Home Wonen Huurtoeslag in de vrije sector

Huurtoeslag in de vrije sector

by Aangeleverd
0 comment
huurtoeslag in de vrije sector

Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om een huis te huren voor een betaalbare prijs. Vaak is er alleen een mogelijkheid in de vrije sector. Maar hoe zit het dan met de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen?

Hoewel huurtoeslag over het algemeen wordt gegeven in de sociale sector kan het ook zijn dat je recht hebt op huurtoeslag in de vrije sector.

huis huren met huurtoeslag in vrije sector
Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een financiële bijdrage voor huurders door de Nederlandse overheid. Het is bedoeld voor inwoners van Nederland. De Nederlandse overheid wil hiermee bereiken dat huurhuizen voor een groot deel van de bevolking betaalbaar blijven. Hoe lager het inkomen hoe hoger de huurtoeslag. Hierdoor blijven ook huurhuizen voor iedereen betaalbaar.
Niet iedereen komt in aanmerking voor huurtoeslag. Uiteraard is het alleen mogelijk bij mensen die een huis huren en ook afhankelijk van het gezamenlijk inkomen van de huurders. Er is dus een inkomensgrens.

Voorwaarden huurtoeslag

De overheid stelt voorwaarden aan het aanvragen van huurtoeslag. Hieronder tref je voorwaarden aan zoals genoemd op de site van rijksoverheid.nl.

Het inkomen mag niet te hoog zijn

Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt onder meer af van de huur die je moet met betalen, je leeftijd en de gezinssamentelling en/of de samenstelling van je huishouden.
De overheid kijkt naar het toetsingsinkomen. Dit is het bruto jaarinkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe minder huurtoeslag je krijgt. Het kan dus ook zijn dat je inkomen te hoog is om huurtoeslag te krijgen.
Naast je inkomen tellen ook vakantiegeld en alimentatie mee. Studiefinanciering niet. De belastingdienst kijkt dus naar de huurprijs, het aantal personen in je huishouden en je leeftijd.

Je huur mag niet te hoog zijn

Je huur mag in 2023 niet hoger zijn dan € 808,06.
Zijn alle bewoners jonger dan 23 jaar? Dan mag de huur niet hoger zijn dan € 452,20, behalve als u al een kind hebt dat bij u woont. Dan mag de huur toch € 808,06 zijn.

Je huurt een zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc.
Maar niet voor álle zelfstandige woningen kunt je huurtoeslag krijgen. Voor een woonboot kunt u bijvoorbeeld geen huurtoeslag krijgen. Ook al is dit een zelfstandige woonruimte. Voor een recreatiewoning kan je meestal ook geen huurtoeslag krijgen.

En voor sommige onzelfstandige woningen kan je juist wél weer huurtoeslag krijgen. Lees meer bij: Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen?

Je vermogen mag niet te hoog zijn

Je mag ook niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Iedere bewoner mag op 1 januari 2023 maximaal € 33.748 hebben. Partners mogen samen op 1 januari 2023 maximaal € 67.496 hebben.
Heb je een thuiswonende kind met vermogen dat jonger is dan 18 jaar? Dat bedrag telt dan mee bij je vermogen.

Leeftijd
Voor huurtoeslag moet je dus ten minste 18 jaar oud zijn. Anders kom je niet in aanmerking. Er zijn wel een paar uitzonderingen om onder de 18 jaar wel in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Dit is het geval wanneer je beide ouders zijn overleden, je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt (gehad) of als je een kind hebt.

Nationaliteit
Je moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt maar een nationaliteit van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) dan kun je ook recht hebben op huurtoeslag. Dit geld ook voor toeslagpartner(s) of medebewoner(s) indien van toepassing.

Huur en servicekosten

De huurprijs bestaat uit de kale huur en servicekosten. De service kosten tellen elk voor maximaal €12 euro mee.

Alleen de volgende 4 soorten servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag:

1  –  kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten
2  –  de energiekosten voor de gemeenschappelijke ruimten
3  –  kosten voor een huismeester
4  –  kosten voor dienst- en recreatieruimten

Servicekosten

Per soort servicekosten tellen we maximaal € 12 bij de huurprijs op. Ook als het bedrag dat u betaalt hoger is. Betaalt u bijvoorbeeld € 15 voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten? Dan telt er € 12 mee voor de rekenhuur. De servicekosten zijn in totaal nooit hoger dan € 48.

– Inkomen

Om huurtoeslag te mogen ontvangen moet je voldoen aan de inkomenseis(en) die gesteld zijn door de belastingdienst. Hoe hoog je inkomen mag zijn om recht te hebben op huurtoeslag hangt af van het jaar waarvoor je de huurtoeslag aanvraagt, de hoogte van de huurprijs en de hoogte van het inkomen van een partner of medebewoners (in dien van toepassing). Het bruto belastbare inkomen is het (gezamenlijke) inkomen dat bepaalt of je recht heeft op de toeslag of niet.

– Woonruimte

De woning die je wil gaan huren moet een zelfstandige woonruimte zijn, wil je huurtoeslag mogen ontvangen. Ook moet je op het adres van de woonruimte waarvoor je huurtoeslag aan wil vragen ingeschreven staan.

Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen?

Huurtoeslag krijgt je niet automatisch. Die vraag je zelf aan met Mijn toeslagen, uw persoonlijke omgeving op de website van de belastingdienst. Lees stap voor stap wat u moet doen: Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen?

Zoals je gelezen hebt zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag op je huurwoning. Wanneer je hieraan voldoet, maakt het verder niet uit of je huurt in de vrije sector of in de sociale woningbouw. Huurtoeslag ontvangen is voordelig en het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken bij welke woningen in de vrije sector je daar recht op hebt. Een tip: op Huizenmarkt.nl vind je veel woningen in de vrije sector die vallen onder de huurgrens!

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design