Je kind helpen met een aanbetaling van zijn of haar eerste koopwoning, de schoonouders hun droom van een eigen zeilbootje in vervulling laten gaan of een deel van je gewonnen jackpot weggeven aan vrienden. Het zijn allemaal schenkingen van grote bedragen die mooi kunnen zijn voor je doel, maar de Belastingdienst wil hier ook een graantje van meepikken. Over je schenking moet je daarom schenkbelasting betalen, een belasting die voor de meeste mensen altijd vreemd aanvoelt. Gelukkig kun je daarom ook slim schenken door gebruik te maken van een belastingvoordeel. Hierdoor kost geld schenken veel minder geld en voelt het geven van een gift een stuk beter. Maar hoe maak je gebruik van je belastingvoordeel? Hieronder gaan we daar wat dieper op in.
Belastingvrij schenken aan je kinderen
Veel schenkingen binnen de informele sferen zijn van ouder op kind. Je kunt als ouder je kind geld schenken zonder dat hij of zij hier belasting over hoeft te betalen. Dit kan al van jongs af aan. Als je kind nog minderjarig is, kun je deze tot een bedrag van 5428 euro per jaar schenken zonder dat er een cent naar de fiscus hoeft. Als je dit geld dan alvast in een apart potje stopt wanneer je kinderen nog jong zijn, dan bouw je na een paar jaar een mooie buffer op die je kind wanneer deze volwassen wordt goed kan gebruiken voor bijvoorbeeld studeren of een huis kopen. Begin vroeg zodat je er op het moment dat het geld nodig is je nergens meer aan hoeft te denken.
Vrijstellingen voor giften
Het bovenstaande scenario is vooral gericht op kinderen die nog niet zelf met geldzaken bezig hoeven te zijn. Maar wanneer je een schenking wil doen aan je volwassen kind dan kan dit ook met belastingvoordelen. Als ouder kun je je meerderjarige kind tot ruim 2 duizend euro schenken, zonder dat er belasting over dit geld betaald hoeft te worden. Dit kan alleen wanneer de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is op het moment dat je de schenking hebt gedaan en mag vrij besteed worden.
Gerichte schenkingen
Wil je je kind een gift doen om bijvoorbeeld een huis te kopen of een huis te laten verbouwen? Dan kan er tot wel 102 duizend euro geschonken worden zonder belasting. Ook hier geldt de bovenstaande leeftijdsklasse. Dit bedrag mag in delen geschonken worden, waarbij de delen ook over meerdere jaren verspreid zijn.
Naast de schenking voor huizen is er een aparte regeling voor studiegiften. Zo mag je eenmalig een schenking van ruim 50 duizend euro doen voor de kosten die bij een studie komen kijken, zoals de kosten van de lessen en het lesmateriaal. Hiervoor gelden wel aparte voorwaarden, welke terug te vinden zijn op de website van de Belastingdienst.
Verschil warme en koude hand
Op het gebied van schenkingen is er een verschil met een warme of een koude schenking. Een warme schenking is een gift die je zelf direct kunt doen. Dit is in de vorm van een geldbedrag of het geven van een duur product. Daartegenover staat schenken met de koude hand, dit is in de vorm van vererving. Bijvoorbeeld als je komt te overlijden en het huis nalaat aan je kinderen.
Qua belastingvoordeel is schenken met de warme hand aantrekkelijker. Dit komt omdat je de verschillende vrijstellingen beter kunt gebruiken, hier langer voordeel van kunt maken en dat je kunt zien dat het geld ook echt aan het groeien is, bijvoorbeeld als je stort op de apart spaarrekening.
Begin met schenken
Wil je beginnen met schenken aan je kind, dan kan dit nu meteen al. Zo kun je op ieder moment een beleggingsrekening openen om te beginnen met sparen of je stort het geld direct op de betaalrekening als je kind al volwassen is. Vermeld hierbij wel dat het gaat om een schenking. Vaak moet je hier nog wel een verklaring bij toevoegen van de notaris, om alles officieel te maken.