Omgaan met geld

Omgaan met geld kan iedereen leren!

Goed omgaan met geld is belangrijk voor kinderen en volwassenen

Omgaan met geld. Heel veel mensen denken zelf dat ze goed kunnen omgaan met geld. Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen in de schulden zitten en weinig of zelfs helemaal geen spaargeld hebben?
Goed leren omgaan met geld is meer dan alleen maar uit de schulden blijven. Goed leren omgaan met geld is ook weten hoe je geld kan besparen en hoe je zorgt dat je genoeg geld hebt om tegenvallers in het leven op te vangen. In dit artikel geef ik je 10 super goede tips om goed te leren omgaan met geld.

Omgaan met geld: 10 supertips!

 1. Maak kinderen al op jonge leeftijd bewust van geld
 2. Voorkom verspilling
 3. Zorg voor een goede administratie
 4. Gebruik een huishoudboekje of kasboek
 5. Bespaar op je vast lasten
 6. Blijf uit de schulden
 7. Voorkom impuls uitgaven
 8. Zorg voor voldoende inkomen
 9. Ga sparen
 10. Blijf gezond en geniet van de eenvoudige dingen in het leven

Omgaan met geld Tip 1: Maak kinderen al op jonge leeftijd bewust van geld

Goed leren omgaan met geld begint al op jonge leeftijd. Zodra je kinderen beginnen met het zelf nemen van initiatieven kan je beginnen met hen bewust te maken van het begrip geld. Kinderen die al op jonge leeftijd met geld leren omgaan zijn als volwassene veel beter in staat om rond te komen en uit de schulden te blijven.
Laat ze bijvoorbeeld zien dat je moet betalen voor een ijsje, dat er zoiets is als geld en doe ze voor hoe je daar als kind en ouders goed mee om kan gaan. Een goed idee om te starten met het goed leren omgaan met geld is de kinderen zelf het ijsje te laten betalen. Ze leren dan dat het krijgen van een ijsje gebeurd door het te ruilen tegen geld. Zorg er wel voor dat het leuk blijft en ongedwongen. Zeker bij heel jonge kinderen moet leren met geld omgaan spelenderwijs gebeuren.Geef zakgeld en kleedgeld aan je kinderen (en jezelf).
Nadat je kinderen al een beetje weten wat geld is en dat het een ruilmiddel is kan je ze leren om zelf goed om te gaan met geld. Dit doe je door ze eerst zakgeld te geven en bij scholieren vanaf de middelbare schoolleeftijd ook kleedgeld. Laat ze fouten maken en zelf beslissen wat ze met hun geld doen. Maar adviseer ze hierbij wel. Bijvoorbeeld door ze te laten sparen voor grote toekomstige uitgaven. Door ze te laten zien dat lenen veel geld kost en sparen beloont wordt met spaarrente. Vertel ook eens aan je kinderen hoe reclame werkt en dat bedrijven nooit iets voor niets doen. Gratis apps en spelletjes bestaan niet. Er zit altijd een commerciële gedachte achter. Dit zijn allemaal oefeningen die er toe bijdragen dat kinderen en scholieren goed leren omgaan met geld.

Maar ook voor volwassenen is leven van een vast bedrag per maand vaak verstandig. Wanneer je maandelijks regelmatig veel te veel geld uitgeeft waardoor je in de schulden raakt of geen financiële reserves hebt kan je beter leren omgaan met geld door voor jezelf een vast budget te reserveren of een vast bedrag contant op te nemen en hiervan bewust je uitgaven te doen.

Goed leren omgaan met geld Tip 2: Voorkom verspilling

Voorkom verspilling. Verspilling is eigenlijk geld weggooien en zeker niet duurzaam. Probeer dus nooit te veel van iets te kopen. Zorg ervoor dat wanneer je teveel eten gekocht hebt je dit kan bewaren of invriezen. Breng kleding terug naar de winkel wanneer deze toch net niet leuk staat of jou maat niet is. Koop geen grote auto wanneer een kleine auto ook voldoende is. Er zijn talloze voorbeelden van aankopen of delen van aankopen die uiteindelijk ongebruikt in de afvalcontainer gaan. Zonde van het geld en zonde van de grondstoffen. Koop dus bewust en voorkom verspilling. Zo ga je goed met geld om en houd je ook nog eens geld over voor andere noodzakelijke aankopen.

