Home Energie Geld besparen door duurzaam te wonen

Geld besparen door duurzaam te wonen

by Aangeleverd
0 comment
water besparen

Een hoge energierekening is voor niemand prettig. Het kost namelijk veel geld en het milieu wordt ook nog eens (onnodig) belast.

Door de woning energiezuinig te maken en verantwoord om te gaan met energie, kun je al snel veel geld besparen. In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rijtje, zodat jij snel geld én energie bespaart.

stekker uit het stopcontact besparen

Voorkom sluipgebruik

Veel apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Als mensen veel gebruik maken van de stand-by knop of alle stekkers in het stopcontact laten, dan kan het sluipverbruik in de woning oplopen tot maar liefst 10 procent van de totale energierekening. En dat is natuurlijk zonde van het geld. Gelukkig kun je sluipverbruik eenvoudig voorkomen. Trek bijvoorbeeld altijd de stekker uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat volledig uit. Het is ook mogelijk om een bespaarstekker te plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact.

Water besparen

Wat veel mensen niet weten is dat we elke dag per persoon gemiddeld 120 liter water gebruiken. Dit water gebruiken we bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, schoonmaken en het doorspoelen van het toilet. Door water besparen zorgen de bewoners voor meer duurzaamheid in en rondom het huis. Daarnaast wordt de energierekening een stuk lager. Een win-winsituatie dus! De beste bespaartip is minder lang douchen.

Door elke dag een minuut korter te douchen, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.

Daarnaast is het ook verstandig om een waterbesparende douchekop te nemen. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut. Bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter. Bovendien kunnen bewoners ook veel water en geld besparen door lekkages goed in de gaten te houden. Als er een kraan lekt, dan gaat er 100 liter water per dag verloren. Bij een lekkende toiletspoeling kan dit aantal al oplopen tot 600 liter per dag!

Stap over naar een groene energieleverancier

Ongeveer één op de drie huishoudens in Nederland gebruikt op dit moment groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan wind, water en zon. Door voor groene energie te kiezen draag je een steentje bij aan een beter klimaat. Overstappen naar een groene aanbieder is heel eenvoudig.

Je kunt eenvoudig energie vergelijken en checken welke groene aanbieder het beste bij jouw wensen past. Het is wel belangrijk om te controleren wat de einddatum van jouw huidige energiecontract is. Als het termijn van jouw huidige energiecontract nog niet voorbij is, dan mag de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen als je overstapt.

Bespaartip verwarming

Door slim met de verwarming om te gaan, kunnen bewoners al snel energie besparen. Houd bijvoorbeeld altijd alle deuren in huis dicht. Zet daarnaast de verwarming als je thuis bent één graadje lager dan normaal en ’s nachts op 15 graden. Op deze manier bespaar je tientallen euro’s per jaar. Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al kun je er in dat geval beter voor kiezen om het huis eerst goed te isoleren. Isolatie is de basis van energie besparen. Je kunt tegenwoordig ook een aantrekkelijke subsidie krijgen als je jouw woning isoleert.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design