Gaat het geld er bij jou toch iets te snel uit, maar weet je niet precies waaraan het ligt? Dan kun je een huishoudboekje gaan bijhouden. Gelukkig zijn er verschillende apps beschikbaar die je op de een of andere manier kunnen helpen om je uitgaven bij te houden of te verlagen en alles doorrekenen. Niet iedereen heeft daar echter zin in of aanleg voor. We bespreken er een aantal met je.
Dyme: inzicht in en wat doen aan je vaste lasten
Dyme is een app die wat verder gaat dan andere ‘bespaar-apps’. Zij maken gebruik van een algoritme dat terugkerende kosten uit bankafschriften importeert en in een helder overzicht plaatst. Maar daar houdt het niet bij op. Je kunt als klant van Dyme op basis van dit overzicht ook aangeven of je een abonnement of dienst waar je voor betaalt wilt opzeggen om te besparen op je uitgaven. Dit wordt dan voor je geregeld tegen een kleine vergoeding. Dyme attendeert je er als gebruiker ook op als je meer dan gemiddeld betaalt voor je vaste lasten en helpt je met overstappen naar een goedkoper alternatief.
Hiermee wordt de drempel ook nog eens lager om iets te doen aan je uitgavenpatroon.
Bencompare: vaste lasten van het hele gezin bijhouden
Wil je liever niet een app koppelen aan je bankgegevens? Een alternatief voor Dyme is Bencompare. In deze app moet je wel zelf je vaste lasten invoeren, maar de app telt ze voor je app, zodat je in één keer kunt zien hoeveel je per maand kwijt bent. Je kunt meerdere personen toevoegen aan je account. Zo kun je voor het hele gezin een overzicht maken.
Budgettool: beheer je persoonlijke budget
Met de app Budgettool kun je doelen instellen waarvoor je wilt gaan sparen. Je geeft aan wat je wilt gaan sparen, wat de kosten ervan zijn en wanneer je het geld bij elkaar wilt hebben. Daarnaast kun je ook bijhouden wat er binnenkomt en wat er uitgegeven wordt. Voer je salaris, toeslagen of studiefinanciering in en je telefoonrekening, abonnementen en dergelijke. Zo kun je gemakkelijk je persoonlijke budget altijd in de gaten houden. Je kunt ook bij ingevoerde abonnementen aangeven wanneer deze verlopen. Loopt je telefoonabonnement af? Misschien kun je wel besparen. Je kunt bijvoorbeeld online abonnementen voor Sim Only vergelijken.
Hiiper: boodschappenlijst en kosten
Naast je vaste uitgaven zoals energie, verzekeringen en water geeft je ook elke maand geld uit aan je boodschappen. Dit is nooit een vast bedrag, waardoor het moeilijk is om boodschappen mee te berekenen met je vaste lasten. Hiiper is een handige app waarin je de boodschappen die je nodig hebt kunt invoeren om te vergelijken bij welke supermarkt je het goedkoopst uit bent. Je kunt dan ook zien hoeveel geld je precies kunt besparen. Je houdt niet direct je uitgaven structureel bij met deze app, maar het geeft je wel inzicht in wat je kwijt bent en of je goedkoper uit kunt zijn.
Oxxio: inzicht in energieverbruik
Je betaalt wellicht iedere maand een voorschot voor je energieverbruik aan je leverancier. Het hele jaar door verbruik je energie zonder te weten wat je aan het einde van je contractjaar te wachten staat bij de jaarlijkse verrekening. Moet je bijbetalen? Liever niet natuurlijk. Dan is goed om bij te houden wat je iedere maand verbruikt. De app van Oxxio kan automatisch je meterstanden uitlezen. Hoewel Oxxio zelf energieleverancier is, is de app niet gelimiteerd tot alleen Oxxio zelf, maar werkt hij met alle energiemaatschappijen.
Je telefoonverbruik bijhouden met de app van je telefoonprovider
Ook met je telefoonabonnement loop je het risico dat je meer uitgeeft dan je begroot hebt, namelijk door buiten de bundel te bellen of internetten. Heb je kinderen, dan is het niet ondenkbaar dat je in de gaten wilt houden of zij zeg wel netjes binnen de bundel houden en geen extra kosten veroorzaken. Dit is vaak eenvoudig bij te houden met de app van de telefoonprovider, die je met een achterstand van een aantal uren bijna live inzicht kan geven in het verbruik per telefoonnummer. Heb je bijvoorbeeld voor het hele gezin een Sim Only abonnement van Simyo afgesloten, dan kun je met behulp van de app zien hoeveel tegoed er nog over is van de bundel. Blijkt dat er structureel meer of juist weinig verbruik is, dan kun je de bundel ook nog aanpassen.