Home Wonen Geld besparen doe je met een houtkachel

Geld besparen doe je met een houtkachel

by Aangeleverd
0 comment
besparen met een houtkachel

Als je in het bezit bent van een houtkachel, kun je op twee manieren besparen; op je energierekening én op CO2 uitstoot. Niet alleen bespaar je dus geld, je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu.

Een houtkachel kan, als je het vergelijkt met het stoken van gas, tot wel honderd procent besparen op CO2, aangezien een houtkachel CO2 neutraal kan zijn. Een besparing van 50 procent op jouw energierekening is ook mogelijk als je gebruik maakt van een houtkachel. Besparen op de kosten van gas is vaak één van de eerste redenen om een houtkachel aan te schaffen. Daarnaast wil men uiteraard dat het gezellig en warm blijft in huis. Het is mogelijk om te besparen op gas, mits je rekening houdt met een aantal aspecten. 

sfeervol verwarmen met een houtkachel

Kies voor de juiste houtkachel

Wil je besparen op je energierekening, dan is het belangrijk dat je voor jouw woonsituatie de juiste houtkachel hebt. Bij de keuze voor een juiste houtkachel zijn vooral het vermogen, het rendement en de soort kachel van belang. Deze drie factoren hebben effect op hoeveel je kunt besparen. Om te besparen kun je het beste kiezen voor een speksteenkachel, een HR houtkachel of een houtkachel CV.

Al deze soorten bieden een rendement dat zeer hoog is en zorgen ervoor dat er veel warmte behouden blijft. Ook zullen deze houtkachels een ruimte snel kunnen verwarmen. Het vermogen van de kachel moet aansluiten op de grootte van de ruimte. Op deze manier kun je de houtkachel stoken op een manier dat er een exacte hoeveelheid warmte wordt behaald, en niet te veel of te weinig. 

Kies voor kwalitatief goed haardhout

Wil je besparen op je energierekening en CO2 uitstoot? Dan is het ook belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief goede houtsoort om te stoken. Je kunt haardhout op verschillende plekken kopen, maar qua kwaliteit en prijs zal het sterk uiteen lopen. Koop je je haardhout bijvoorbeeld bij een houtboer in de buurt, dan kan je voor ongeveer 60 euro een kuub haardhout aanschaffen dat los gestort is. Koop je het echter online, dan wordt het gestapeld aangeboden voor een prijs van ongeveer 180 euro. Het verschil zit vaak in het haardhout zelf; wat voor soort is het, hoe wordt het aangeleverd en wat is het vochtpercentage?

Een ideaal percentage aan vocht is rond de 20 procent. Wanneer het vochtpercentage 20 procent is, kun je het direct stoken en als je dit op de juiste manier doet, dan verbrandt het volledig. Dit zal zorgen voor het hoogste rendement.

De soorten hout waar je uit kunt kiezen zijn berkenhout, elzenhout, beukenhout en essenhout. 

Hoeveel kun je besparen met een houtkachel?

Als je wilt weten hoeveel je kunt besparen met een houtkachel, dan zijn een aantal aspecten van belang. Zo is het type woning waarin je woont belangrijk, maar ook hoe goed deze geïsoleerd is. Daarnaast is ook het type houtkachel natuurlijk van belang. Heb je bijvoorbeeld een moderne houtkachel, gebruik je 150 euro aan ovengedroogd haardhout dat gestapeld is én is het vochtpercentage 20 procent? Dan kun je al snel ruim 200 euro besparen op jaarbasis.

Deze besparing is in de meeste gevallen het meest realistisch, aangezien een moderne houtkachel het meeste wordt gebruikt en niet iedereen aan zijn eigen haardhout kan komen. Heb je een houtkachel CV en heb je de mogelijkheid om zelf aan haardhout te komen? Dan kun je tussen de 500 en 1000 euro besparen op jaarbasis.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design