Home Dagelijks leven Geld besparen met goedkope boodschappen

Geld besparen met goedkope boodschappen

by Aangeleverd
0 comment
Geld besparen in de supermarkt

Goedkoop boodschappen doen is niet zo makkelijk als het lijkt. Op zobespaarjegeld.nl vind je vele tips om goedkoop je dagelijkse boodschappen te doen in de budgetsupermarkt.

Tips om geld te besparen op cosmetica

Ben je iemand die regelmatig cosmeticaproducten koopt? Dan kan dat best hoog in de kosten oplopen. Als je vindt dat je daar momenteel te veel geld aan uitgeeft, is het goed om daar verandering in te brengen. Op zo bespaarjegeld.nl hebben we hier een artikel over opgenomen. Je kan dus zeker besparen op je cosmeticaproducten

Goedkoop boodschappen doen

Vind jij ook dat je veel te veel geld uitgeeft aan dagelijkse boodschappen? Dan heb ik een paar handige tips voor goedkoop boodschappen doen. Om te beginnen is het belangrijk dat je niet zomaar boodschappen gaat doen maar eerst goed nadenkt over wat je nodig hebt. Wat wil je de komende dagen eten en drinken? Maak van al deze boodschappen een keurig lijstje.

Ga je altijd naar dezelfde supermarkt? Noteer dan de boodschappen zoveel mogelijk op volgorde van het looppad in de supermarkt. Kijk nog eens goed naar je lijstje. Heb je alles echt wel nodig? En staan er geen extra dure producten op?

Denk ook een paar dagen vooruit zodat je maar hooguit 2 of 3 keer per week naar de supermarkt hoeft. Wijk niet af van je lijstje als je in de supermarkt bent. Alleen kopen wat er op staat.

Geld besparen tijdens het online winkelen? Zo pak je het aan.

Ben jij gek op online winkelen? Tijdens het online winkelen kunnen jouw aankopen best in de kosten gaan oplopen. Soms is het mogelijk om geld te besparen tijdens het online winkelen. En als dit mogelijk is, is dit natuurlijk altijd mooi meegenomen.
Zorg er in ieder geval dat je jezelf beschermd tegen oplichters. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel met besparingstips tijdens het online winkelen.

geld besparen boodschappen bonnetje

Sommige mensen hebben er baat bij om alleen met contant geld te betalen. Hierdoor zie je precies hoeveel je uitgeeft aan boodschappen en hoeveel je na je aankoop nog over hebt voor bijvoorbeeld de rest van de week. Dit is een extra prikkel om je boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen.

Ga ook nooit met een lege maag boodschappen doen. Wanneer je honger hebt ben je geneigd meer te kopen. De supermarkt speelt hierop in door bijvoorbeeld het brood af te bakken in de supermarkt. Ze weten dat hongerige mensen dan sneller eten kopen. Goedkoop boodschappen doen doe je dus na het eten en niet voor het eten.

Wist je dat…

Wij in Nederland dagelijks 400.000 hele broden weggooien? Dat betekent dat we van elke 10 boterhammen die wij hebben er 2 weggooien! Van al het eten dat we dagelijks kopen belandt 14% in de vuilnisbak. Dit is zo’n 800 miljoen kilo per jaar. Vooral brood, rijst, pasta en aardappelen. (bron: Stichting Milieu Centraal)

Koop geen kant-en-klaarmaaltijden en ga hooguit af en toe naar de snackbar of pizzeria. Zelf goedkoop eten bereiden is  meestal goedkoper en gezonder! In de regel zijn ook verse groenten en andere producten uit de supermarkt onbewerkt goedkoper en vaak ook nog gezonder. Door een beetje extra tijd te besteden aan het bereiden van eten kan een gemiddeld gezin veel geld besparen.

Neem niet zomaar contant geld mee naar de supermarkt als je boodschappen gaat doen, maar kies een vast beperkt budget dat past bij je budget. Geld dat je niet bij je hebt kan je ook niet ergens aan uitgeven. Schrijf daarom thuis al op wat je wilt kopen en neem daarvoor een maximaal bedrag mee. Zorg dat je hier niet overeen gaat.