Goed omgaan met geld Tip 3: Zorg voor een goede administratie

Mijn derde tip is om je administratie goed op orde te brengen. Zorg ervoor dat je direct je post of mail opent en direct leest. Vervolgens berg je alles goed op in een ordner of digitale map. Zorg ervoor dat zaken die betrekking hebben op je belastingaangifte ook goed opgeborgen worden. Lees HIER meer over hoe je je administratie goed kan inrichten. Dit is de basis van goed leren omgaan met geld. Ook in mijn boek 'Zo bespaar je geld' is veel te vinden over hoe je goed een administratie kan inrichten.

Omgaan met geld


Gemiddelde kosten van een gehoorapparaat bij een audicien

Je hebt een gehoortest gedaan bij de audicien en een gehoorapparaat blijkt de oplossing te zijn op je gehoorklachten. Op zich geen probleem natuurlijk, maar de kosten gehoorapparaat zijn nogal verschillend.......... lees hier verder.


Omgaan met geld Tip 4: Gebruik een huishoudboekje of kasboek

Naast het goed opbergen van je post en digitale bestanden is het ook van groot belang dat je duidelijk in beeld brengt wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dit doe je met behulp van een huishoudboekje of kasboek. Goed met geld leren omgaan betekent in de praktijk dat je moet weten hoeveel geld je hebt en hoeveel je nog moet of kan uitgeven. Op de website van zobespaarjegeld.nl wordt op verschillende pagina’s uitleg gegeven over het gebruik van een huishoudboekje. Wanneer je je inschrijft op de nieuwsbrief kan je gratis een Excel huishoudboekje downloaden. Dit huishoudboekje of kasboek is eenvoudig en bestaat uit een gedeeld overzicht waarin je je inkomsten en uitgaven per maand kan verwerken en een verkort overzicht waarin je ook nog de inkomsten en uitgaven voor de komende jaren kan inschatten. Het kasboek is ook een belangrijk onderdeel van het goed met geld leren omgaan. Ook in mijn boek 'Zo bespaar je geld' wordt uitgebreid ingegaan op het huishoudboekje en hoe je deze het beste kan gebruiken.

omgaan met geld

Omgaan met geld Tip 5: Bespaar op je vast lasten

je kan echt heel veel geld besparen op je vaste lasten. En daar hoef je doorgaans weinig voor te doen. Gas, Elektriciteit, televisie; het maakt eigenlijk niet zoveel uit wie het levert. Maar alle leveranciers vragen wel verschillende bedragen. Zorg er dus voor dat wanneer je de mogelijkheid hebt om van provider, energieleverancier of verzekering te veranderen, je eerst op zoek gaat naar de goedkoopste leverancier.


Omgaan met geld Tip 6: Blijf uit de schulden

Hoe graag je de auto ook wilt of het laatste model mobiele telefoon. Geld lenen voor luxe goederen is bijna altijd onverstandig. Leen alleen geld voor je huis of als het echt niet anders kan. Zorg ervoor dat voordat je een lening aangaat je zeker bent dat je deze in de toekomst kan aflossen. Een auto die je 400 euro aan rente en aflossing per maand kost lijkt in eerste instantie goedkoop maar je zal dit bedrag over 6 jaar waarschijnlijk nog elke maand moeten betalen.
De rente op leningen is doorgaans ook zeer hoog met name bij zogenaamde “flitsleningen”, “snel kredieten” en “in het rood staan bij de bank”. Leningen zorgt er vaak voor dat mensen nog meer in de financiële ellende komen. Daarnaast krijg je een vermelding bij het BKR en zit je vaak heel lang aan een lening vast. Dus:

 • Leen niet als het ook anders kan
 • Pas op met makkelijk geld
 • Vergelijk de rente en vooral de reële rente
 • Voorkom dat je in 'rood' staat bij de bank

Omgaan met geld Tip 7: Voorkom impuls uitgaven

Goed leren omgaan met geld is voor een groot deel ook discipline. Dat betekend dat je al je aankopen zoveel mogelijk weloverwogen moet doen. Probeer te voorkomen dat je in winkels en op het internet dingen koopt die toevallig voorbijkomen. Dus koop alleen maar wat je echt nodig hebt en vergelijk hierbij altijd de prijzen. Wanneer je alert bent op impulsaankopen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, kan je heel veel geld besparen. Neem eens een kijkje op de boodschappen pagina van zobespaarjegeld.nl. Hier vind je ook tips voor het maken van een boodschappenlijstje. Mag ik dan nooit iets in een opwelling doen? Ja natuurlijk mag dat. Dat maakt het leven leuk. Een lekker ijsje op een warme zomerdag bijvoorbeeld. Maar 20 paar schoenen in de kast en 15 spijkerbroeken die je in een jaar in een opwelling hebt gekocht zijn geen voorbeelden van goed omgaan met geld.

Leren omgaan met geld

Omgaan met geld Tip 8: Zorg voor voldoende inkomen

Zorg ervoor dat de financiële basis in je leven op orde is. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Maar een goede financiële basis in je leven is ook belangrijk. Kijk dus in je zoektocht naar werk niet alleen naar wat je leuk vindt maar ook naar wat je verdient. Er moet een balans zijn tussen werk en inkomen. Met een goed betaalde baan wordt het omgaan met geld ook een stuk makkelijker.
Investeer regelmatig en bijscholing en/of opleidingen en verglelijk je salaris af en toe met het salaris van je collega’s en bij andere bedrijven. Grijp in wanneer de verschillen te groot zijn. Zeker in tijden van voorspoed en veel vraag op de arbeidsmarkt kan je als werknemer reële eisen stellen aan je arbeidsvoorwaarden.

Omgaan met geld Tip 9: Ga sparen

Wanneer je in de toekomst geld nodig hebt voor het vervangen van je wasautomaat, de aankoop van een auto of je pensioen is het verstandig om hiervoor te gaan sparen. Ondank de lage spaarrente blijft het verstandig om voor al je aankopen te sparen. De enige uitzondering hierop is de aankoop van een huis omdat een huis doorgaans waardevast is op de lange termijn. De overige grote aankopen zoals een auto of wasmachine verliezen hun waarde in de loop van de tijd. Schat de levensduur van deze aankopen in en spaar voldoende om genoeg geld te hebben wanneer deze vervangen moeten worden. Kleine aankopen kan je betalen van je bankrekening. Voor aankopen op de lange termijn kan je geld zetten op een deposito. Deze leveren doorgaans een hogere rente op maar je geld staat dan wel vast voor een korte of langere periode. Voor pensioenopbouw kan je beter op zoek gaan naar andere spaarvormen zoals banksparen, fiscaal voordelig sparen, beleggen of misschien zelfs investeren. Goed leren omgaan met geld is dus ook goed nadenken over de langere termijn uitgaven.

Goed omgaan met geld

Goed leren omgaan met geld Tip 10: Blijf gezond en geniet van de eenvoudige dingen in het leven.

Tenslotte: wanneer je goed omgaat met geld heb je minder financiële zorgen, leef je gezonder, kan je veel meer leuke dingen doen met je geld, bouw je een goed pensioen op, maak je mooie vakantiereizen in binnen en buitenland en kan je dus meer van het leven genieten.


Cursus omgaan met geld

cursus omgaan met geld

Ben je op zoek naar een leuke en goedkope cursus voor een kleine groep mensen? Dan is de cursus omgaan met geld wellicht iets voor jou. De cursus omgaan met geld is speciaal ontwikkeld om een kleine groep mensen te leren meer grip te krijgen op de uitgaven. Om zodoende meer geld over te houden. Of uit de schulden te blijven. De deelnemers krijgen veel gratis extra's zoals het boek "Zo bespaar je geld" van André Fijan, een gratis excel huishoudboekje en een gratis werkmap. De digitale bestandjes krijg je op een gratis USB-stick.......... lees hier alles over de cursus omgaan met geld.
Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.


© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners