Home Financiën Geld lenen: do’s en dont’s

Geld lenen: do’s en dont’s

by Ingezonden
0 comment

Geld lenen heeft een ingewikkeld imago. Gaat het over de hypotheek (dat tenslotte gewoon een grote lening is voor een woning), dan beginnen mensen gelijk te spuien over de hoogte van hun hypotheek en de rente die ze betalen. Gaat het echter om een consumptief krediet, dan zijn mensen hier veel terughoudender over en schamen ze zich er zelfs voor. Dit hoeft helemaal niet, want een dergelijke lening geeft je de financiële ruimte om iets te doen of te kopen waar je zelf niet voldoende vermogen voor bij elkaar gespaard hebt. Wist je dat bijna een op de vijf huishoudens in ons land een of meerdere consumptieve kredieten heeft? Mocht je er ook over nadenken een lening af te sluiten, doe dan je voordeel met onderstaande tips.

hypotheek geld lenen

Doe dit vooral wél als je geld wil lenen

Wil je geld lenen, dan zijn er allereerst bepaalde dingen die je juist wel moet doen. Zo is het verstandig om te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd. Je moet uiteraard de maandlasten kunnen betalen, maar een kortere looptijd betekent minder rente in totaal. Dit komt omdat je sneller aflost bij een hoger maandbedrag.

Daarnaast is het belangrijk om meerdere leningen te vergelijken als je een consumptief krediet wil afsluiten. De rentekosten van een persoonlijke lening met een bedrag van 20.000 euro.

(het gemiddelde leenbedrag) en een looptijd van tien jaar (het vaakst gekozen), kunnen zomaar vijfhonderd euro per jaar verschillen tussen verschillende geldverstrekkers. Let overigens niet alleen op de rente, maar ook op de overige voorwaarden. Wil je bijvoorbeeld de vrijheid hebben om versneld af te lossen, dan is het zaak te kiezen voor een geldverstrekker die hiervoor geen boete in rekening brengt.

Tot slot is het ook heel belangrijk tijdens de looptijd van je lening vinger aan de pols te houden. Uit onderzoek vorig jaar bleek nog dat bijna de helft van de mensen met een lening niet wisten welk rentepercentage ze betaalden. Zeker gezien de huidige lage rentes kan voor hen het oversluiten van leningen financieel behoorlijk wat voordeel opleveren. Zo profiteer je toch nog van de lage rente.

Trap niet in deze valkuilen als het gaat om het lenen van geld

Heb je extra financiële ruimte nodig, dan zijn er daarnaast twee valkuilen waar je niet in moet trappen. Allereerst gaat het om kopen of afbetaling bij een webshop. Zeker sinds het begin van de coronacrisis wordt er steeds meer online gekocht. Je hebt hierbij vaak de keuze te betalen met iDeal of een creditcard. Sommige webshops bieden ook de mogelijkheid iets op afbetaling te kopen. Dit lijkt interessant door de lage maandlasten, maar er wordt vaak wel een relatief hoog rentepercentage gehanteerd. Reken je uit hoeveel je in totaal betaalt voor je aankoop, dan denk je er waarschijnlijk nog wel een keer rustig over na.

Daarnaast is het ook belangrijk roodstand op je betaalrekening of creditcard te voorkomen. Ook hier worden namelijk relatief hoge rentepercentages gehanteerd, terwijl banken zelf heel goedkoop aan geld kunnen komen. Het verschil tussen wat veel banken zelf betaalden en vroegen aan rente was zelfs zo groot, dat de overheid een maximum heeft gesteld aan de kredietvergoeding. Zelfs de aangepaste kredietvergoeding is overigens nog relatief hoog als gekeken wordt naar andere kredietvormen.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design