Ben je iemand die zijn eigen pingedrag niet in de hand heeft en niet binnen je budget kan blijven? Je kan jezelf beschermen door wekelijks een contant bedrag te pinnen voor de huishouding. Besteed het goed want: op is op! Blijf dus binnen je budget. 

Hoe besparen op boodschappen in de budgetsupermarkt?

Blijf prijzen vergelijken, ook al zijn producten in de aanbieding. Er zijn supermarkten die met grote advertenties aangeven dat een product in de aanbieding is terwijl dit product bij een andere supermarkt normaal geprijsd al goedkoper is.

Denk vooruit: wil je over een maand een feestje geven en is nu het bier in de aanbieding? Koop dit dan nu alvast. Dit bespaart al snel 2 tot 3 euro op een krat. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere producten. Bijvoorbeeld: Zie je dat de koffie over ongeveer twee weken op zal zijn en is het nu in de aanbieding? Koop dan alvast een paar goedkope pakken zodat je weer een besparing binnen hebt. Een gemiddeld gezin bespaart hiermee al snel honderden euro’s per jaar.

Kies de allergoedkoopste producten

Gebruik de allergoedkoopste producten en gebruik deze met mate. Vaak komen merkproducten en huismerken uit dezelfde fabriek. Probeer in de supermarkt eens een goedkoop merk uit. Vaak proef je nauwelijks verschil met een merkproduct. Ook met deze tips kan je structureel veel goedkope boodschappen doen en dus besparen op boodschappen.

Koop cadeautjes in de Kringloopwinkel of wereldwinkel. Ook supermarkten hebben vaak goedkope cadeautjes in de aanbieding, zoals goedkoop speelgoed. Koop het hele jaar door alvast in voor de verjaardag, het Sinterklaasfeest of de Kerst.
Doe in de supermarkt je boodschappen in een mandje in plaats van een winkelwagentje. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je veel gekocht hebt en wordt de prikkel om meer te kopen minder sterk.

Koop vlees en groenten alleen in de aanbieding. Koop zoveel mogelijk in en bereid dit thuis voor. Alles wat je niet direct opeet kan je verdelen in verschillende porties die je in de vriezer kan bewaren. Zo heb je altijd goedkoop vlees en groenten.

Kweek je eigen voedsel. Dit kost natuurlijk meer tijd, maar het geeft wel veel voldoening. Vraag stekjes aan kennissen of koop in het voorjaar goedkope kleine kruidenplantjes. Kweek ze op en je hebt het hele jaar bijna gratis verse kruiden in de keuken. Het ruikt ook nog eens lekker en staat leuk in de vensterbank van de keuken, op het balkon of in de tuin. Naast kruiden kan je ook aardbeien, sla, worteltjes en boerenkool in de tuin kweken.

Werk met een boodschappenlijstje

Werk met een boodschappenlijstje. En wijk hier niet van af. Kijk voor het maken van het lijstje eerst naar de folder van de supermarkt (wellicht zijn deze week de worteltjes in de aanbieding terwijl jij andijvie wilde eten).

Is je vriend/vriendin of partner beter in staat om goedkoop boodschappen te doen en alleen te kopen wat er op het lijstje staat? Blijft hij of zij wel binnen het budget? Laat hem of haar dan de boodschappen halen. Dit voorkomt onnodige impulsaankopen.

Kies een slim tijdstip om je boodschappen goedkoop te doen. Vaak worden zaterdagmiddag aan het eind van de middag vleeswaren goedkoper verkocht en gaat het in de aanbieding. Ook de marktkoopman wil op het einde van de marktdag liever van zijn vis af dan dat hij het weer naar huis moet meenemen. Een korting is dan snel gekregen.

Koop bij de goedkoopste supermarkt

Een andere tip om te besparen is deze: de goedkoopste boodschappen haal je bij de goedkoopste supermarkt! De Aldi en de Lidle staan hier om bekend. Blijf wel altijd de prijzen van de verschillende producten vergelijken. Door altijd bij dezelfde prijsvechter boodschappen te doen loop je het minst kans om te duur uit te zijn met je boodschappen.

Koop je groenten en fruit daar waar ze het goedkoopst zijn. In de boerderijwinkel of op de markt. Ga voor seizoen groenten. Deze zijn het lekkerst en het goedkoopst. Blijf wel de prijzen vergelijken. Blijf binnen je supermarkt budget!
Denk eens na over welke producten je eet en wat je vroeger at. Een hoop dure nieuwe producten worden ons aangepraat door de voedingsindustrie zonder dat we ze nodig hebben. Een product met vitamines is bijvoorbeeld vaak veel duurder dan vergelijkbare producten, terwijl deze vitamines ook al in andere producten in voldoende mate aanwezig zijn. Leef sober door te consuminderen. Dat is ook nog eens veel gezonder.

Surf op het internet naar de goedkoopste aanbiedingen. Hou de sites met besparingstips goed in de gaten, en koop vervolgens meteen groot in. Zeker als je een groot gezin hebt. Ook zobespaarjegeld.nl wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe besparingstips en tips om te bezuinigen.

Je kan echt goedkoop boodschappen doen!
Maak een bijvoorbeeld een boodschappenlijst en zoek naar de aanbiedingen.

Budgetsupermarkt

Maak elke week een overzicht met aanbiedingen in winkels uit je buurt (folders, internet). Kies voor een budget supermarkt. Je kunt dan je plan met wat je wilt eten deze week aanpassen aan de aanbiedingen. Maak gebruik van een aantal supermarkten in de buurt. Houdt wel rekeningen met reiskosten. Vier euro autobenzine verrijden om een korting van drie euro te behalen op je ‘goedkope’ boodschappen kost alleen maar meer geld en levert zeker geen besparing op (denk ook aan parkeergeld).

Doe je boodschappen zoveel mogelijk op de fiets bij een budgetsupermarkt. Ga desnoods een paar keer in de week goedkoop boodschappen doen in de supermarkt. Monteer voor dit doel een boodschappenmandje en fietstassen. Deze investering verdient zich snel terug met het besparen van benzinegeld. Daarnaast is fietsen gezond, hoef je niet te zoeken naar een parkeerplaats, slijt je auto minder snel en loop je geen risico dat iemand anders met zijn boodschappenkarretje (per ongeluk) tegen je auto stoot.

Probeer impulsaankopen te vermijden

Voorkom impulsaankopen. Ga op vaste tijden en dagen naar de supermarkt. Maak een lijstje voor de komende keer. Op deze manier heb je nog een dag of wat bedenktijd voor je geplande aankoop. Vaak kijk je een dag later heel anders tegen een geplande aankoop aan. Hiermee bescherm je jezelf tegen impulsaankopen.

Wanneer je echt niet rondkomt terwijl je alle besparingstips al hebt toegepast is het een optie om naar de voedselbank te gaan. De voedselbank verstrekt gratis voedselpakketten aan mensen in financiële nood. Maak gebruik van de hulp die instanties je bieden.

Haal de limiet van je giropas of bankpas af (of verlaag de kredietlimiet). Hiermee voorkom je dat je in het rood komt te staan en meer uitgeeft dan je budget voor de supermarkt. Teveel uitgegeven geld moet altijd terugbetaald worden aan de bank en kost al gauw 12% op jaarbasis aan rente. Dit is dus één van de duurste leningsvormen.

Probeer daar waar het kan af te dingen. Denk aan de spreekwoord “Nee heb je, ja kan je krijgen”. 10% korting is vaak al snel verdiend.

Koop energiezuinige huishoudelijke apparaten

Koop een (energiezuinige!) vriezer. Je kan dan vaker goedkoop in het groot inkopen wanneer er aanbiedingen zijn en vervolgens wat je over hebt invriezen. Met een groot gezin heb je de vriezer al snel terugverdiend. Vergeet niet de vriezer goed schoon te houden en regelmatig te ontdooien. Een vriezer die vol zit met aangegroeid ijs verbruikt veel meer energie en gaat minder lang mee.

Probeer het aantal keren dat je boodschappen doet zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld één maal per week of één maal in de twee weken. De verse dingen koop je dan één maal per week apart op de fiets. Hoe minder keren je boodschappen doet hoe kleiner de kans op impulsaankopen.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design