Huurtoeslag in vrije sector

Ben je opzoek naar een nieuw huis en wil je gaan huren? Het is dan interessant om uit te zoeken of je voor het potentiele huurpand recht hebt op huurtoeslag. Ook als je huurt in de vrije sector is er wellicht een mogelijkheid voor huurtoeslag!

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een financiële bijdrage door de Nederlandse overheid aan burgers. Het idee hierachter is dat op deze manier iedereen in staat zou moeten zijn om een woning te huren, ook wanneer het inkomen relatief laag is. Huurtoeslag is helaas niet voor iedereen beschikbaar. Het is alleen mogelijk bij huizen die gehuurd worden en ook mag het verzamelinkomen van de bewoners niet te hoog zijn.

Voorwaarden huurtoeslag

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor huurtoeslag. We geven hieronder een overzicht:

    - Leeftijd

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je ten minste 18 jaar oud zijn. Ben je jonger, dan kom je in het algemeen helaas niet in aanmerking. In bijzondere gevallen kun je onder de 18 jaar wel in aanmerking komen. Dit is het geval wanneer je beide ouders zijn overleden, je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt (gehad) of als je een kind hebt.

    - Nationaliteit

Ook is het belangrijk dat je de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebt. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt maar een nationaliteit van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) dan kun je ook recht hebben op huurtoeslag. Dit geld ook voor toeslagpartner(s) of medebewoner(s) indien van toepassing.

    - Huur

De huur van de woning waarvoor je huurtoeslag wil aanvragen, mag niet hoger zijn dan €710,68 per maand als je ouder bent dan 23 jaar. Ben je jonger dan 23 jaar, dan mag de huur niet hoger zijn dan €414,02 per maand.
De huurprijs bestaat uit de kale huur en servicekosten. De service kosten tellen elk voor maximaal €12 euro mee. De vier servicekostensoorten die je kan opgeven zijn:

    - Energiekosten voor algemene ruimten (niet je eigen woonruimte)

    - Schoonmaakkosten voor algemene ruimten (niet je eigen woonruimte)

    - Huismeesterkosten

    - Kapitaal- en onderhoudskosten.


    - Inkomen

Om huurtoeslag te mogen ontvangen moet je voldoen aan de inkomenseis(en) die gesteld zijn door de belastingdienst. Hoe hoog je inkomen mag zijn om recht te hebben op huurtoeslag hangt af van het jaar waarvoor je de huurtoeslag aanvraagt, de hoogte van de huurprijs en de hoogte van het inkomen van een partner of medebewoners (in dien van toepassing). Het bruto belastbare inkomen is het (gezamenlijke) inkomen dat bepaalt of je recht heeft op de toeslag of niet.

    - Vermogen

Naast de voorwaarde dat het inkomen niet te hoog mag zijn, mag je vermogen ook niet te groot zijn. Onder vermogen worden waardevolle bezittingen zoals aandelen, spaargeld en vakantiewoningen in het buitenland verstaan. Hierbij is ook het vermogen van uw toeslagpartner of medebewoner(s) van invloed. In 2018 mag je per persoon €30.000 aan vermogen hebben wil je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

    - Woonruimte

De woning die je wil gaan huren moet een zelfstandige woonruimte zijn, wil je huurtoeslag mogen ontvangen. Ook moet je op het adres van de woonruimte waarvoor je huurtoeslag aan wil vragen ingeschreven staan.

Zoals je gelezen hebt zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag op je huurwoning. Wanneer je hieraan voldoet, maakt het verder niet uit of je huurt in de vrije sector of in de sociale woningbouw. Huurtoeslag ontvangen is voordelig en het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken bij welke woningen in de vrije sector je daar recht op hebt. Een tip: op Huizenmarkt.nl vind je veel woningen in de vrije sector die vallen onder de huurgrens!
Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2021.


© 2010-2021 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners