptijd aflossing plaats. Belangrijk kenmerk van deze hypotheekvorm is dat alle betalingen exact gelijk zijn. Elke betaling bestaat uit een aflossingsbedrag en een rentebedrag. Dit heet aflossen op basis van annuïteiten. De eerste betalingen die je doet bestaan voornamelijk uit rente en voor een klein deel uit aflossing. Maar naarmate je meer betalingen gedaan hebt zal het aflossingsdeel steeds groter worden en het rentedeel steeds kleiner. De hoofdsom wordt immers door de aflossingen steeds lager. Door het dalen van het rentebedrag dat je betaalt, als onderdeel van je maandelijkse lasten, neemt echter wel je belastingvoordeel af. Hierdoor worden je netto lasten jaarlijks steeds hoger. Ook bij deze hypotheekvorm is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. Je kunt deze verzekering dus los van de hypotheek afsluiten.

Voordelen
 • De hypotheekvorm is overzichtelijk.
 • Je maandlasten zijn gelijk.
 • Je lost ook af waardoor je na afloop van de hypotheekperiode geen rente en aflossingsverplichtingen meer hebt.
 • Je kunt op zoek naar de goedkoopste aanbieder van een levensverzekering.
 • Je kunt zelf bepalen of je een levensverzekering wilt en de hoogte van deze levensverkering zelf bepalen.
Nadelen
 • Je bruto maandlasten dalen door de annuïteitenvorm niet.
 • Je netto lasten stijgen jaarlijks doordat je steeds minder rente betaald en daardoor minder hypotheekaftrek hebt.
zobespaarjegeld

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang als cadeau een GRATIS digitaal excel HUISHOUDBOEKJE 2022 waarmee je op eenvoudige wijze je inkomsten en uitgaven kan beheren. Als extra cadeautje krijgt er ook nog eens GRATIS een mini e-boek bij van 10 pagina’s dik waarin wordt uitgelegd hoe je je financiën goed kan beheren en je GRATIS huishoudboekje kan gebruiken. Hiermee ga je ongetwijfeld veel geld besparen en het kost je niets. Schrijf je HIER direct in!


Veel Nederlanders in woning met Hypotheek:

Wist je dat 6 op de 10 inwoners van Nederland in een woning wonen waar een hypotheek op zit? Een derde van de Nederlanders woont in een huurhuis via de vrije markt. Alleen in IJsland, Noorwegen en Zweden wonen binnen in de Europese Unie meer mensen in een woning met een hypotheek.


DE LINEAIRE HYPOTHEEK
De lineaire hypotheek lijkt op de annuïteitenhypotheek. Het verschil is dat hier het aflossingsdeel maandelijks gelijk is. Hierdoor zijn de maandelijks lasten in het begin hoog maar dalen ze naarmate er meer aflossingen gedaan worden. Deze daling wordt veroorzaakt doordat er steeds minder rente betaalt hoeft te worden over de hoofdsom. Na afloop van de afgesproken periode is de hypotheek afgelost. Ook bij een lineaire hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. Je kunt dus zelf dit risico afdekken indien je dit wenst. Deze verzekering kan je dan afstemmen op het verloop van je hypotheek. Bijvoorbeeld door het bedrag bij overlijden jaarlijks mee te laten dalen met de restant schuld van je hypotheek.

Voordelen
 • De hypotheekvorm is overzichtelijk.
 • Je maandlasten nemen jaarlijks af.
 • Je lost ook af waardoor je na afloop van de hypotheekperiode geen rente en aflossingsverplichtingen meer hebt.
 • Je kunt op zoek naar de goedkoopste aanbieder van een levensverzekering.
 • Je kunt zelf bepalen of je een levensverzekering wilt en de hoogte van deze levensverkering.
 • Wanneer je samen met je partner werkt maar dit de toekomst wilt verminderen zijn de dalende maandlasten een voordeel.
Nadelen
 • Je hypotheekaftrek wordt jaarlijks minder doordat je steeds minder rente betaald.
 • Als starter zijn juist in de beginperiode lagere lasten gewenst en niet in de eindperiode.

Een op de drie woningbezitters loopt risico op financiële problemen met de hypotheek.

Een op de drie huizenbezitters loop momenteel risico op financiële problemen met de hypotheek. We praten over een miljoen mensen! De risico's zijn dat de woning minder waard wordt dan de hypotheek, te weinig kunnen aflossen, een dalend inkomen of angst voor inkomensdaling in de toekomst bijvoorbeeld door scheiding of baanverlies. Geld besparen en zoveel mogelijk aflossen lijkt de beste strategie om de risico's te verkleinen.


DE AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over het bedrag wat je hebt geleend. Het is dus een duidelijke hypotheekvorm. Er vindt gedurende de afgesproken periode geen aflossing plaats op de hoofdsom. De aflossingsvrije hypotheek bied je wel de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 10% van de hoofdsom af te lossen. maar dit hoeft niet. Bij een aflossingsvrije hypotheek maakt een overlijdensrisicoverzekering niet standaard onderdeel uit van de hypotheek. Je hebt dus de mogelijkheid om het hypotheekbedrag zelf bij elkaar te sparen en een afzonderlijke overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sinds de crisis is deze hypotheekvorm niet meer gebruikelijk.

Voordelen
 • De hypotheek is overzichtelijk.
 • Je maandlasten zijn laag omdat je niet verplicht hoeft af te lossen.
 • Je kunt op zoek naar de goedkoopste aanbieder van een levensverzekering.
 • Je kunt zelf bepalen of je een levensverzekering wilt, je kunt de hoogte van deze levensverkering bepalen en hoeveel je wilt aflossen.
Nadelen
 • Je blijft altijd een schuld houden waarover je levenslang rente moet betalen.
 • Wanneer de rentevast periode afloopt kun je geconfronteerd worden met een hogere rente over de volledige hoofdsom.
 • De hypotheekrenteaftrek vervalt na 30 jaar.

DE SPAARHYPOTHEEK
Bij een spaarhypotheek lost je tijdens de looptijd niet af maar spaar je maandelijks een bedrag (premie). Met de vastgestelde rente groeit het spaarbedrag uiteindelijk aan tot het volledige hypotheekbedrag. Bij de spaarhypotheek is het betaalde rentepercentage even hoog als het rentepercentage over het gespaarde bedrag. Wanneer bij een lopende verzekering een nieuwe rentevast periode ingaat verandert de maandelijks premie. De maandelijkse rentelasten blijven gelijk en dus ook de belastingaftrek.


DE LEVENHYPOTHEEK
De levenhypotheek is een hypotheek die is opgebouwd uit een hypotheeklening en een gemengde levensverzekering(kapitaalverzekering). Er wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Maandelijks wordt een premie gestort in de gemengde levensverzekering. Deze premie bestaat uit een overlijdensrisicodeel en een spaardeel (beleggingsdeel).


DE BELEGGINGSHYPOTHEEK
Een beleggingshypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek met daarnaast een beleggingsrekening. Er vindt tijdens de looptijd van de lening geen aflossing plaats. Maandelijks wordt een bedrag op een beleggingsrekening gestort. Het is de bedoeling dat aan het eind van de looptijd de lening wordt afgelost met de opgebouwde waarde in de beleggingsrekening. Er zijn veel varianten op deze lening met een hoog risico en een laag risico. Ook hier is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. Deze kan, indien gewenst, afzonderlijk worden afgesloten.


Tips voor het afsluiten van een hypotheek.

Zoek uit wat het maximale hypotheek bedrag is dat je kunt lenen voordat je een huis gaat kopen. Vrijwel elke bank geeft via haar internetsite online de mogelijkheid om hier achter te komen. Heb je geen internet of is jouw situatie zo bijzonder dat je deze wil toelichten? Vraag dan om advies aan een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Zorg ervoor dat je voordat je met een hypotheekadviseur een afspraak gaat maken al een stukje basiskennis hebt opgedaan over de verschillende hypotheekvormen en zorg ervoor dat je al informatie hebt over de maandlasten die hierbij horen. Kijk niet allen naar een lage rente maar ook naar de (rente) looptijd en mogelijkheden om (vervroegt) af te lossen bij de verschillende soorten hypotheken. Hierdoor kan je veel gerichter vragen stellen bij de hypotheekadviseur. Neem desnoods een kennis of familielid mee die ervaring heeft met hypotheken.

Vergelijk actuele hypotheekrentes. Dit is echt de moeite waard. Wanneer je een eenvoudig standaard product wilt afnemen, zoals een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro met een looptijd van 10 jaar, kan je heel eenvoudig de aanbieders vergelijken. Kijk eens online op de verschillende hypotheken advies sites waarop de hypotheekvergelijking in renteoverzichten zijn opgenomen.

Onderhandel over de hypotheekrente. Er is altijd een onderhandelingsruimte. Het lijkt niet veel als je een 0,2% lagere hypotheekrente kan krijgen maar op een hypotheek van 200.000 euro scheelt dit 400 euro per jaar! En dat gedurende de gehele rentevaste periode!

