Hoewel begin vorig jaar nog werd verwacht dat COVID-19 tot een grote economische crisis zou leiden, is deze (vooralsnog) uitgebleven. Dankzij diverse steunpakketten vanuit de overheid is het aantal faillissementen en werklozen relatief laag gebleven. Daarnaast waren tijdens de lockdowns in ons land de winkels grotendeels gesloten, en veel recreatieve bezigheden niet mogelijk. De Nederlandsche Bank maakt onlangs bekend dat in 2020 het spaarsaldo van huishoudens dan ook tot 42 miljard is toegenomen. Dat is uiteraard niet gelijk verdeeld, maar een gedeelte van de mensen heeft toch echt meer kunnen sparen. Wat nu te doen met dat extra spaargeld?
Op een spaarrekening zetten
Veel van het extra spaargeld is gestort op spaarrekeningen. Op spaargeld krijg je echter steeds minder rente. Bovendien wordt de kans steeds groter dat je er zelfs voor moet betalen. Door de huidige inflatie ten opzicht van de rente verdampt je geld ieder jaar iets. Het voordeel van sparen is echter wel dat er weinig tot geen risico aan kleeft. Daarnaast heb je het geld altijd direct bij de hand mocht dat nodig zijn.
Je spaargeld beleggen
Een steeds populairder alternatief is je spaargeld beleggen. Dit is risicovoller omdat je je inleg kunt verliezen, maar de kans dat het meer rendement oplevert dan sparen is ook groter. Wil je gaan beleggen, dan is het belangrijk eerst een plan voor jezelf op te stellen. Hierin leg je onder andere vast hoeveel je wil gaan beleggen, op welke manier, voor hoelang, en met welk doel. Finner geeft diverse tips voor een goed beleggingsplan, en biedt bovendien een handige test aan om te bepalen welke beleggingsvorm bij je past.
Hier kun je ook allerlei beleggingspartijen gemakkelijk met elkaar vergelijken.
Beleggen kun je overigens op verschillende manieren doen. Ten eerst kun je zelf via een broker aan de slag gaan. Je handelt dan zelf in bijvoorbeeld aandelen of ETF’s. Hoewel je dit alle vrijheid biedt, kost het wel een behoorlijke tijdinvestering. Je zal zelf immers de markt of bepaalde branches of bedrijven nauwlettend in de gaten moeten gaan houden. Het is dan ook niet voor niets dat meer mensen kiezen voor vermogensbeheer. Hierbij gaan financiële professionals voor jou aan de slag voor een zo goed mogelijk rendement.
Welke verwachtingen zijn er voor sparen en beleggen het komende jaar?
De Europese Centrale Bank voert al jaren een bepaald beleid om de inflatie hoog te houden. Het ziet er niet naar uit dat dit beleid binnen het komende jaar drastisch gewijzigd zal worden. Spaargeld zal dus naar verwachting niet snel meer gaan opleveren. Bij beleggen volgens dips en toptijden elkaar op. Hoewel de beurzen in maart 2020 nog een behoorlijke neergang lieten zien, is deze intussen alweer ingelopen. De AEX (beurs met daarin de 25 grootste bedrijven van
Nederland) noteerde zelfs een groot gedeelte van vorige maand een hogere slotkoers dan het vorige record uit 2000. Vanwege de vaccinatieprogramma’s die wereldwijd op stoom komen, wordt er voor komende jaren een flinke economische groei verwacht. Dit zou een positieve invloed op de beurskoersen hebben.