Home Energie Elektrisch rijden financieel aantrekkelijk

Elektrisch rijden financieel aantrekkelijk

by Ingezonden
0 comment
Electrisch rijden is de toekomst

In 2019 werden er ruim 30.000 volledig elektrische auto’s verkocht. Dit zijn niet alleen mensen die geven om het milieu maar ook mensen die willen profiteren van de financiële voordelen die een duurzame auto met zich meebrengt.

De overheid heeft als doestelling om Nederland in 2050 volledig Co2 vrij te hebben op het gebied van mobiliteit. Hier horen enkele maatregelen bij die financieel in je voordeel kunnen vallen wanneer je kiest voor een elektrische auto.

Geen wegenbelasting tot 2024

Een maatregel die zowel voor particulieren als ondernemers geldt, is de vrijstelling van wegenbelasting. Niet alleen het huidige jaar maar tot 2024 hoef je voor een volledig elektrische auto geen cent aan wegenbelasting te betalen. Vanaf 2025 zal je voor het eerst wegenbelasting betalen al is dit maar over 25% over het totaal berekende bedrag. Over de jaren heen scheelt dit (afhankelijk van de auto) tot duizenden euro’s.

electrisch rijden financiëel aantrekkelijk

Opladen is goedkoper dan tanken

Met schommelende brandstof prijzen is tanken de afgelopen jaren duurder geworden voor ons Nederlanders. De prijs van stroom is echter vrij constant en voordeliger dan fossiele brandstoffen. Waar tanken gemiddeld 10 cent per kilometer kost betaal je voor elektrisch thuisladen slechts 3 cent per kilometer. Voor een openbaar oplaadpunt betaal je 6 cent per kilometer en snelladen op de snelweg 9 cent. Daarnaast is Nederland voorloper (inmiddels meer dan 60.000 laadpunten) met het installeren van laadpunten.

Ondernemers profiteren van extra voordeel

Zakelijke rijders betalen normaal gesproken 22% bijtelling over de cataloguswaarde van een auto. Dit loopt op tot enkele duizenden euro’s die je extra betaalt. Voor een zakelijke auto met een nieuwwaarde van €40.000 betaal je dus €8.800 aan bijtelling. Elektrische auto’s hebben in 2020 een bijtelling van slechts 8%. Voor een elektrische auto met dezelfde nieuwwaarde betaal je dus €3.200 wat een besparing is van €5.600 oplevert. Het is dan ook niet gek dat zoveel ondernemers kozen voor de Tesla Model 3 in 2019 toen de bijtelling slechts 4% bedroeg.

Koop je de auto zakelijk of maak je gebruik van finacial leasing als bedrijf dan heb je ook nog eens recht op 13,5% milieu-investeringsaftrek. Hier heb je geen recht op bij een hybride of brandstofauto.

Subsidie voor particulieren

Vanaf 1 juli 2020 kunnen particulieren die een elektrische auto kopen of private leasen gebruik maken van een nieuwe regeling. Voor nieuwe 100% elektrische auto’s tussen de €12.000 en €45.000 geldt namelijk een subsidie van €4.000. Voor tweedehands elektrische modellen is er een subsidie van €2.000 beschikbaar. Dit maakt het voor particulieren aantrekkelijker om elektrisch te rijden.

Besparing van duizenden euro’s

In zijn totaliteit kun je met een elektrische auto dus enkele duizenden euro’s goedkoper uitzien dan een benzineauto. Met een nieuw scala aan elektrische auto’s in het A en B segment (stadsauto’s) wordt verwacht dat de verkopen van duurzame auto’s alleen maar zullen toenemen. Waar dit in 2019 net iets meer dan 30.000 verkochte exemplaren waren zullen dit er in 2020 naar verwachting rond de 50.000 zijn.

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design