Treed in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur die uitsluitend één bedrijf vertegenwoordigt zal geneigd zijn om het product van dit bedrijf zo veel mogelijk te verkopen omdat hij hier een omzetpremie voor krijgt. Een onafhankelijke adviseur zal dit in mindere mate hebben maar een volledig onafhankelijk advies geeft niemand.

Vraag aan kennissen met een eigen huis om tips en informatie over hun ervaringen met hypotheekadviseurs. Het is goed om te weten dat anderen goede ervaringen hebben met de bank of hypotheekadviseur waar jij een hypotheek wilt afsluiten. Leer dus van andermans fouten!

Ga niet zomaar naar de eerste de beste adviseur. Let op of de hypotheekadviseur is aangesloten bij een hypotheekerkenningsinstituut. Vraag om de zogenaamde Gidi-gedragswijzer en naar een bewijs dat de adviseur is aangesloten bij het Klachteninstituut. Deze zaken zeggen iets over de kwaliteit van de adviseur.Omgaan met geld

omgaan met geld

Omgaan met geld. Goed leren omgaan met geld is belangrijk voor iedereen. In dit Blog lees je 10 super goede bespaartips waarmee je kan leren om goed met geld om te gaan. Wanneer je al deze tips toepast kan het haast niet anders dan dat ook jij straks geld over hebt aan het einde van de maand. En dat is best wel plezierig want met dat extra geld kan je weer veel nieuwe leuke dingen doen.
Ga snel naar mijn Blog en lees mijn 10 super goede bespaartips over omgaan met geld.......... lees hier de 10 super goede tips.Cursus omgaan met geld

cursus omgaan met geld

Ben je op zoek naar een leuke en goedkope cursus voor een kleine groep mensen? Dan is de cursus omgaan met geld wellicht iets voor jou. De cursus omgaan met geld is speciaal ontwikkeld om een kleine groep mensen te leren meer grip te krijgen op de uitgaven. Om zodoende meer geld over te houden. Of uit de schulden te blijven. De deelnemers krijgen veel gratis extra's zoals het boek "Zo bespaar je geld" van André Fijan, een gratis excel huishoudboekje en een gratis werkmap. De digitale bestandjes krijg je op een gratis USB-stick.......... lees hier alles over de cursus omgaan met geld.Let op dat de adviseur ook ingaat op de nadelen van een hypotheekvorm. Stel kritische vragen tijdens het gesprek. Vraag ook om zowel de voordelen als de nadelen aan te geven van elke hypotheekvorm. Probeer voor jezelf voor de toekomst een zeer slecht scenario te schetsen en een zeer positief scenario. Wat kan er allemaal gaan gebeuren in je leven. Denk hierbij aan arbeidsongeschiktheid, ontslag, scheiding, afschaffen hypotheekrenteaftrek, overlijden, verhuizing, stijging van de hypotheek rentes, enz, enz. Probeer bij elk scenario de gevolgen voor je maandlasten te berekenen.

Teken nooit tijdens het eerste gesprek een contract bij een adviseur. Vraag altijd om bedenktijd zodat je er thuis nog eens rustig over na kunt denken. Laat je niet opjagen. Je legt je immers voor vele jaren vast. Neem bij twijfel na afloop contact op met iemand die je kunt vertrouwen en die ervaring heeft met hypotheken afsluiten zoals een familielid of goed kennis. Je kunt ook bij een tweede hypotheek adviseur langs gaan om de bevindingen van de eerste te controleren.

Vergelijk actuele hypotheekrentes maar wees wel voorzichtig met internetaanbiedingen. Deze zijn alleen interessant wanneer je een product exact kan vergelijken met soortgelijke producten. Wanneer je niet helemaal thuis bent met alle hypotheekproducten en de gevolgen (risico’s) voor de lange termijn is het raadzaam om een persoonlijk gesprek aan te gaan met een erkende hypotheekadviseur.

De hypotheekrenteaftrek is nog maximaal 30 jaar. Houdt hiermee rekening, vooral bij het oversluiten of verlengen van een hypotheek. Aan het einde van de rentevastperiode kan het een gunstige optie zijn om je hypotheek volledig af te lossen. Bereken van te voren de verschillende scenario’s.


Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.


VIND HIER DE GOEDKOOPSTE:


goedkope energie vergelijken

goedkope vakantie vergelijken

goedkope zorgpolis vergelijken
© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners