Home Financiën Schenken is verstandiger tijdens je leven

Schenken is verstandiger tijdens je leven

by Aangeleverd
0 comment
schenken bij leven

Een goed schenkingsplan helpt u om slim om te gaan met de overdracht van uw vermogen naar de volgende generatie. Vraagt u zich af waarom u moet schenken? Hier vind u vier redenen, zelfs een reden waarmee u geld uitgeeft, maar toch kunt besparen.

schenken tijdens leven

Schenken met een warm hart

Uw vermogen gaat uiteindelijk naar uw erfgenamen als u overlijdt, maar het kan bevredigender zijn om uw (klein)kind de schenking te zien ontvangen terwijl u nog leeft. Op die manier bent u getuige van hun reactie en waardering. Na uw dood bent u er immers toch niet meer om er iets van te merken.

Financiële opstart

Schenkingen zijn een geweldige manier om uw kinderen of kleinkinderen vooruit te helpen in het leven. Of ze nu verder willen studeren, een huis willen kopen of een bedrijf willen starten, schenkingen kunnen een enorme hulp zijn. Zelfs als uw kind het minder goed heeft, kunnen periodieke schenkingen een groot verschil maken in zijn of haar budget. Bovendien kunnen ze langer van de schenking profiteren.

Belasting besparen

Als u overlijdt en uw vermogen op dat moment wordt geërfd, zijn uw erfgenamen onderworpen aan erfbelasting. Als kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld elk een vrijstelling van € 20.371 hebben, moet over het meerdere erfbelasting worden betaald; zie de tarieven hier voor meer informatie, dit kan flink oplopen.

Wanneer alles in één keer vererft, kunnen de erfgenamen al snel in de hoogste schijf vallen. Als u tijdens uw leven al schenkt, kunnen kinderen of kleinkinderen jaarlijks gebruikmaken van een schenkingsvrijstelling. Voor kinderen is dat in 2022 € 5.677, voor kleinkinderen (en anderen) € 2.274. Daarboven is in de 1e schijf 10% respectievelijk 18% schenkbelasting verschuldigd.

Door tijdens uw leven (al dan niet regelmatig) onbelast of tegen het lage tarief te schenken verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen, en daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting.

Daarnaast groeit het geschonken vermogen vrij van schenk- en erfbelasting bij de (klein)kinderen aan.

Hulp bij verantwoord vermogen

Als u wilt dat uw (klein)kinderen uw vermogen op verantwoorde wijze beheren, kunt u beginnen met hen geschenken te geven en hen te leren hoe zij die geschenken moeten gebruiken en verzorgen. Dit zal u ook helpen om het gesprek met uw kinderen over erfenissen aan te gaan. Het kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om dit te doen. Op deze wijze worden toekomstige conflicten en misverstanden binnen de familie later te voorkomen.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design