Home Financiën Fiscaal advies

Fiscaal advies

by Aangeleverd
0 comment
huishoudboek kasboek gratis overzicht

Met deze tips haal je meer uit je belastingaangifte

De Belastingdienst zegt altijd dat ze het niet leuker kunnen maken, maar wel makkelijker. Dat klopt inderdaad, maar er zijn verschillende manieren om meer uit de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting te halen. En dit geldt zowel voor ondernemers als voor particulieren. Het is zaak om goed op de hoogte te zijn van alle regels, aftrekposten en vrijstellingen. Wat als je dit zelf niet weet? Dan kun je hulp inschakelen.

Fiscaal adviseurs

Een goede adviseur kost geld, maar levert je onderaan de streep meer op dan dat hij of zij kost. Voor bedrijven is het eigenlijk een must. Stel dat je klanten in het buitenland hebt, dan is internationaal belastingadvies ideaal.

Dit is interessant voor Nederlandse bedrijven die internationaal werken, maar ook voor particulieren. Denk aan expats of privépersonen die emigreren of immigreren. Je krijgt deskundig fiscaal advies over de belastingregels in het betreffende land.

Denk aan de aftrekposten

Aardig wat mensen die zelf de aangifte voor de inkomstenbelasting doen, vergeten dat er diverse aftrekposten zijn om gebruik van te maken. Voor zzp’ers zijn bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling interessant. Door een expert om fiscaal advies te vragen, weet je zeker dat er geen aftrekposten onbenut blijven.

Het is trouwens slim om kopieën te maken van aftrekposten. Zo kun je aantonen welke kosten je gemaakt hebt. De Belastingdienst doet regelmatig checks en kan vragen om bewijs van de opgegeven aftrekposten.

Niet te gretig

Vanaf 1 maart mag er aangifte worden gedaan. Ook als je de neiging hebt om dit direct te doen, is het verstandig om hier even mee te wachten. Het is een beter moment om de aangifte in de derde of vierde week van maart te doen. De Belastingdienst ontdekt wel eens foutjes in de aangifteformulieren, die nog hersteld moeten worden.

De fiscus weet je overigens over het algemeen goed te vinden als er belastingaangifte gedaan moet worden. Stel nu dat je geen brief hebt gekregen, is het advies om toch aangifte te doen. Het kan zomaar zijn dat je geld terug krijgt.

Schenk je aan goede doelen?

Een gift aan een goed doel mag je aftrekken. Voorwaarde is dat het goede doel een ANBI-status heeft. Er geldt een drempel van één procent van je inkomen. Het is beter om te kiezen voor een periodieke gift, dan mag je namelijk het complete bedrag aftrekken. Hou een goede administratie bij.

Ook reiskosten zijn aftrekbaar. Forenzen die frequent gebruikmaken van het openbaar vervoer mogen de reiskosten aftrekken. Hoeveel is afhankelijk van het aantal dagen dat je per week reist. Het is maximaal ruim 2200 euro. Als je al een vergoeding van je werkgever krijgt, wordt dit bedrag in mindering gebracht.

Geef je crypto’s op

crypto en belasting

Tot slot een moderne valuta, de crypto. Ze worden steeds populairder. De waarde moet worden opgegeven aan de fiscus. Voor de aangifte van 2023 neem je de waarde op 1 januari van dat jaar. Het levert je geen besparing op, maar het is goed om de crypto’s niet te vergeten.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design