Home Energie Je dak opknappen: 5 tips

Je dak opknappen: 5 tips

by Aangeleverd
0 comment
dak opknappen

Het dak van een woning is meestal iets waar je niet op let. Toch is het erg belangrijk, want het dak zorgt ervoor dat je binnen lekker warm en droog blijft. Bovendien kunnen problemen met het dak zorgen voor allerlei andere problemen in je woning. Is het tijd om je dak op te knappen? Check deze 5 tips!

Je dak opknappen 5 tips

1.   Controleer regelmatig op lekkage

Het is verstandig om regelmatig het dak na te lopen op lekkage. Dat doe je door de onderkant van het dak te bekijken. Zie je vochtplekken, dan weet je dat dat een probleem kan zijn. Het is ook belangrijk om regelmatig even van buitenaf het dak te checken. Zit het daklood goed vast? Zijn er geen dakpannen verschoven? En hoe staat het met de dakgoten?

2.   Hoe oud is je dak?

Een dak kan tot een bepaalde leeftijd wel opgelapt worden als er iets mis mee is. Is het dak al oud, dan is er helaas meestal nog maar één optie: het dak vervangen. Dit is afhankelijk van het daktype en de toestand van de dakbalken. Een plat dak moet gemiddeld na 20-30 jaar vervangen worden, maar er zijn ook platte daken die wel 40 jaar goed blijven. Een dakpannendak haalt, mits er geen lekkage is, gemakkelijk een leeftijd van 80 jaar of nog langer. Wel kan het nodig zijn om de dakbalken als ze gaan doorzakken te vervangen.

3.   Zelf doen of een dakdekker aannemen?

Een dak vervangen is een hele klus en ook oplappen is vaak lastig. Je wilt natuurlijk niet dat je door een slechte reparatie nog meer problemen krijgt. Je moet dus verstand hebben van daken om zelf aan de slag te kunnen gaan. Weet je er te weinig van? Dan kun je beter direct een dakdekker aannemen voor de klus. De prijs voor een dakdekker verschilt per regio en natuurlijk ook per klus die gedaan moet worden. Het is verstandig om verschillende offertes aan te vragen voordat je er een uitkiest.

4.   Dak isoleren

Een dak isoleren kun je van onderaf meestal zelf doen. Dit is ook afhankelijk van het materiaal waarmee je wilt isoleren. Het is altijd verstandig om vooraf advies in te winnen over de klus, zodat je weet hoe je het moet doen. Moet het dak binnen enkele jaren vervangen worden? Dan kun je de isolatie beter combineren met het vervangen van het dak, want dan kan er van bovenaf geïsoleerd worden. Dat is een stuk efficiënter, al levert het ook meer werk op. Isoleren is een van de efficiëntste manieren om gas te besparen.

5.   Dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel is tegenwoordig redelijk gemakkelijk te installeren. Vaak wordt de kapel prefab geleverd en wordt hij geplaatst door een professioneel bedrijf. Check altijd van tevoren of je een vergunning voor de dakkapel nodig hebt. Het is altijd verstandig om een dakkapel door een professional te laten plaatsen. Gaat er iets mis, dan kan dat heel veel extra kosten met zich meebrengen. Dan is het fijn als je garantie hebt op de dakkapel en de inbouw.

Werk aan het dak is vaak lastig. Je werkt met een oppervlak waarvan het extreem belangrijk is dat het niet kan gaan lekken.

Lekkage geeft allerlei vervelende problemen, zeker als het pas laat wordt ontdekt. Daarom zullen veel werkzaamheden aan het dak moeten worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Een groot voordeel is dat je dan ook aanspraak kunt maken op garantie als er toch problemen komen.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design