Het kan ons allemaal overkomen: je dure iPhone of iPad valt uit je handen, valt van een tafel af of je loopt er ergens mee tegenaan. Het gevolg: schade aan je geliefde apparaat.
Dat is altijd iets om een beetje verdrietig van te worden, temeer omdat je wel zo ongeveer kunt inschatten wat het kost om de schade te laten repareren of het apparaat te vervangen. We bespreken drie redenen om door de zure appel heen te bijten en je iPhone of iPad toch te laten repareren.
De schade heeft gevolgen voor de functionaliteit
Natuurlijk wil je dat je dure iPhone of iPad er mooi uit blijft zien, maar gebruiksvoorwerpen lopen nu eenmaal het risico om onderweg beschadigd te raken. Die schade is niet altijd een groot probleem, maar het kan wel degelijk ook zo zijn dat het van invloed is op de functionaliteit van het apparaat. Een gebarsten scherm kijkt niet alleen heel vervelend, maar kan er ook voor zorgen dat het touchscreen en wellicht ook een vingerafdrukscanner niet meer naar behoren werkt. Dan heb je niet zo veel meer aan je smartphone of tablet en zo’n iPad of iPhone reparatie zeker een optie. De andere optie is het apparaat vervangen, maar dat kost vaak een heel stuk meer dan repareren.
Je wilt er nog lang mee vooruit kunnen
Een iPad, meer wellicht in grotere mate nog een iPhone heeft eigenlijk een beperkte levensduur. Meer dan vijf jaar gebruik je zo’n smartphone doorgaans niet. Dat komt mede omdat ze niet eindeloos met software-updates ondersteund worden. Als je smartphone of tablet al een paar jaar oud is en dan beschadigd raakt, kun je je afvragen of de investering van de reparatie nog wel de moeite waard is als hij toch over niet al te lange tijd aan vervanging toe is. Maar als je iPhone of iPad nog relatief nieuw en je wilt er nog lang mee vooruit kunnen, dan kun je die beschadiging slecht gebruiken en is laten repareren een verstandige keuze.
Je hebt er een verzekering voor afgesloten
De keuze voor het laten uitvoeren van een iPhone of iPad reparatie is een stuk eenvoudiger als je er al een verzekering voor had afgesloten bij of kort na aankoop. Dan betaal je immers in het voren voor situaties zoals deze. Het is zonde om dan geen beroep te doen op je verzekering. Natuurlijk kan er sprake zijn van een eigen risico, maar in de meeste gevallen is dat maar een deel van de reparatiekosten en krijg je de rest dus gewoon vergoed.
Natuurlijk zijn er ook wel redenen te bedenken om je iPhone of iPad niet te laten repareren. Het kan zijn dat de schade niet bijzonder hinderlijk en dat de kosten die je ervoor moet maken daar voor je gevoel niet voldoende tegen opwegen. Zoals gezegd kan het ook om een apparaat gaan dat toch al binnen afzienbare tijd aan vervanging toe was. De belangrijkste reden is dat je er simpelweg geen geld voor hebt. Want als je toch al dringend op zoek bent naar manieren om geld te besparen, dan is het laten repareren van een smartphone of tablet wellicht niet je grootste prioriteit.